Chcete sa uplatniť čo najlepšie na trhu práce? Študujte tieto odbory

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

27.07.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Chystáte sa na vysokú školu, študujete alebo ste čerstvým absolventom a zisťujete, ako to v súčasnosti na trhu práce „chodí“? Zaujíma vás, či je práve váš odbor medzi zamestnávateľmi žiadaný? Chcete vedieť koľko v priemere platia firmy absolventom, ktorí práve ukončili svoje vysokoškolské štúdium? My vám to prezradíme, tak sa pustite do čítania.

 

Top 10 univerzít na Slovensku

Podľa najnovšieho prieskumu hodnotenia Unirank patrí prvé miesto Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, ktorá je v súčasnosti považovaná za najlepšiu vysokú školu. Druhé a tretie miesto obsadili Technická univerzita v Košiciach a Univerzita Komenského v Bratislave. Veľmi dobré hodnotenia získali aj banskobystrická Univerzita Mateja Bela, Prešovská univerzita a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Posledné štyri miesta si získali Žilinská univerzita, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Trnavská univerzita a tiež Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre. To však neznamená, že u nás nemáme aj ďalšie vysoké školy, ktoré poskytujú kvalitné vzdelanie. Napríklad absolventi Ekonomickej univerzity v Bratislave, Paneurópskej vysokej školy či Dubčekovej Trenčianskej univerzity sú v súčasnosti taktiež veľmi žiadaní.

 

Ako si vybrať správnu fakultu či odbor?

Aby ste si vedeli vybrať správnu fakultu, musíte predovšetkým poznať zameranie, ktoré chcete študovať. Napríklad ak máte záujem o štúdium práva či medicíny vyhľadáte si v zozname právnickú alebo lekársku fakultu a zistíte, na ktorých univerzitách takáto fakulta existuje. Ďalej by ste si mali zistiť aj to, aké študijné programy daná fakulta ponúka, koľko uchádzačov prijíma, prípadne aká je výška školného, ak sa hlásite na súkromnú vysokú školu. Najzásadnejším krokom je voľba konkrétneho študijného programu. Tá totiž ovplyvní nielen to, aké predmety budete študovať, ale aj možnosť uplatnenia sa na trhu práce po ukončení štúdia. Pri výbere študijného programu by ste mali brať ohľad na jeho obsah, ponúkané predmety, príp. možnosť uplatnenia v praxi. Rovnako by ste si mali vybrať to, čo vás baví nie len teraz, ale bude vás baviť aj v budúcnosti.

 

Ktoré odbory môžem na Slovensku študovať?

V súčasnosti u nás máme podľa platnej legislatívy približne štyridsaťosem odborov, ktoré je možné na našich univerzitách študovať. Sústava študijných odborov SR, ktorú po dohode s viacerými ministerstvami vydalo Ministerstvo školstva SR ešte v roku 2019 obsahuje všetky študijné odbory, ktoré môžu slovenské vysoké školy ponúkať spolu s ich opisom. Medzi študentmi najčastejšie vyberané odbory patrí napríklad doprava, ekonómia a manažment, farmácia, filozofia, psychológia, právo, informatika, medicína, pedagogika, teológia, stavebníctvo či strojárstvo. Menej známe sú napríklad kybernetika, priestorové plánovanie, filológia, biotechnológia alebo antropológia.

 

Títo sa najlepšie uplatnia na trhu práce

Študenti sa pri výbere vysokej školy často pozerajú na to, ktoré profesie sú dnes najviac žiadané a najlepšie sa uplatnia na trhu práce. Vďaka stránke www.trendyprace.sk je veľmi jednoduché zistiť všetky aktuálne informácie a vývoj na pracovnom trhu. Najznámejší pracovný portál www.profesia.sk vytvára každoročné prieskumy a zisťuje, o študentov ktorých odborov je najväčší záujem. Podľa aktuálnych informácií je najžiadanejším odvetvím informatika, ekonomika a strojárstvo. Na pracovnom trhu sa však veľmi dobre uplatnia aj študenti stavebníctva, sociálnych vied, filozofie, práva, pedagogiky či zdravotníctva. V rebríčku najžiadanejších absolventov boduje Fakulta informatiky a informačných technológií, Fakulta medzinárodných vzťahov, Fakulta podnikového manažmentu, Fakulta riadenia a informatiky, Obchodná fakulta, Strojnícka fakulta a Ekonomická fakulta. Absolventi majú najviac príležitostí zamestnať sa v oblasti administratívy, obchodu, ekonomiky, výroby a informačných technológií.

 

Aký je priemerný plat absolventa vysokej školy?

Absolventi univerzít často očakávajú pri nástupe do práce a niečo vyšší plat ako zamestnanci bez vysokoškolského vzdelania. Podľa minuloročných prieskumov bol plat čerstvého absolventa v priemere približne 1060 € mesačne čím oproti predchádzajúcim rokom stúpol o niekoľko desiatok €. Najvyššie platové nároky majú absolventi Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Ekonomickej univerzity a Univerzity Komenského. Po nástupe do zamestnania zarábajú aj viac ako 2000 € absolventi Fakulty informatiky z STU, ale aj strojári, ekonómovia a lekári.

 

O štúdium na vysokej škole je v súčasnosti stále väčší záujem. Ak sa práve chystáte na vysokú školu, preštudujte si, aké študijné programy daná fakulta ponúka a v ktorých oblastiach sa môžete najlepšie uplatniť. A ak ste práve čerstvým absolventom, vyberte si toho správneho zamestnávateľa, u ktorého budete môcť rozvíjať svoje doteraz nadobudnuté vedomosti. Všetkým vám držíme palce.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!