Koronavírus na Slovensku: povinnosti zamestnanca v práci

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

10.03.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Nový koronavírus s označením COVID-2019 vám môže zmeniť nielen plány v osobnom ale aj pracovnom živote. Postupne stále viac spoločností prijíma špeciálne preventívne opatrenia, ktoré majú pomôcť k zvládnutiu celej situácie. Ako k tomu môžete prispieť z pozície zamestnanca, ako sa chrániť a na čo máte nárok v prípade karantény?

Koronavírus je aktuálnou témou číslo jeden, menej sa však už hovorí o tom, čo jeho šírenie spôsobuje z pohľadu povinností a práv zamestnanca. Rovnako ako doma, aj v práci by ste mali dodržiavať hygienické zásady a ak je to možné, obmedziť cestovanie do zahraničia. Zodpovedným prístupom totiž chránite nielen seba a svojich blízkych, ale aj kolegov v práci.


Pri ktorých príznakoch by ste mali spozornieť?

Nový typ koronavírusu s označením COVID-2019 sa do Európy dostal z Číny, kde sa nákaza začala rozširovať na prelome roka 2019 a 2020. Príznaky ochorenia sa podobajú bežnej sezónnej viróze, prípadne chrípke. Chorý obvykle pociťuje únavu a malátnosť, bolesť hrdla, má zvýšenú telesnú teplotu a kašeľ. V komplikovanejších prípadoch sa ochorenie rozvinie do zápalu pľúc.

Prenos prebieha obvykle kvapôčkovou cestou - teda pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní, ak sa nachádzate v blízkosti chorého. Koronavírus sa ale prenáša aj prostredníctvom kontaminovaných predmetov, na ich povrchu však vydrží maximálne niekoľko hodín.

Šírenie koronavírusu je o to zákernejšie, že jeho inkubačná doba je 2 až 14 dní. Pokojne tak dva týždne nemusíte mať žiadne vyššie uvedené príznaky a napriek tomu sa stanete prenášačom a týmto vírusom môžete niekoho nakaziť. Je preto určite namieste prijať preventívne opatrenia a vo zvýšenej miere dbať na hygienu.


Aké opatrenia môže prijať váš zamestnávateľ?

V mnohých spoločnostiach sa začalo najprv s osvetou. Ak má váš zamestnávateľ vypracované smernice či predpisy na zabránenie šírenia respiračných ochorení, určite ich dodržiavajte. Dbajte na zvýšenú hygienu rúk, používajte dezinfekčné prostriedky a zbytočne sa nedotýkajte svojej tváre. Vyhýbajte sa tiež kontaktom s chorými ľuďmi a miestam, na ktorých sa zdržiava viac ľudí.

Ak vám dá zamestnávateľ vyplniť dotazník, vyplňte ho presne a najmä pravdivo, tiež sa na vyzvanie podrobte orientačnému meraniu telesnej teploty či iným opatreniam. V dotazníku sa vás zamestnávateľ môže napríklad spýtať, aké krajiny ste za posledné obdobie navštívili, aký je váš zdravotný stav, prípadne aký je zdravotný stav vašich blízkych, alebo či plánujete v blízkej budúcnosti zahraničnú cestu. 


Zamestnávateľ vám môže zrušiť pracovné stretnutia aj služobnú cestu

Počítajte tiež so zmenami v pracovnom kalendári. Zamestnávateľ vám môže podľa svojho uváženia zrušiť služobnú cestu do zahraničia, zrušiť pracovné stretnutia, prípadne nariadiť také opatrenia, ktoré budú minimalizovať riziko nákazy. Zamestnávateľ vám môže nielenže už zrušiť naplánovanú dovolenku, ale aj vám jej čerpanie nariadiť. Môže sa tak stať napríklad vtedy, ak sa vrátite z rizikovej oblasti a zamestnávateľ bude trvať na tom, aby ste sa určitý čas nevrátili do pracovného kolektívu.

Pri nariadení čerpania dovolenky musí zamestnávateľ dodržať ustanovenie § 111 Zákonníka práce, podľa ktorého vám nariadenie dovolenky musí oznámiť minimálne 14 dní vopred.

Ak sa vrátite z krajiny, v ktorej je koronavírus rozšírený, zamestnávateľ môže siahnuť aj po miernejších prostriedkoch. Po dobu dvoch týždňov vám napríklad môže nariadiť prácu z domu, teda home office aj keď nemáte žiadne príznaky. Ak sa u vás ale akékoľvek vyššie popísané príznaky vyskytnú, nechoďte určite do práce a kontaktujte nielen svojho lekára ale aj zamestnávateľa.

Ako je to v prípade vyhlásenia karantény? V prípade karantény ide o prekážku v práci na strane zamestnanca a v tomto prípade nemáte nárok na náhradu mzdy, pri splnení podmienok vám však vznikne nárok na plnenie z nemocenského poistenia.

V praxi však častejšie dochádza k tomu, že ak vám lekár nariadi zdržiavať sa doma, nechá vás vypísať ako práceneschopného, teda budete mať „bežnú PN-ku“. Tú je po dohode so zamestnávateľom možné uznať aj viac ako tri dni spätne.

Záverom zdôraznime, že je veľmi dôležité dodržiavať zvýšenú hygienu, rešpektovať opatrenia zamestnávateľa a taktiež sa správať zodpovedne aj mimo pracovného času. Ak máte cestovať do krajiny, v ktorej je rozšírený koronavírus, zvážte, či je to naozaj nevyhnutné. Myslite teda nielen na svoje zdravie ale aj zdravie ľudí vo vašom okolí.


Mohlo by vás zaujímať: Čo môže robiť zamestnávateľ, aby znížil riziko šírenia koronavírusu?

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!