Ako sa dohodnúť so zamestnávateľom, ak chcete zostať doma kvôli obave z koronavírusu?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

16.03.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Obavy z nákazy koronavírusom sa naplno prejavujú aj na Slovensku. Aktuálne u nás platí mimoriadna situácia, zatvorené sú školy, škôlky, bary, zábavné podniky a obmedzuje sa aj pohyb cez štátne hranice. Ako sa dohodnúť so zamestnávateľom, ak chcete v súlade s odporúčaniami, zostať doma?

V súčasnosti platia všeobecné odporúčania, aby sa ľudia zdržiavali najmä doma a aby sa vystavovali kontaktu s inými ľuďmi, iba ak je to nevyhnutne potrebné. Automaticky to však neznamená, že netreba ísť do práce. Povinnosti vyplývajúce z pracovnej či obdobnej zmluvy stále platia. Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú nariadenú povinnú karanténu, je situácia celkom jasná a karanténa je v tomto prípade prekážkou na strane zamestnanca.

Ak ale karanténu nariadenú nemáte a chcete preventívne zostať doma, máte niekoľko možností, ako sa so svojim zamestnávateľom môžete dohodnúť.


Práceneschopnosť - "PNka"

Ak sa chcete nasledujúce dni zdržiavať doma, jednou z možností je aj práceneschopnosť, na ktorú vás vypíše váš lekár. Odporúčame telefonicky kontaktovať lekára a dohodnúť si konkrétny postup. Ak to nie je nevyhnutné, vyhnite sa osobnej návšteve ordinácie. V prípade, ak zostanete „na PN-ke“, počítajte v závislosti od jej dĺžky so zníženou mzdou. Pamätajte si ale, že zamestnávateľ vás nesmie nútiť, aby ste sa nechali „vypísať na PN-ku“.


Pre zamestnancov s deťmi - "OČRka"

Zatvorenie škôl a predškolských zariadení patrilo medzi prvé opatrenia, ktoré v súvislosti so šírením koronavírusu vstúpilo do platnosti. Ak máte maloleté dieťa, ktoré navštevuje školu alebo škôlku a v súvislosti s opatreniami muselo zostať doma, môžete s ním zostať doma a uplatniť si ošetrovné. V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa celý proces zjednodušila a tak si „OČR-ku“ môžete vybaviť aj na diaľku. 


Dovolenka

Ak máte dostatočný počet dní dovolenky, svoj pobyt doma môžete vyriešiť tým, že si zoberiete práve dovolenku. Stačí o ňu zamestnávateľa požiadať, v súčasnej situácii by s jej odsúhlasením nemal byť problém. Ak sa rozhodnete dodržať všetky odporúčania a zostať doma presne dva týždne, stáť vás to bude 10 dní z vašej zásoby dovolenkových dní.

V tejto súvislosti dodajme, že čerpanie dovolenky môže byť nariadené aj od zamestnávateľa. Ten však musí dodržať zákonnú povinnosť a nariadenie čerpania dovolenky vám oznámiť aspoň 14 dní vopred.


Neplatené alebo platené voľno

Dostupnou možnosťou je tiež dohoda so zamestnávateľom na neplatenom voľne. Týmto spôsobom si síce ušetríte dovolenku, avšak za dni v rámci neplateného voľna vám nebude patriť mzda. Dostupná však ešte môže byť aj možnosť plateného voľna, ktorá býva dohodnutá spravidla v rámci kolektívnej zmluvy. Ak máte možnosť využitia plateného voľna, jej využitie na strávenie dobrovoľnej karantény v domácom prostredí je priam ideálne.


Práca z domu - "home office"

Veľa zamestnávateľov sa za uplynulý týždeň uchýlilo, k tomu, že svojich zamestnancov posielajú na home office. Samozrejme, možné to je iba v prípade, ak to povaha práce umožňuje. Skúste sa svojho zamestnávateľa opýtať, či by ste mohli pracovať z domu a individuálne si dohodnúť podmienky. Pozor, práca z domu nie je dovolenkou, naďalej ste povinní plniť si svoje pracovné úlohy a byť zamestnávateľovi k dispozícii. Za prácu z domu vám prináleží mzda v takej výške, ako keby ste boli na pracovisku.


 

Mohlo by vás zaujímať: Koronavírus na Slovensku: povinnosti zamestnanca v práci

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!