Pracovný pohovor cez video chat – ako ho zvládnuť?

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

07.01.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ako môže vyzerať pracovný pohovor online? Aké prostredie by ste si mali zabezpečiť? Na aké otázky by ste sa mali pripraviť? Čo všetko sa vás môže zamestnávateľ opýtať? Mali by ste použiť mobil alebo radšej počítač? Poďte sa s nami pozrieť na to, ako zvládnuť pohovor cez video chat a ako byť úspešným kandidátom.

Koronavírus vniesol do pracovného prostredia množstvo inovácií – možnosť dlhodobého home-officu, platené voľno, voľnú dochádzku alebo aj pohovor cez video chat. Hoci online pohovor nenahradí fyzický kontakt, jeho dôležitosť sa nemení. Preto sa snažte na zamestnávateľa urobiť čo najlepší dojem. Chcete vedieť ako na to? Ak je vaša odpoveď áno, čítajte ďalej.


Aké zariadenie použiť?

V súčasnej dobe sú technológie natoľko pokročilé, že spojiť sa so zamestnávateľom online už nie je problém. Použiť pritom môžete počítač s webkamerou, notebook, tablet alebo aj smartfón. Predovšetkým by ste mali skontrolovať, či na vašom zariadení funguje obraz i zvuk.Presvedčte sa, že zapnutý mikrofón aj webkamera fungujú na sto percent. Častou otázkou býva aj to, cez aký program pracovný pohovor zrealizovať. Azda najpoužívanejšími sú Skype či Microsoft Teams. Okrem nich sa v pracovnom prostredí využíva aj Google Hangouts alebo FaceTime.  Pred začatím pracovného pohovoru si overte, že všetko funguje správne a snažte sa odstrániť prípadné technické problémy. Ak vám niečo nefunguje, upovedomte včas personalistu, ktorý bude mať na starosti priebeh pohovoru a objektívne mu vysvetlite situáciu.

 

Na čo si dať pozor?

Ako sme už vyššie spomenuli, dajte si predovšetkým pozor na to, aby pohovor mohol fungovať bez problémov po technickej stránke.Uistite sa, že máte dostatočne nabitý počítač, mobil či tablet.Na pracovný pohovor si vyberte miestnosť, v ktorej bude dostatok svetla a najmä poriadok. Pozadie by malo byť neutrálne a malo by pripomínať kancelárske prostredie. Kameru umiestnite do výšky očí a v takej diaľke, aby zaberala celú vašu tvár. Snažte sa vyhnúť hluku a rušivým momentom. Pozor si dajte aj na  svoj zovňajšok.Zvoľte formálny odev, vyhnite sa farbám, ktoré kričia či hlbokým výstrihom. Nezabúdajte, že ide o odborný pohovor a vy by ste sa mali snažiť, aby ste na zamestnávateľa dobre zapôsobili.

 

Ako sa na pohovor pripraviť?

Skôr než samotný pohovor začne, pripravte sa čo najlepšie na otázky, ktoré vám môže zamestnávateľ položiť a rovnako si premyslite, čo by ste sa chceli spýtať vy jeho. Vopred si zistite všetky dostupné informácie o firme, v ktorej chcete pracovať. Najmä skúste nájsť informácie o tom, aká pracovná kultúra v spoločnosti panuje.Samozrejme nezabudnite ani na to, čím sa spoločnosť zaoberá a aký je jej cieľ, aby vás otázky o nej nezaskočili. Ďalej si pripravte aj odpovede na otázky o vás. Veľmi často sa totiž zamestnávateľ ako prvé spýta na vašu osobu. Očakáva, že sa  o vás dozvie niečo viac, aby posúdil, či ste pre danú prácu vhodným kandidátom. Vďaka video pohovoru máte veľkú výhodu v tom, že si môžete vopred na papier poznamenať všetky otázky, ktoré sa chcete spýtať a použiť ich mimo záberu. Nezabúdajte však ani na neverbálnu komunikáciu, ktorá o vás veľa napovie. Dávajte si pozor na výraznú mimiku či gestá, usmievajte sa primerane a snažte sa udržiavať očný kontakt. V žiadnom prípade nepozerajte do mobilu a nevenujte sa inej činnosti než je pohovor.

 

Čo mám o sebe povedať?

Je celkom bežné, že ak dostane zamestnanec na pracovnom pohovore od zamestnávateľa otázku „Čo by ste nám o sebe povedali?“ často nevie, akú odpoveď má podať. Napriek tomu, že táto otázka vyvoláva v mnohých ľuďoch strach je veľmi jednoduché na ňu odpovedať. V prvom rade sa predstavte, povedzte niečo o svojom štúdiu aj o tom, čomu sa v súčasnosti venujete. Priblížte svoju kariéru, v akej oblasti ste doteraz pracovali a aké úspechy ste dosiahli. Môžete spomenúť aj to, akými jazykmi hovoríte,  či ste v minulosti  absolvovali nejaké kurzy. Vyzdvihnite svoje najlepšie vlastnosti a schopnosti. Na záver povedzte, čo chcete v práci dosiahnuť, aká je vaša predstava a motivácia a prečo si myslíte, že ste práve vy najlepším kandidátom na danú pracovnú pozíciu.

 

Po skončení pohovoru by ste mali spraviť toto

Keď ukončíte video pohovor mali by ste personalistovi, ktorý s vami komunikoval,  poslať e-mail, v ktorom sa poďakujete za príležitosť a zároveň sa tým pripomeniete.Ak by aj pohovor nedopadol úspešne, aspoň dáte najavo, že sa dokážete vyrovnať aj s neúspechmi a k práci pristupujete profesionálne. Nikdy totiž neviete, či sa v tej istej spoločnosti nebudete uchádzať o podobnú pracovnú pozíciu neskôr.

Pracovný pohovor býva pre mnohých veľmi stresujúcou udalosťou. Obzvlášť v dnešných dňoch, keď sa online priestor spája s množstvom neistôt, napríklad s vypadnutím signálu, predčasným ukončením hovoru kvôli technickým problémom a podobne. Napriek stresu sa zachovajte seriózne.Buďte pripravení načas, nájdite si vhodné prostredie  na zrealizovanie online pohovoru, nachystajte si odpovede na všetky predpokladané otázky, slušne sa oblečte, udržujte očný kontakt a najmä dajte najavo nadšenie pracovať. Budeme vám držať palce!

 

Mohlo by vás zaujímať: So svojou novou prácou nie som spokojný, čo mám robiť?

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!