Neviete si udržať zamestnancov? Pravdepodobne sa dopúšťate týchto 11 chýb

IKona hodín

8 min čítania

Ikona kalendáru

30.07.2018

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ste zamestnávateľ a ste v neustálom strese z toho, že musíte zháňať nových zamestnancov pre vašu firmu? Zrejme niečo robíte zle. Skúste svojich zamestnancov oceniť, či už finančne alebo emocionálne.

Ak ste ešte nikdy neskúšali odmeniť svojho zamestnanca, tak to urobte. Z vlastnej skúsenosti vám vieme potvrdiť, že ak tak neučiníte, odliv zamestnancov z vašej firmy bude markantný. A to nechce žiadny zamestnávateľ.


„Šťastní zamestnanci, sú tí najproduktívnejší zamestnanci.“


Držte si svojich ľudí pod ochrannými krídlami. Vďaka nim sa ako firma posúvate ďalej. A verte nám, že nasledujúcim chybám by sa mal vyhnúť každý profesionál.

Nezvládli ste ich koordinovať

Na vine nie je prehra projektu, firmy alebo tímu, ale lídra. Najviac smerodajnou hodnotou pre každého lídra je to, čo sa stalo počas jeho neprítomnosti. Nedarí sa vám viesť zamestnancov? Ak nie, tak oni si svojho lídra nájdu. Lenže vy ním zrejme nebudete.


Neplnili ste sľuby

Neopovážte sa svojich zamestnancov klamať. Dodržať sľub má cenu zlata. Sľúbili ste zamestnancovi extra benefit za splnenie konkrétnej úlohy? Alebo ste mu sľúbili zabezpečenie pracovnej pomôcky, či zúčastnenie sa na kurzoch? Splňte to! Ak sklamete dôveru vo vašu osobu, tak verte tomu, že padnete do jamy levovej. A vymaniť sa z nej bude naozaj zaťažkávajúcou skúškou.

Nevyužili ste ich kreativitu

Je pochopiteľné, že každý jeden talent sa potrebuje posúvať vpred. Stále potrebuje prinášať inovácie a meniť sa. Ste líder? Mali by ste si uvedomiť, že každý jeden zamestnanec je výnimočný a svojim nápadom pomôže rásť firme. Nezabúdajte v nich prebúdzať kreativitu.



Buďte viac než len "obyčajný" zamestnávateľ - starajte sa o svojich ľudí

Myslíte si, že ľudia prichádzajú do práce len kvôli peniazom? Určite nie. V skutočnosti je im do určite miery jedno, koľko im zaplatíte. Ak o nich neprejavujete záujem po emočnej či ľudskej stránke, tak vás skôr či neskôr opustia a plat bude to posledné, na čo budú myslieť. Prejavte o svojho zamestnanca väčší záujem. Spýtajte sa ho, ako sa vo vašej firme cíti a či je spokojný. Ak má opodstatnené výhrady, snažte sa ich napraviť. Takýto úprimný dialóg vyrieši veľa problémov a upevní vzťahy medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Nepovzbudzovali ste ich inteligenčné schopnosti

Ak máte inteligentných zamestnancov, tak tí vám razom dajú pocítiť, že nuda nie je to pravé orechové. Pokiaľ bude zamestnanec trvať na tom, aby ste mu pridali prácu navyše, urobte to. Týka sa to aj kompetencií a zodpovednosti zamestnanca. Nezabudne však ani na odmeny. Povzbuďte ich intelektuálne zručnosti, inak budú tieto možnosti hľadať u niekoho iného.

Nechajte ich nahlas premýšľať

Tí, ktorí sú obdarení talentom, majú kopec skvelých nápadov. Skúste ich počúvať a garantujeme vám, že si ich získate na svoju stranu. Využite metódu brainstormingu (viac hláv, viac rozumu). Vďaka brainstormingu prejaví každý zamestnanec naplno svoju kreativitu.



Neodlíšili ste to, v čom boli najviac prospešní

Ten, kto sa môže hrdiť tým, že je líder by mal ovládať základné pravidlo, a to, že zásluhy zamestnancov by nemal pripisovať sebe. Ak to robíte, tak takýto prístup pôsobí nanajvýš sebecky a arogantne. Takýto nevďak sa vám môže škaredo vyplatiť. Profesionálny líder by mal vedieť slovne prejaviť vďaku a pochvalu pre zamestnancov.

Nevyburcovali ste v nich eufóriu

Inteligentní lídri vedia, že vytvoriť harmóniu medzi činnosťou spoločnosti a nadšenými zamestnancami je ozaj podstatné. Začnite organizovať spoločné eventy, podieľajte sa na spoločných aktivitách a upevňujte vzťahy. Povzbudzujte v zamestnancoch tieto pocity, ak o nich nechcete prísť.  



Nedovolili ste im rozvíjať sa

Nie je podstatné to, akí inteligentní a zruční sú vaši zamestnanci, vždy majte na pamäti, že priestor pre ďalšie dozrievanie musí byť vytvorený. Nezabudnite na pravidelné kvalifikované školenia zamestnancov, prípadne ich prihláste na jazykové kurzy. Za žiadnych okolností sa nesnažte blokovať snahu zamestnancov o rast.

 

Nepriradili ste im zodpovedné úlohy

Prestaňte s obmedzovaním talentov. Nechcite, aby sa talent zmieril s priemernosťou. Takýto človek prijíma s oveľa väčšou eufóriou vysoké pracovné zaťaženie, čo sa stáva jeho výzvou. Doprajte im možnosť podieľať sa na výnimočných projektoch, delegujte na nich úlohy, nebojte sa ich zapojiť do naozaj dôležitých činností – verte im!



Nedali ste im voľnosť

Hoci si poviete, že tento bod si odporuje tomu predošlému, nie je to tak. Ľudia nie sú stroje a je pochopiteľné, že každý zamestnanec potrebuje aj oddych. Po náročnom období im doprajte trochu pokoja, nech sa vrhnú do nových úloh s radosťou.

Skúste ich odmeňovať formou „sick days“, vhodnou alternatívou je aj flexibilná pracovná doba. To určite poteší každého zamestnanca. Rovnako ako aj našich HR koordinátorov :)


 

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!