Najnetradičnejšie povolania – dali by ste sa na ne nahovoriť?

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

01.04.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Chcete zmeniť prácu, snívate o inom povolaní než máte, alebo by ste chceli vyskúšať nejakú šialenú profesiu? Na Slovensku i vo svete je ich veru množstvo a možno ste o mnohých z nich ani nevedeli. Počuli ste už o práci správcu ostrova, testera dezodorantov alebo krotiteľa kačíc? Zaujíma vás koľko takéto profesie zarábajú či ako sa k práci dostali? Poďte sa s nami pozrieť na najnetradičnejšie povolania na svete.

Uvažovali ste niekedy nad tým, že by ste zmenili prácu a robili niečo, čo sa vymyká normálu? O mnohých povolaniach ľudia nevedia a predsa sa nájdu ľudia, ktorí ich vykonávajú. A hoci ide väčšinou o absolútne bizarnosti, dokážu si zarobiť veľké peniaze. My vám prezradíme, akým najzvláštnejším profesiám sa ľudia venujú a vy môžete zistiť, či sú užitočné alebo naopak, úplne zbytočné.


Hovorí vám niečo profesionálny „trúchlič“?

Nie? Zrejme nie ste jediní. Čudovať sa budú asi mnohí, ale náplň jeho práce je skutočne zvláštna. Profesionálny trúchlič je totiž platený za to, že sa rozplače, keď mu to prikážu. Najímajú si ho ľudia na pohreby, aby na nich plakal. Hovorí sa, že väčšinou chodia na pohreby zlých ľudí, za ktorými nikto nesmúti a vytvárajú tak smútočnú atmosféru. Báť sa nemusíte. U nás sa totiž toto povolanie nevyskytuje. Praktizuje sa prevažne v krajinách ako Ázia a Afrika.


Čo robí hádač pohlavia či rátač labutí?

Ak niekto pracuje ako hádač pohlavia má rozhodne zvláštnu pracovnú náplň. Musí totiž vedieť rozlíšiť pohlavie malých kuriatok. Takáto profesia sa využíva najmä vo veľkochove.  Ďalšou zvláštnosťou je aj rátač labutí. Hoci v dnešnej dobe sa už toto povolanie zrejme nevyskytuje, v minulosti bolo úplne bežnéa to najmä na území Anglicka. Zaujíma vás čo rátač labutí robil? Staral sa o to, aby boli zdravé, pravidelne labute rátal, svoje zistenia si zapisoval a poctivo všetky dokumentoval.

 

Práca popolového umelca určite nie je pre každého

Vedeli ste, že na svete existujú aj ľudia, ktorí dennodenne pracujú s popolom a vytvárajú z neho umelecké diela? Nejde však o hocijaký popol. Títo ľudia totiž vytvárajú portréty z popola mŕtvych ľudí. Zamestnáva ich americká spoločnosť nachádzajúca sa v meste Virginia.Zdá sa vám to až príliš bizarné? Nečudo. Toto je naozaj zvláštne a pre mnohých nechutné povolanie. Popoloví umelci tak musia mať naozaj silný žalúdok.

 

Chceli by ste byť testovač vína alebo ochutnávač piva?

Už ste niekedy počuli o tejto práci? Ak máte radi víno, potom by pre vás bola táto profesia priam snom. Testovač vína sa totiž venuje ochutnávaniu vín a oboznamuje sa s ich výrobou. Zdá sa vám, že to neznie vôbec náročne? Naopak.Jeho práca je pomerne náročná. Musí správne zhodnotiť farbu a chuť a taktiež odporučiť k čomu sa hodí. Za túto namáhavú prácu je však odmenený naozaj kráľovsky, odhadom na desaťtisíc dolárov. Podobne je to aj s ochutnávačmi piva. Tých si pivovary starostlivo vyberajú a požadujú od nich, aby skontrolovali kvalitu piva ešte pred tým, než sa začne predávať a takisto, aby pomohli pivovarom pri vývoji nových pív.


Práca správcu ostrova

Takáto práca by sa dala považovať za jedno z najlepších a najluxusnejších zamestnaní na svete. Veď kto by nechcel zažiť život vo vile na súkromnom ostrove a za toto všetko si nechať ešte aj platiť a nie málo. Takúto prácu sa podarilo získať napríklad Benovi Southallovi, istému mužovi, ktorý pracoval na súkromnom ostrove v Austrálií. Musel pritom spoznávať ostrov, objavovať jeho zákutia, stretávať sa s ľuďmi a užívať si počasie. Za šesť mesiacov tejto kráľovskej práce dostal odhadom takmer 100 – tisíc eur.

 

Lovič bicyklov a golfových loptičiek

Ak hádate, že náplňou tejto práce je lovenie bicyklov vaša odpoveď je správna. Stouto profesiou sa stretnete v Amsterdame. Presúvanie sa po meste na bicykli je pre toto mesto charakteristické a tak niet divu, že množstvo bicyklov končí v miestnych vodných kanáloch. Tí, ktorí ich vyťahujú sú prezývaní aj „rybári“ bicyklov. Ročne ich z kanálov vytiahnu desiatky tisíc.Obdobne je to aj s lovičmi golfových loptičiek. Pri golfe totiž loptičky často končia tam, kde nemajú, najmä v jazierkach. Ich loviči preto musia loptičky z jazierok vytiahnuť a vrátiť ich späť na ihrisko.


Našli ste sa v niektorej z profesií alebo si naopak myslíte, že sú úplne zbytočné? Okrem tých, ktoré sme uviedli však na svete existuje aj množstvo ďalších. U nás je napríklad netradičnou profesiou veštenie.Ak vás v živote postretli ťažké chvíle a neviete ako ďalej, obrátiť sa môžete na pestrú ponuku rôznych vešteckých metód. Či je to efektívne musíte zvážiť vy sami. Vo svete sa však nachádzajú aj ďalšie druhy prác, ktoré u nás nie sú veľmi zvyčajné. Napríklad konzultant v oblasti čokolády, testovač tobogánov, lego dizajnér, vyrovnávač záhybov na topánkach, profesionálnych spachtoš, profesionálny tulič alebo aj presúvač ľadovcov. Nuž, aj to musí niekto robiť.


Mohlo by Vás zaujímať: 
So svojou prácou nie som spokojný, čo mám robiť?

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!