4 najčastejšie chyby, ktoré komplikujú mladým ľudom sen o sľubnej kariére

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

10.09.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Chceš sa odlíšiť od davu a vyhnúť sa na pracovnom pohovore chybám, ktoré urobili tvoji predchodcovia? Ak máš v pláne, aby ťa zamestnávateľ prijal do práce všetkými desiatimi, tak buď v strehu!


1. Zaťažkávajúca skúška menom pracovný pohovor

Pracovný pohovor je pre mnohých zamestnávateľov momentom, kedy si vytvoria o absolventovi ucelený obraz. Zle napísaný životopis patrí k nie veľmi dobrej vizitke absolventa. Prvý dojem je skutočne dôležitý. Životopis je potrebné prispôsobiť konkrétnej pozícii.

Nepripravenosť na pohovore, nevhodné oblečenie alebo nedochvíľnosť. Týmito znakmi si budúceho zamestnávateľa nenakloníte na svoju stranu.

Zaskočiť môžu aj otázky od personalistu – „Kde sa vidíte o rokov?, Aké sú vaše slabiny?“ a mnoho iných otázok. Takéto otázky väčšinou nie sú kladené v rámci brigádnickej pozície, preto sa na ne treba pripraviť.


2. Trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť

Absolventi majú mnohokrát tendenciu na pracovnom pohovore žiadať o plat, o ktorom sa nesníva ani dlhoročným zamestnancom.

Dobrá rad nad zlato znie – vyhnite sa nereálnym očakávaniam z hľadiska náplne práce, ohodnotenia práce alebo rýchlosti postupu na vyššie pozície. Na začiatku pracovnej kariéry je podstatná trpezlivosť a flexibilita.

Ak vyhľadávate kreatívnu prácu, zamestnávateľ ocení, ak máte schopnosť a motiváciu dotiahnuť projekt do finálneho konca. Absencia týchto vlastností sa samozrejme odráža aj na kvalite odvedenej práce.


3. Internet a nedochvíľnosť

Zvládli ste pracovný pohovor? Gratulujeme. Ak nechcete, aby si váš šéf toto rozhodnutie rozmyslel, oblúkom sa vyhnite nasledujúcim chybám.

Mladí ľudia sú zvyknutí byť stále online. To čiastočne patrí k výhode, keďže majú možnosť okamžite riešiť pracovné e-maily. Na druhej strane nevedia rozlíšiť prácu a voľný čas. Bezcieľne surfovať na internete a na sociálnych sieťach vám nezaručí úspech.

Zodpovednosť je ďalším kľúčom k úspechu. Ak neustále meškáte na porady, môže vás to stáť miesto. Nežite v domnienke, že ono sa to stratí.


4. Nestálosť

Mladí ľudia občas nevedia, či ich bude práca baviť. Po krátkom čase zistia, že mali iné predstavy. Problémom je, že nemajú možnosť porovnať si aktuálnu pracovnú pozíciu s predošlými, keďže v tomto smere majú "premiéru". Presne to je dôvod, prečo vnímajú veci viac kriticky.

Záleží len preferenciách absolventa a na tom, či danú prácu berie ako prestupnú stanicu, chce nadobudnúť skúsenosti a po čase odísť k inému zamestnávateľovi.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!