Ako sa pripraviť na tvoj prvý pohovor?

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

20.11.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Končíš tento rok školu a rozmýšľaš, čo budeš robiť ďalej? Či už si zvolíš stážovanie, absolventskú prax alebo to rovno skúsiš s TPP, zozbierali sme pre teba tipy, ako zvládnuť tvoj prvý pohovor.

Ako sa obliecť na pohovor

Nie nadarmo sa hovorí, že šaty robia človeka. Nie, neznamená to, že sa máš hrať na niekoho, kým nie si. Svojím obliekaním a vystupovaním ale prejavuješ rešpekt voči potenciálnemu zamestnávateľovi. Vhodne zvolený outfit tiež vyjadruje, či by si zapadol do firemnej kultúry. Niektoré firmy preferujú moderné oblečenie a majú radi, keď sleduješ trendy. Inde skôr dajú na nadčasovú klasiku.

Riešiť oblečenie nemusíš v prípade, že budeš v práci celé dni v uniforme. Aj vtedy sa však oplatí staviť na klasiku a obliecť si aspoň smart casual (neformálny štýl). Samozrejmosťou by mala byť aj úprava, v prípade žien prípadne aj jemný mejkap.

Čo si so sebou priniesť na pohovor

V prvom rade ti odporúčame so sebou doniesť životopis. Môžeš sa na neho počas pohovoru odvolávať. V prípade, že je pre tvoju prácu relevantné aj portfólio, je fajn so sebou niečo mať – pokiaľ si to zamestnávateľ nevyžiadal už pri prihláške do práce.

Samozrejmosťou sú doklady a ak si ešte študent, tiež potvrdenie o návšteve školy, aby si v prípade úspešného pohovoru mohol vypísať aj potrebné dokumenty. Tiež sa zíde mať vlastné pero a spísané otázky, ktoré sa chceš počas pohovoru opýtať.

Mohlo by ťa zaujímať: Platové očakávania na pohovore

Ako sa pripraviť na pohovor

Pri príprave na prvý pohovor ti odporúčame sústrediť sa najmä na otázky. Pozri si dostupné informácie o firme a zapíš si, čo ťa zaujíma. Vôbec týmto nemyslíme len informácie o plate. Skús sa sústrediť na tieto veci:

- Aká je firemná politika? Majú predpísaný dress code, možno aj interný kódex?

- V prípade, že do práce nastúpiš ako absolvent, ako vyzerajú sociálne benefity? Prispieva firma do tretieho piliera? Poskytuje iné benefity (napríklad multisport karta, občerstvenie na pracovisku, príspevky na cestovné alebo aj na bývanie)?

- Koľko dní dovolenky budeš môcť mať (nad rámec zákonom stanoveného limitu)?

- Aká forma spolupráce to bude? (Dohoda, zmluva o pracovnom pomere, zmluva o diele a pod.)

- Budeš pracovať v tíme alebo samostatne?

- Aká je postupová politika vo firme?

V neposlednom rade je dobré opýtať sa na plat a jeho zložky, ktorý však už uviedli v inzeráte. Je tiež dôležité, aby si už počas pohovoru vedel, koľko si vlastne chceš popýtať.

Potrebuješ pomôcť pri príprave? Zaregistruj sa ZDARMA na našom portáli. Pomôžeme ti nielen nájsť prácu, ktorá sa ti bude páčiť, ale ťa aj pripravíme na úspešný pohovor!

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!