Naučte sa hovoriť nie. Pomôže vám to!

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

05.08.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Predstava, že niekoho odmietnete, môže byť pre vás stresujúca. Bojíte sa, že odmietnutím urazíte kolegov, prídete o priateľov alebo napríklad nahneváte svojich rodičov. Mnohí z vás majú isto slovo "NIE" napísané na svojej pomyselnej čiernej listine. Pritom povedať niekomu nie môže byť oslobodzujúce pre obe strany. Pozrite sa na náš návod, ako na to.


Doplňte odmietnutie zdvorilosťou

Buďte zdvorilí. Môžete použiť niektorú zo zdvorilostných fráz, aby ste oddialili svoju odpoveď a pripravili anketára na odmietnutie, prípadne aby ste získali ešte trochu času na rozhodovanie.

 

Napríklad:

"Popremýšľam o tom a rád / a sa Vám k tomu vyjadrím neskôr." 

"Pozriem sa do svojho diára a ozvem sa Vám."


Akonáhle príde na finálne rozhodnutie, opäť nezabudnite na zdvorilosť. Odmietnutie sprevádzajte zdvorilostnou frázou alebo komplimentom.


Napríklad:

"Rád by som Vám pomohol / a, ale už bohužiaľ niečo mám."

"To znie veľmi fajn, ale už som bohužiaľ niečo sľúbil / a."

 

Uvidíte, že sa sami budete cítiť lepšie, ak odmietnete zdvorilo. Nezabudnite ale povedať jasné nie, aby ste dali najavo, že bude zbytočné vás ďalej presviedčať. Niektorí však neberú nie ako odpoveď, k tomu sa ale dostaneme neskôr.


Nastavte si limity

Ak nechcete niečo urobiť, samozrejme nemusíte. Pre odmietnutie je ale dobré mať nejaký pádny dôvod či argument. Zároveň si môžete nastaviť svoje osobné limity, cez ktoré jednoducho nepôjdete. Neporovnávajte svoje limity s ostatnými. Mohlo by vás to viesť k tomu, aby ste ich posúvali a tým odďaľovali odmietnutie. Nastavte si svoje hranice, čo ste schopní ešte urobiť a čo už nie. Stanovením limitu sa vyhnete prípadnému pocitu viny pri vašom odmietnutí.


Dajte si pozor na tých, pre ktorých NIE nie je odpoveď

Niekto sa jednoducho nedá a neberie nie ako odpoveď. Preto je dôležité si pri odmietnutí stáť za svojím rozhodnutím. Je možné, že sa vás odmietnutý pokúsi presviedčať a zmeniť váš názor. Ale ak to prekročilo vaše osobne nastavené limity- pozri vyššie, nenechajte sa. Jednou z presvedčovacích techník je práve pokus vyvolať vo vás pocit viny. Ale aj v tomto by vám mohol pomôcť predchádzajúci krok. Akonáhle niekomu ustúpite napríklad pri výpomoci v práci, môžete sa dostať do začarovaného kruhu a stať sa otrokom svojich sľubov.


Trénujte si odmietnutie

Možno to znie zvláštne, ale v skutočnosti je potrebné odmietnutie precvičovať. Pokojne sa postavte pred zrkadlo a vyskúšajte vysloviť dôrazné nie. Spočiatku môžete pocítiť trochu nervozity. Cvičenie môžete opakovať, alebo si môžete nahlas precvičiť celé odmietnutie vrátane otázky a zdvorilostnej frázy. Akonáhle to z vašich úst pôjde presvedčivo, máte skoro vyhraté.


Povedzte NIE

Mnoho ľudí inštinktívne a automaticky reaguje kladnou odpoveďou, keď ich niekto požiada o láskavosť. Majte na pamäti, že nemusíte vždy so všetkým súhlasiť. Povedzte nie. Pretože absencia odmietnutia môže mať negatívne následky aj pre vaše duševné zdravie. Týmto spôsobom ľahko dovolíte druhým, aby využívali vašu ochotu alebo neschopnosť povedať nie. Ak budete vykonávať mnoho vecí, ktoré v skutočnosti robiť nechcete, nezostane vám čas na svoje aktivity a na veci, ktoré sa vám naozaj páčia a robia vám radosť.


Tak ide to, alebo nie?

Byť schopný asertívne konať, je veľmi dôležité. Všetko je len o stanovení hraníc. Ak chcete žiť zdravší a šťastnejší život, jednoducho odmietnite. Na zdvorilom odmietnutí, ktoré má svoje dôvody vrátane tých osobných, nie je nič sebeckého. Pretože vyslovením nie okolnostiam, ktoré vo svojom živote nechcete, hovoríte áno sebe a veciam, ktoré v živote chcete. A to je koniec koncov to najdôležitejšie.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!