Čaká vás pracovný pohovor cez telefón? 6 rád, ako ho zvládnuť ľavou zadnou!

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

06.11.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

 

Každý ostrieľaný hľadač vhodného zamestnania vie, že pracovný pohovor si vyžaduje riadnu dávku prípravy. Obzvlášť, ak má o vašej potencionálnej práci rozhodnúť rozhovor cez telefón.

Utešujúcou vlastnosťou telefonického interview je, že je rovnako pohodlný pre vás ako aj pre personalistu. Jeho priebeh však môže v pár sekundách nabrať nepriaznivé nálady podobne ako počas osobného pohovoru. Zbíjačka v pozadí, nedobrý signál, slabá informovanosť o spoločnosti totiž môžu pochovať vaše šance na úspech. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi ako vzvládnuť pracovný pohovor cez telefón tak, aby vás personalista s úsmevom pozval do užšieho výberu kandidátov.

                                                >>Prvý deň v práci: Ako zo seba nespraviť hlupáka?<<


1.  Prípravou k úspechu: 
Na pracovný pohovor cez telefón sa pripravte v rovnakej miere ako na osobný pohovor. Skontrolujte si dohodnutý čas telefonátu a taktiež s kým konkrétne budete hovoriť. Viackrát si prečítajte mail, ktorý obsahuje všetky informácie k vášmu pohovoru.

Tip: Počas telefonátu majte pri sebe váš životopis, aby ste mohli promptne reagovať na otázky o vašej profesionálnej minulosti. Skvelou taktikou je oboznámiť sa s fungovaním spoločnosti, o ktorú máte záujem. Dáte tak najavo entuziazmus a odhodlanie pracovať práve v ich firme. So správnou prípravou rozhodne nebudete pokladať telefón s rovnakým elánom ako tento pán.

gifko


2.   
Nastražte uši: Za žiadnych okolností neprerušujte personalistu v prehovore. Ak máte ústa plné skvelých odpovedí, počkajte, pretože skákanie do reči by na pracovnom pohovore cez telefón mohlo pôsobiť rušivo, až veľmi neslušne. Stres vám môže občas vhádzať polená pod jazyk, preto sa pred každou odpoveďou zhlboka nadýchnite a pokračujte s rozvážnym hlasom.


3.   
Nežundrite si popod nos: Zodvihnutím telefónu ste odštartovali zoznamovací proces, na základe ktorého si personalista (alebo zamestnávateľ) o vás vytvoria takmer ucelený obraz. Hovorte nahlas, jasne a sebavedomo, netelefonujete predsa s kamarátom o tom, ako ste včera v bare opití tancovali na stole. Predstavte svoje meno s úsmevom, pretože melódia vášho hlasu vypovedá aj o tom, s akým elánom sa uchádzate o pracovnú pozíciu.


4.   
Vždy o krok vpred: Pred samotným pohovorom cez telefón si zapíšte pravdepodobné otázky a odpovede, ktorými by vás personalista mohol prekvapiť. Nehanbite sa telefonát precvičiť dopredu s rodinou alebo priateľmi.

Tip: Zaznačte si niektoré vaše dopredu pripravené odpovede, ktoré chcete, aby zazneli počas pohovoru.


5.   
Koncentrácia v tichom prostredí: Pred pracovným pohovorom cez telefón sa uistite, že bude prebiehať v dostatočne tichom prostredí. Okrem toho, že budete personalistu dobre počuť, budete počas rozhovoru pokojný a pripravený zo seba vydať to najlepšie.


6.   
Bez dobrého signálu to nepôjde: Pre väčšinu z nás samozrejmá poznámka, no dobrý signál počas pracovného pohovoru cez telefón je natoľko dôležitý, že si vyžaduje samostatnú pozornosť. Ak máte doma pevnú linku, navrhnite personalistovi, aby vám zavolal na ňu. Za strategické miesto môžete zvoliť aj miestnu knižnicu či byt blízkeho, v ktorom sa práve nekoná nejaká hlučná párty.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!