Ste študent a máte pocit, že deň by mal mať 25 hodín?

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

27.11.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ak ste študentom vysokej školy a popri tom máte brigádu, určite sa vám viackrát stalo, že ste jednoducho nestíhali. Okrem nárokov zamestnávateľa si musíte plniť aj svoje školské povinnosti. Stretnutia s priateľmi, dostatočný spánok, čas na varenie a šport či nebodaj výlety, preto idú často bokom. Máte už toho dosť?

V tomto článku vám ukážeme 4 praktické tipy, vďaka ktorým si dokážete zmanažovať svoj čas lepšie:

1. Využívajte svoj diár naplno

Keďže máte viacero povinností, potrebujete v nich mať prehľad. Zmeny, rozvrh hodín, termíny seminárnych prác, skúšky, stretnutia s kamarátmi, výlety či dokonca rande... všetky tieto veci by sa v správnom študentskom diári mali objaviť.

2. Plánujte si učenie vopred

Všetky okruhy na skúšku alebo test si rozdeľte na niekoľko dní a zapíšte si ich ako úlohy každý deň do diára. Toto môžete urobiť aj vopred (napríklad o zápočtoch v decembri zvyčajne viete už začiatkom roka) a v prípade, že vás v tie dni niekto niekam pozve, budete vedieť, či stretko časovo skĺbite alebo nie. Diár je skrátka najlepší kamarát každého, kto si chce zlepšiť time management.

3. Prioritizujte

Najčastejšou chybou študentov je, že prijímajú naozaj všetko, čo sa im pripletie do cesty. Tu neexistuje žiadna skratka, jednoducho sa budete musieť naučiť hovoriť nie. Ak si stanovíte svoj rebríček priorít, bude sa vám jednoduchšie rozhodovať. Vyberte si vaše top 3 priority, na ktorých chcete naozaj pracovať. Tieto by mali v každodennom živote dostať prednosť pred inými, menej podstatnými vecami.

4. Hovorte nie

Niekedy budete musieť uprednostniť niečo urgentné, inokedy niečo, čo síce nesúri, ale je oveľa dôležitejšie. Čím skôr sa to naučíte, tým skôr sa stanete pánom vášho času.

Hoci krátkodobo uznávame, že je vhodné uprednostniť pracovnú či dobrovoľnícku skúsenosť alebo stáž, nesmiete zabúdať, že z dlhodobého hľadiska je vaša škola a práca prioritou, ktorú sa snažíte stíhať. Nenechajte sa teda „zlanáriť“ na jedno pivko – či na jeden víkend v horách – ak viete, že vám tie dni budú veľmi chýbať. Krátkodobé zrieknutie vám môže priniesť dlhodobý benefit, ktorý za to bude stáť.

5. Nedostatok spánku vám berie čas

Akokoľvek paradoxne to znie, viaceré výskumy poukazujú na dôležitosť spánku. Gro týchto výskumov sa venuje našej produktivite a výkonnosti pri spánkovom deficite. Výskum z Harvardu ukazuje na vplyv nedostatku spánku na náš výkon.

Čo to v praxi znamená? Ak sa poriadne nevyspíte, budete sa musieť tú istú informáciu učiť dlhšie. Ten istý telefonát v práci vybavíte pomalšie (a možno nie tak úspešne). A rovnaká ranná rutina pri obliekaní bude uponáhľaná a pravdepodobne si niečo doma zabudnete.

Ak nemáte pravidelný spánkový režim, skúste si ho už tento týždeň zlepšiť. Oddýchnutí budete stíhať robiť viac vecí oveľa kvalitnejšie.

Je toho teraz na vás veľa?

Nebojte sa. Veď aj o tom je čas na vysokej škole. Spravovanie času, energie a financií sú mäkké zručnosti, ktoré vás síce v škole neučia, ale práve v tomto období si ich osvojíte. My vám držíme palce, aby ste sa v tom čo najskôr zlepšili. Veď už včera bolo neskoro, však? :)

Mohlo by vás zaujímať: Zaujíma vás, ako prežiť študentské časy naplno? Prečítajte si návod, ako na to

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!