Koronakríza – po akých profesiách bude najväčší dopyt po jej skončení?

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

10.12.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

V akých oblastiach najviac klesol dopyt po práci? Ktorých profesií je naopak nedostatok? O ktorých zamestnancov budú mať po skončení pandémie zamestnávatelia najväčší záujem? Bude v budúcnosti čoraz viac preferovaná práca z domu? A máte šancu nájsť si prácu aj počas korony? Ak vás zaujíma odpoveď, poďte s nami zistiť viac.

Väčšinu krajín už niekoľko mesiacov trápi koronavírus a Slovensko nezostalo výnimkou. Dianie vo svete sa výrazne zmenilo. Okrem mnohých ďalších oblastí ovplyvnila kríza aj trh práce. Zisťovali sme, ktorých profesií sa dotkla najviac a aké pozície budú po jej skončení pravdepodobne najviac žiadané. Nájdete v nich aj tú Vašu?


Ktoré profesie zaznamenali pokles na trhu práce?

Pandémia vniesla na pracovný trh istú nerovnováhu. Kým záujem o jednu profesiu výrazne klesol, po inej sa dopyt zvýšil, avšak na trhu nebolo dostatok kvalifikovaných ľudí na jej výkon. Podľa viacerých prieskumov sa kríza najviac dotkla oblasti cestovného ruchu, gastra a hotelierstva. Najviac utrpeli pozície ako recepčná, chyžná, čašník, barista, kuchár, sprievodca v cestovnom ruchu či referent cestovnej kancelárie. Pokles však zaznamenali aj ďalšie sektory, napríklad výroba či doprava. Klesol aj dopyt po pomocných pracovníkoch.


Ktorých odvetví sa pandémia takmer vôbec nedotkla?

Napriek tomu, že situácia na trhu práce nebola a možno ešte nejaký čas ani nebude najpriaznivejšia, sú odvetvia a pozície, ktorých sa koronakríza dotkla len minimálne. Podľa rôznych štatistík, ktoré zverejnili pracovné portály ide najmä o pozície lekárov, zdravotných sestier, sanitárov a ostatých zdravotníckych pracovníkov. Situácia sa však nezhoršila napríklad ani pre kuriérov, učiteľov alebo telemarketingových pracovníkov. Zamestnancom bánk, e-shopov, donáškových služieb, či IT sektoru sa zatiaľ situáciu s Covidom-19 podarilo ustáť na veľmi dobrej úrovni a nehlásili pokles pracovných miest.


Po týchto profesiách bude po skončení krízy pravdepodobne najväčší záujem

Aj keď vírus zrejme ešte stále nie je na konci, už teraz sa dá predpokladať, po ktorých profesiách by mohol byť najväčší dopyt. Keďže počas pandémie začal svet komunikovať najmä online, čoraz viac zamestnancov využívalo home-office, e-shopy mali práce viac ako obvykle, učitelia komunikovali so žiakmi prostredníctvom videochatov je možné, že v budúcnosti bude mať najväčší úspech najmä oblasť IT a robotiky. Dariť sa môže aj marketingu, kuriérskym spoločnostiam, no rovnako tak stravovacím zariadeniam.

Hoci je momentálne väčšina gastro prevádzok stratová, dá sa predpokladať, že v budúcnosti bude po nich bude dopyt, keďže po zlepšení situácie budú zákazníci opäť chcieť navštevovať kaviarne, reštaurácie a bary. O prácu sa nemusia báť ani zdravotníci, učitelia, psychológovia i obchodníci. Záujem bude aj o robotníkov. Práca murára, maliara alebo stolára je niečo, čo zatiaľ nedokáže nahradiť žiadny robot. Rovnako je to napríklad aj s prácou kuchárov, čašníkov či barmanov. V budúcnosti budú žiadaní aj učitelia umelej inteligencie, architekti virtuálnej reality, jadroví energetici, odborníci na kryptomeny, dokonca aj vesmírni výskumníci

Kto je však kreatívny bude si vedieť poradiť. Na trhu práce sa totiž uplatní každý, kto je kreatívny, originálny, prispôsobivý a vie dostatočne zaujať.


Mám šancu nájsť si prácu aj počas korony?

Ďalšia otázka, ktorá trápi nezamestnaných ľudí alebo ľudí, ktorý stratili v dôsledku koronakrízy prácu, je aj to, či si vôbec dokážu nájsť zamestnanie počas situácie ktorá nie je priaznivá. Ako sa však hovorí, kto chce, prácu si nájde. Množstvo vynaliezavcov, ktorýmzavreli napríklad gastro podniky, začalo hľadať alternatívy a ponúklo rozvoz jedál.

Vy to môžete urobiť podobne. Zaregistrujte sa na pracovné portály, pozerajte denne nové ponuky a posielajte zamestnávateľom svoje životopisy. To je základ. Životopis je to, čo osloví zamestnávateľa ako prvé. Je to roky zaužívané pravidlo, ktoré neovplyvnila ani koronakríza. Neviete ako ho správne napísať? Tu je návod. Ďalším krokom, ktorý ovplyvní získanie práce je pohovor. Prevažná väčšina zamestnávateľov sa ho v týchto dňoch snaží uskutočniť online cez videochat. Preto sa vopred pripravte na otázky a naštudujte si, ako by mal taký pohovor vyzerať.


Súčasná pracovná situácia je neľahká. Prináša neistotu a strach z náhlej straty zamestnania. Globálna pandémia na trhu práce spôsobila to, že si milóny ľudí na celom svete museli hľadať nové zamestnanie. Najviac pritom utrpela oblasť gastra a hotelierstva. Na Slovensku podľa štatistík od začiatku pandémieklesol dopyt v tomto sektore a o viac ako 90%. Podobne je na tom aj doprava, kde zaznamenali pokles pracovných  miest o takmer 82%, či obchod s poklesom práce okolo 80%. Na druhej strane nám kríza ukázala, koľko možností ponúka online priestor. Je teda na šikovnosti každého z nás, ako dokážeme využiť svoje schopnosti a prispôsobiť sa vývoju vo svete.


Mohlo by vás zaujímať:Žiadosti o spojenia na sociálnej sieti LinkedIn: prijímať všetky, ktoré vám prídu?

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!