Prvý deň v práci: Ako zo seba nespraviť hlupáka?

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

13.02.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Gratulujeme k novému zamestnaniu! Dajte si high five, trošku zakrúťte bokmi a zaspievajte, pretože radosťou opantanú myseľ čaká nemilosrdné vytriezvenie - prvý deň v práci. Nech už to znie akokoľvek hrôzostrašne, panika a strach sú prirodzenou reakciou na neznámu situáciu a je len na vás, do akej miery sa proti nim vyzbrojíte.

Smutnou skutočnosťou je, že o právo prvého dojmu sa môžeme uchádzať vždy len raz. Spomeňte si na prvý deň na základnej škole, strednej, vysokej atď. Všade samé navzájom neprebádané tváre, ktoré ste mapovali nesmelými rozhovormi. Situácia na pracovisku však bude trochu odlišná, pretože jedinou neznámou budete vy. Samozrejme, byť sám sebou je dôležité, no nie vždy dostačujúce, a preto sa musíte na svoj prvý deň v práci dôkladne pripraviť.

1.   Nehrňte sa do neznámeho

Do novej spoločnosti vstupujete s tým, že jej fungovanie vám nie je španielskou dedinou. Je prirodzené, že know-how získate až po určitej dobe, no zamestnanci, ktorí si dôkladne preštudovali fungovanie firmy, majú vždy navrch. Potrebné informácie o spoločnosti máte určite dostupné na webe, spolu so službami, kontaktmi, atď. Buďte pripravený, a prvý deň v práci bude pre vás len príjemnou prechádzkou do nového dobrodružstva.

2.   Mentálne naladenie

Spýtajte sa úprimne samého seba: Doprajem si dostatok spánku? Cvičím pravidelne? Neholdujem nezdravému životnému štýlu? Únava, stres či negatívne myslenie sa podpíšu nie len na našom pracovnom výkone, ale taktiež zapríčiňujú vznik mnohých telesných ochorení, ktorým sa dá predísť len zdravými návykmi.

3.   Viete, čo na seba?

Dôsledná vizuálna príprava je samozrejmosťou. Nemajte strach kontaktovať vášho personalistu alebo manažéra s otázkou, aký štýl oblečenia prevláda na pracovisku. Ak sa na pracovný pohovor ešte len chystáte, rozhodne nezanedbávajte váš vzhľad.

TIP: 
Prvý deň v práci vás prekvapí dostatočným množstvom nových vecí, preto vám neodporúčame riskovať s čerstvo zakúpeným oblečením, ktoré ešte nemáte odskúšané. Posledná vec, ktorú by ste chceli na novom pracovisku riešiť, je hryzenie vlneného svetra alebo nepohodlné topánky. Vsaďte na spoľahlivosť. Zvoľte oblečenie, v ktorom sa budete cítiť profesionálne a reprezentatívne. Odev si dôkladne pripravte deň vopred.


4.   Pozor na mudrovanie

Ste v novom prostredí obklopený novými ľuďmi, a preto sa netvárte, že všetko viete a rozumiete celému systému. Pozorne načúvajte svojim kolegom a svoj komunikačný part radšej zúžte len na otázky.


5.   Kúzlo komunikácie


Nie, komunikatívnosť sa nevylučuje s „nemudrovaním“. Ak vás nariadení vyzvú na rozhovor, udržujte ho pri živote čo najdlhšie. Ako inak by ste chceli prehĺbiť medziľudské vzťahy na pracovisku?
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!