Čo robiť ak vás neprijmú na vysokú školu?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

29.09.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Kedy môžete podať odvolanie? Aké máte pracovné možnosti? Oplatí sa vám ísť študovať do zahraničia? Akú prácu by ste si mali vybrať? A čo tak cestovanie? Ak máte podobný problém a hľadáte odpovede na tieto, ale aj iné otázky, čítajte ďalej a dozviete sa množstvo zaujímavých informácií.

 

Podajte si odvolanie

Jednou z vecí, ktoré by ste  mali vyskúšať, je podať odvolanie proti prvotnému rozhodnutiu o neprijatí na štúdium na vysokej škole. Základným pravidlom je v tomto prípade konať uvážene a najmä rýchlo. Čím skôr odvolanie podáte, tým vyššia je vaša šanca na prijatie. V mnohých prípadoch sa vďaka odvolaniu, resp. žiadosti o preskúmanie rozhodnutia o výsledku prijímacieho konania podarí študentom napokon dostať na vysokú školu, na ktorej chcú študovať. Ale pozor! Nie vždy musí škola zmeniť rozhodnutie na základe odvolania. Ak ste ďaleko pod čiarou alebo vaša bodová hodnota prijímacích skúšok bola veľmi nízka je naozaj malá pravdepodobnosť, že bude podanie odvolania z vašej strany relevantné. No a ako by ste mali odvolanie napísať? Presný vzor nie je nikde stanovený. Spravidla by však mal byť text stručný a jasný a okrem žiadosti o preskúmanie by ste mali uviesť presvedčivé argumenty, prečo si myslíte, že by ste mali byť prijatí na štúdium a uviesť vaše doterajšie úspechy (stáže, diplomy, certifikáty a pod.).

 

Nájdite si prácu

Ak neviete čo iné, začnite pracovať - napríklad aj TU. Najlepšou voľbou ako nabrať skúsenosti z oblasti, ktorú chcete študovať, je nájsť si prácu v podobnom či rovnakom odbore. Napríklad ak viete, že by ste sa v budúcnosti chceli venovať štúdiu práva, zamestnajte sa napríklad v advokátskej kancelárií či na notárskom úrade ako asistent a uvidíte ako to v praxi funguje. Ak vás zaujíma ekonómia alebo účtovníctvo poobzerajte sa po rôznych účtovníckych firmách a zamestnajte sa ako administratívny pracovník. Tak môžete nabrať množstvo skúseností a budete o krok vpred pred vašimi budúcimi spolužiakmi. Predovšetkým si však vyberte takú prácu, ktorá vás bude baviť, napĺňať a posúvať vpred.

 

Štúdium alebo práca v zahraničí

Svet za našimi hranicami ponúka množstvo zaujímavých možností ako sa realizovať či už v štúdiu alebo pracovne. V Európe je veľmi veľa kvalitných univerzít, ktoré ponúkajú vzdelanie v rôznych oblastiach. Skúste sa obrátiť na niektorú z agentúr a informovať sa, ako v jednotlivých  krajinách fungujú vysoké školy, ako je možné štúdium financovať a akým spôsobom jednotlivé školy zabezpečujú ubytovanie pre zahraničných študentov. Ak zháňate prácu aj vtedy existujú rôzne agentúry, ktoré sprostredkúvajú nielen prácu, ale aj ubytovanie a formality ohľadom pracovnej zmluvy. V prípade, že chcete ísť do zahraničia na vlastnú päsť, vopred si naštudujte, aké sú v krajine pracovné podmienky, aký je štandardný plat, na akom princípe fungujú pracovné zmluvy pre občanov európskej únie a zabezpečte si vopred ubytovanie. V zahraničných krajinách sa dá zvyčajne zarobiť o niečo viac  ako u nás a okrem toho sa môžete naučiť nový cudzí jazyk alebo zlepšiť ten, ktorý už viete.

 

Podnikajte

Ak vás dennodenné vstávanie do práce neláka a radšej by ste o svojom pracovnom čase rozhodovali sami, skúste sa pustiť do podnikania. Pre niektorých to znie nemožne, avšak nemusí to byť vôbec také ťažké ako sa zdá. Začnite niečím jednoduchým. Ak vás baví písanie skúste sa venovať napríklad copywritingu. Podnikanie online je aktuálne veľmi žiadanou a horúcou témou. Počuli ste už o drop shippingu či virtuálnej asistentke? Čo tak to vyskúšať?

 

Začnite cestovať a spoznávať svet

Ak vás nezobrali do školy dajte si gap year a cestujte po svete. Ak sa bojíte financií, dnes je to už zrejme ten najmenší problém. Cestovať low-cost je veľmi jednoduché. Skúste pohľadať na internete či sociálnych sieťach rady ako na to, prípade počúvajte rozhovory s ľuďmi, ktorí sa cestovaniu venujú a radia kedy, kde a za koľko sa oplatí cestovať tak, aby ste málo minuli a veľa spoznali. Je to príležitosť ako spoznať nových ľudí, nabrať množstvo zaujímavých kontaktov, spoznať nové kultúry, ochutnať neznáme jedlá a naučiť sa jazyky.

 

V prípade, že vám príde rozhodnutie o neprijatí na štúdium na vysokej škole, zachovajte chladnú hlavu a nepanikárte. Život sa tým nekončí. Prihlášku si môžete podať opäť o rok a za ten čas existuje množstvo spôsobov čo robiť. Ste mladí a máte milión možností. Stačí si len vybrať tú, ktorá vás láka najviac. Pracujte, cestujte, vzdelávajte sa, venujte sa dobrovoľníctvu a užívajte si život naplno. Napokon, ako sa hovorí, človek so vzdelaním len zo školy nie je skutočne vzdelaný.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!