So svojou novou prácou nie som spokojný, čo mám robiť?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

29.10.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Nová práca so sebou väčšinou prináša viacero zmien, a to nielen čo sa týka kariérneho, ale aj osobného života. Nájsť si prácu nemusí byť vždy jednoduché, najmä ak máte určitým spôsobom nastavené očakávania a nechcete robiť kompromisy. Pri pracovnom pohovore sa síce o novej pozícii môžete dozvedieť veľa, po nástupe do novej práce však neraz prichádza precitnutie, ktoré nemusí byť práve príjemné. Ako si poradiť so situáciou, ak napriek počiatočnému nadšeniu zistíte, že vám nová práca nevyhovuje?

Našli ste si pracovný inzerát na svoju vysnívanú pozíciu vo firme, kde ste vždy chceli pracovať. Absolvovali ste pracovný pohovor a krátko na to vás kontaktoval nový zamestnávateľ s tým, že si vás vybral. Obrovská radosť a následný príval endorfínov spôsobili, že na prvý deň v novej práci ste sa tešili stále viac. Po krátkom čase od nástupu však zisťujete, že nová práca vám úplne nesedí a vo vašej hlave sa začína roztáčať kolotoč pochybností.

Hneď na úvod treba povedať, že v tom vôbec nie ste sami. Takýto scenár totiž poznačil mnohé kariérne príbehy. Zamerali sme sa na to, čo v takýchto situáciách robiť a ako si pomôcť.


1. Pripravte sa už vopred

Mať zidealizovanú novú prácu a tešiť sa na ňu je úplne normálne. Nič však netreba preháňať a sľubovať si od novej práce okamžité a radikálne životné zmeny môže byť na škodu. Ak nastupujete do novej práce s vyslovene nereálnymi očakávaniami a ideálmi, je pravdepodobné, že napokon zostanete sklamaný.

Pripravte sa už vopred na to, že nová práca nemusí 100% naplniť vaše predstavy a v niektorých ohľadoch sa jednoducho budete musieť prispôsobiť.


2. Zhodnoťte situáciu s nadhľadom

Už pri prvých pochybnostiach je dôležité nenechať sa nimi pohltiť. Určitá miera pochybností je spravidla normálna. Pozrite sa na situáciu s nadhľadom. Zhodnoťte, aké boli vaše očakávania, za akých okolností ste do novej práce nastupovali a ako môžete ďalej postupovať. Ani pri vážnejších pochybnostiach nejde o žiadnu katastrofu, koniec koncov presne pre takéto situácie existuje skúšobná doba. Tá chráni nielen zamestnanca ale aj zamestnávateľa a ukončiť pracovný pomer v rámci skúšobnej doby je jednoduchšie, ako po jej uplynutí. Nateraz však nepredbiehajme. 


3. Identifikujte problém

Pri vážnejších pochybnostiach o novej práci sa hneď nevzdávajte. Pokúste sa čo najpresnejšie identifikovať problém a porovnajte svoje predchádzajúce očakávania s realitou. Bol váš nadriadený na pracovnom pohovore milý a po vašom prijatí sa z neho vykľul despota? Prekážajú vám kolegovia a nesadli ste si s nimi? Zistili ste, že náplň práce je úplne iná, ako bolo dohodnuté? Toto sú len niektoré z mnohých potenciálnych zdrojov problémov, ktoré môžu ľahko vyústiť do vašej frustrácie.

Aby ste mohli prijať dobré rozhodnutie, je dôležité čo najpresnejšie identifikovať problém. Zistite či sa týka výlučne pracovného prostredia, konkrétnej pracovnej činnosti, prípadne či môže ísť aj o vplyv úplne iného problému z osobného života.


4. Pokúste sa čo najpresnejšie odhadnúť svoje možnosti

Ak už viete, z čoho presne pramení vaša nespokojnosť, zamyslite sa nad možnými riešeniami. Pokúste sa reálne odhadnúť svoje možnosti. V tomto kroku sa pokúste komunikovať s vašim nadriadeným, zdôverte sa so svojimi pochybnosťami a sami uvidíte, že riešenie bude napokon jednoduchšie, ako ste si mysleli. Ak sa obávate konfrontácie, zamyslite sa nad tým, či sa novej práci budete vedieť prispôsobiť a robiť kompromisy.

V prípade, ak uvažujete nad odchodom, reálne posúďte aktuálnu situáciu na pracovnom trhu a tiež vašu finančnú situáciu. Odpovedzte si na otázky, ako rýchlo ste schopný nájsť si nové zamestnanie, či máte dostatočnú finančnú rezervu a tiež, či si môžete dovoliť byť aj dlhšie bez zamestnania, kým sa opäť neobjaví zaujímavá pracovná ponuka.


5. Stanovte si vlastné hranice

Na záver ešte jeden tip. Pri riešení týchto problémov si vždy stanovte vlastné hranice, ktorých sa budete pridŕžať. V prvom rade si nerobte výčitky, nemáte povinnosť zostávať v zamestnaní, ktoré vám nevyhovuje. Rozhodne sa už vopred nevzdávajte, no zároveň sa ani nenúťte do niečoho, čo vám je „proti srsti“. Akékoľvek nútenie sa negatívne vplýva nielen na vašu psychiku a pracovný výkon, ale aj na ostatných kolegov a nadriadených. Môže napokon veľmi negatívne ovplyvniť aj váš osobný život a to už je hranica, ktorú sa rozhodne neoplatí prekročiť. 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!