Prvý deň v novej práci? Takto urobíte dobrý dojem!

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

29.07.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Prvý deň v novej práci môže byť poriadne stresujúci. Netreba sa však nechať naplno ovládnuť emóciami, naopak, mali by ste sa snažiť o to, aby ste na svojich nových kolegov, prípadne nadriadeného urobili dobrý prvý dojem. Poradíme, ako na to.

Hovorí sa, že prvý dojem je veľmi dôležitý. Je pravdou, že mnohí ľudia si vás budú pamätať a hodnotiť práve podľa neho. Platí to aj o novej práci. Práve prvý dojem môže dosť ovplyvniť, ako vás noví kolegovia budú brať, ako rýchlo sa začleníte do kolektívu a rovnako môže výrazne ovplyvniť váš pracovný vzťah s novým nadriadeným. Sú teda určité veci, ktorým by ste sa pri nástupe do novej práce mali určite vyhnúť. Naopak, využiť môžete niektorý z týchto tipov a svoj prvý deň v práci určite nepokazíte.


Majte oči otvorené a vnímajte svoje okolie

V deň nástupu do novej práce vás zrejme čaká „kolo zoznamovania“. Často sa stáva, že novým kolegom vás príde predstaviť personalista či vedúci oddelenia. Je zrejmé, že mená vašich nových kolegov si zrejme na prvýkrát nezapamätáte, no napriek tomu sa snažte čo najviac vnímať vaše okolie. Naštartujte teda svoju pozornosť a pamäť.

Každá spoločnosť, resp. každý pracovný kolektív je istým spôsobom špecifický. Záleží to nielen od konkrétnej pracovnej činnosti, ale aj od povahy jednotlivých zamestnancov. Iná dynamika bude v mladom pracovnom kolektíve reklamnej agentúry a iná vo vekovo zmiešanom kolektíve niekde na úrade. Snažte sa preto všímať si zabehnuté zvyky – vypínajú si vaši kolegovia zvonenia na telefóne, odchádzajú vybavovať telefonáty mimo kancelárie, chodia sa navštevovať kolegovia z rôznych kancelárií, ako často sa chodieva na fajčiarske prestávky? Skrátka, už v prvý deň si môžete všimnúť veľa detailov, čo vám pomôže pri adaptácii.


Začnite s budovaním vzťahov s novými kolegami

Je veľmi pravdepodobné, že nie s každým si budete rovnako dobre rozumieť. Ide o úplne prirodzenú vec, no spočiatku by ste mali byť vždy zdvorilý, ochotný a predovšetkým slušný. Rozmyslite si, do akej miery chcete mať s novými kolegami blízky vzťah. Nemusíte zároveň o sebe hneď všetko prezradiť v prvý deň. Snažte sa viesť skôr všeobecné rozhovory a vyhýbajte sa témam, ktoré by mohli vzbudzovať negatívne emócie.

Vo všeobecnosti platí, že počas prvého dňa v práci sa oplatí viac počúvať ako rozprávať. Samozrejme, neznamená to, že celý deň budete ticho, no nemali by ste hneď všetku pozornosť strhávať na seba. Pripravte sa na to, že vaši noví kolegovia vás budú chcieť spoznať, snažte sa im preto v primeranej miere prezradiť niečo o sebe, prípadne o svojom súkromí. Určite si však nevymýšľajte, časom sa toho totiž vaši kolegovia dozvedia viac ako by ste si vedeli predstaviť.


Zapôsobte na svojho nadriadeného

Vzťahy s kolegami sú bezpochyby dôležité, no z pohľadu vašej kariéry je v mnohých prípadoch dôležitejšie, ako budete vychádzať so svojím nadriadeným. Už v prvý deň máte možnosť postaviť kvalitné základy svojho pracovného vzťahu. Opäť platí, žeby ste mali pozorne počúvať a všímať si aj tie najmenšie detaily. Základom zdravého pracovného vzťahu je, ak si vopred ujasníte vzájomné očakávania.

Neutvorte si názor na nadriadeného len na základe toho, čo vám povedali kolegovia. Snažte sa o vzájomnú interakciu v rozumnej miere, čo znamená, že nadriadenému by ste sa nemali cielene vyhýbať. Myslite na to, že vaša spolupráca s nadriadeným sa v tom lepšom prípade akosi „zautomatizuje“ a bude perfektne fungovať. Samozrejme, vždy záleží aj od povahy vášho nadriadeného, prívetivosťou a ochotou však nič nepokazíte.

Samozrejmosťou nielen počas prvých dní v novej práci je dôkladné dodržiavanie dohodnutých termínov. Urobte dojem, že ste spoľahlivý zamestnanec a úspechy sa čoskoro dostavia.


Všetko s mierou...

Na záver iba dodajme, že presný recept, ako zažiariť prvý deň v práci neexistuje, každé prostredie je totiž iné. Vo všetkom sa však snažte nájsť rozumnú mieru – nemusíte zďaleka pôsobiť ako najväčší snaživec na svete a zostať hneď dve hodiny nadčas. Na strane druhej ale ani nepôsobte ako flegmatik, ktorý je v práci iba z povinnosti a pred koncom pracovnej doby je prvý zbalený. Najmä, nenechajte sa ovládnuť stresom, ak všetko zvládnete, na prvý deň v novej práci budete raz spomínať s úsmevom.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!