Frustruje vás hľadanie novej práce? Poradíme, ako si pomôcť

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

25.02.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ste už nejaký čas bez práce, pracovné ponuky vo svojej oblasti pôsobenia poznáte už skoro naspamäť a stále sa nič nedarí. Možno vás prekvapí, že vyhorieť sa dá nielen v práci, ale aj pri jej hľadaní. Prečo pri hľadaní práce neraz dochádza k hlbokej frustrácii hraničiacej až s vyhorením a ako sa tomu vyhnúť? Poradíme vám niekoľko užitočných trikov.

Hľadanie práce je síce dnes už jednoduchšie ako v minulosti, ale stále vám môže dať poriadne zabrať. Pracovné ponuky sú dnes dostupné doslova na pár kliknutí, no to vám zďaleka nezaručuje, že svoju vytúženú prácu si nájdete rýchlo. Práve naopak, uspieť je čoraz ťažšie a pri žiadaných pozíciách prijmú personalisti neraz aj stovky životopisov.

Prirodzene to znamená, že popri hľadaní práce sa neraz stretnete aj s odmietnutím. To je možno ale ešte ten lepší prípad, aspoň viete „na čom ste“. Ešte horšie je, ak sa hlásite na pracovné inzeráty, ale nedostávate žiadnu odpoveď. Aj toto je dnes bohužiaľ úplne bežnou praxou a hoci zaslanie životopisu, a prípadne aj motivačného listu, je vecou maximálne pár minút, reakcia približne v 50 % prípadoch nepríde žiadna.

Takéto odmietanie striedané s ignorovaním vašej snahy môže veľmi rýchlo viesť k vyhoreniu. Akékoľvek snahy o vlastnú motiváciu či posilňovanie sebavedomia sú potom len veľmi ťažké, ak nie rovno nemožné. Netreba sa však vzdávať a aj pri dlhšom hľadaní práce sa snažiť zachovať si pozitívny prístup. Pripravili sme pre vás tipy na to, čo môžete zmeniť, aby ste boli úspešnejší.


Spoznajte dôvody odmietnutia alebo ignorovania

Prvým krokom je uvedomiť si, prečo dochádza k odmietaniu, po tom ako odošlete životopis. Dôvodov môže byť viacero – väčšinou ide o to, že sa na danú pozíciu už stihlo prihlásiť veľa iných uchádzačov, prípadne sa z nejakého zrejmého dôvodu na danú pozíciu nehodíte. Ak dostanete odmietavú reakciu, neberte to určite osobne, aspoň viete, že môžete smelo hľadať ďalej.

Horšie to však je s ignoranciou. Ak ste poslali napríklad 20 životopisov a na ani jeden vám neprišla odpoveď, môže to poriadne frustrovať. Opäť však platí, neberte to osobne. Veľmi veľa personálnych oddelení je doslova zahltených prácou a tak ani nemajú čas na inzeráty reagovať. Navyše, na niektoré pozície už v priebehu pár dní prídu stovky životopisov, medzi ktorými je vôbec ťažké filtrovať tie relevantné. Tým v žiadnom prípade nechceme ignoranciu ospravedlňovať, ak sa však na to pozriete z tejto stránky, určite bude vaša frustrácia menšia.  


Upravte svoj životopis a motivačný list na mieru

Máte jeden životopismotivačný list, ktorý dokola posielate na všetky inzeráty, ktoré vás aspoň trochu zaujmú? Možno je problém práve v tom. Menej je viac a preto sa skúste zamerať na menší počet inzerátov s tým, že si ale lepšie premyslíte vašu reakciu. Hromadné reagovanie na pracovné inzeráty vám prinesie zrejme len minimálnu šancu na úspech.

Pri písaní reakcie na pracovný inzerát si dôkladne prezrite váš životopis spolu s motivačným listom a zrevidujte ich. Prispôsobte ich konkrétnej pracovnej ponuke. Samozrejme, nemáte si vymýšľať ale prispôsobiť ich tak, aby boli k danej pracovnej ponuke relevantnejšie.


Poraďte sa so skúsenejšími

Máte vo svojom okolí niekoho, kto má podľa vás úspešnú kariéru, hoci aj mimo oblasti, ktorej sa chcete venovať? Skúste sa s ním poradiť. Možno vás inšpiruje a hľadanie práce vám pôjde omnoho ľahšie. Ak je to navyše rodina, alebo dobrý kamarát, určite sa ochotne pozrie aj na váš životopis, alebo vám pomôže pri písaní motivačného listu.


Hľadajte aj mimo pracovných portálov

Nová práca na vás nemusí číhať iba na portáloch s pracovnými inzerátmi. „Rozhoďte siete“ aj medzi svojimi kamarátmi a známymi. Možno ani netušíte kto z nich, resp. z ich známych niekoho práve zháňa. Takto sa môžete dostať k veľmi zaujímavej práci, ktorá napríklad ani nebola inzerovaná. Aj v tomto prípade môžete osloviť niekoho, kto z pohľadu kariéry od vás úspešnejší a mohol by vám pomôcť.


Buďte trpezlivý a využite čas na vzdelávanie

Vašej psychike pri zdĺhavom hľadaní zamestnania pomôže aj to, ak sa zmierite s tým, že to celé môže nejaký čas trvať. Nečakajte, že si vytúžené zamestnanie nájdete za týždeň, alebo dva. Obrniť sa trpezlivosťou je teda rozhodne na mieste a uvidíte, že vám to pomôže.

Ak nechcete mať pocit, že márnite čas, skúste sa prihlásiť na kurzy v oblasti, ktorej by ste sa chceli venovať a vzdelávajte sa, zlepšujte svoje zručnosti a možno práve to sa stane kľúčom k vašej vysnívanej kariére.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!