5 tipov, ako napísať motivačný list, ktorý neskončí v koši

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

14.01.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ak si hľadáte zamestnanie, určite ste sa už stretli s požiadavkou na napísanie motivačného listu. Mnohí sa tejto požiadavky zľaknú, prípadne motivačný list považujú iba za nutné zlo pri uchádzaní sa o zamestnanie. Týchto 5 tipov vás ale presvedčí, že motivačným listom môžete výrazne zvýšiť vaše šance získať vytúženú prácu.

1. Zistite si o vašom potenciálnom zamestnávateľovi čo najviac a motivačný list tomu prispôsobte

Určite nemusíme zvlášť zdôrazňovať, že s jedným „univerzálnym motivačným listom“ dnes už určite nepochodíte. Personalisti takýto typ motivačného listu veľmi rýchlo odhalia a skôr ako sa dostanú na jeho koniec, pristane váš list po krátkom plachtení vo vzduchu, v odpadkovom koši. Ak máte úprimný záujem o pracovnú pozíciu, zistite si čo najviac o zamestnávateľovi a prispôsobte tomu váš motivačný list, nezabudnite samozrejme na správne oslovenie.

Ako na to? Skúste sa zamyslieť nad tým, ako sa konkrétna firma prezentuje, akým spôsobom komunikuje na svojom webe či na sociálnych sieťach. Pozrite si ich reklamy, prípadne si skúste nájsť rozhovor s predstaviteľom tejto firmy. Inak bude vyzerať motivačný list na pozíciu v reklamnej agentúre a inak na pozíciu firemného právnika v nadnárodnej spoločnosti.

2. Vzbuďte záujem a vyhnite sa otrepaným frázam

Myslite na to, že personalisti čítajú denne niekedy aj desiatky motivačných listov. Verte či nie, často v nich čítajú dokola to isté. Vyhnite sa preto otrepaným „klišé“ o tom, ako ste perfektným tímovým hráčom so zmyslom pre detail. Skúste to inak, originálnejšie.

Ako na to? Dôležitý je prvý dojem, preto si úvod motivačného listu dobre premyslite. Používajte skôr kratšie vety a vyhnite sa príliš dlhým súvetiam. Nebojte sa už na začiatku spomenúť svoje hlavné prednosti, prípadne niektorú zo svojich životných vášní. Nezabudnite jasne napísať, aký prínos budú mať pre firmu vaše doterajšie skúsenosti.

3. Vyzdvihnite svoje silné stránky, ale rozumne

Mať perfektne napísaný motivačný list neznamená, že bude plný superlatív. Teda, ak nie ste minimálne superman. Pred písaním si na kus papiera napíšte vaše silné stránky a zoraďte si ich podľa dôležitosti pre konkrétnu pracovnú pozíciu. V motivačnom liste tieto svoje vlastnosti vhodným spôsobom vyzdvihnite. Určite však neklamte ani príliš nepreháňajte.

4. Pridajte do motivačného listu kus svojej osobnosti

Myslite na to, že kým resumé je spravidla len zoznamom vášho vzdelania, pracovných skúseností a záujmov, motivačný list je práve tým priestorom, ktorý ešte pred pracovným pohovorom môžete využiť na vašu osobnú prezentáciu. Pokojne teda napíšte aj niečo, čo vás vystihuje. Pridať môžete aj to, ako ste doteraz vnímali spoločnosť, o ktorej prácu sa uchádzate. Hlásite sa napríklad na pracovnú pozíciu do banky, ktorej ste aj zároveň klientom? Vôbec nie je problém, ak to v motivačnom liste spomeniete. 

5. Nezabudnite na správnu gramatiku a prehľadnosť celého listu

Napokon, ak už máte vymyslený text, dôležitá je 100 %-ná gramatika. Ak si nie ste istý, radšej si dajte motivačný list niekým skontrolovať. Myslite aj na to, že motivačný list musí mať správnu formu a byť dobre čitateľný. Mal by byť dlhý maximálne na jednu stranu A4. Text rozdeľte do kratších odsekov, tak aby mal každý odsek 4-5 riadkov. Použite primerane veľké a najmä čitateľné písmo, aj keď obsahovo budete mať skvelý text, určite sa žiadnemu personalistovi nebude chcieť žmúriť. Na typ písma Comic Sans naozaj zabudnite!

Na záver len dodajme, že motivačný list vám má pri uchádzaní o konkrétnu pracovnú pozíciu pomôcť a nie vás vystrašiť. Využite ho preto maximálne vo váš prospech a nebojte sa prejaviť.

Mohlo by vás zaujímať: Pripravte sa na pracovný pohovor a uspejte vďaka našim článkom

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!