Chceš brigádovať v zahraničí? Nezabudni na tieto dôležité fakty!

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

05.03.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Nájsť si letnú brigádu v zahraničí znie skutočne lákavo. Spoznáš nových ľudí, zo svojho zoznamu navštívených miest si odškrtneš ďalšiu krajinu a čo je najpodstatnejšie? Zarobíš si pekné peniaze. Nezabúdaj na to, že okrem týchto príjemných stránok brigádovania v zahraničí, si musíš splniť aj isté povinnosti. Čítaj a dozvieš sa viac!

Aj keď si študent, tiež máš isté povinnosti. Rozhodol si sa pre zber ovocia alebo si si vybral ťažšiu manuálnu prácu? Nezabúdaj na svoju zdravotnú poisťovňu.



Brigáda mimo krajín Európskej únie

Ak máš vybavený európsky preukaz zdravotného poistenia, nezabudni na jeden podstatný fakt. Mimo krajín EÚ, žiaľ, neplatí. V prípade, že ťa tvoj budúci zamestnávateľ nahlásil do systému verejného zdravotného poistenia v krajine, v ktorej si sa rozhodol brigádovať, je dôležité zistiť, čo konkrétne zdravotné poistenie v krajine pokrýva. Informuj sa aj o tom, do akej výšky je poistenie kryté. To znamená – aké sú vysoké doplatky za lekárske vyšetrenie, prípadne lieky.

Skvelou možnosťou je komerčné poistenie, ktoré kryje riziká späté s pobytom za hranicami – strata batožiny, úrazy, škody spôsobené tretím stranám alebo liečba v zahraničí.

Rozhodol si sa brigádovať v krajinách EÚ?

Ak ťa zamestnávateľ prihlásil do systému zdravotného poistenia v konkrétnej krajine, pred odchodom za hranice, je tvojou povinnosťou odhlásenie sa zo slovenského systému. V tomto prípade budeš čerpať rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci občan.

Pred odchodom do zahraničia, si nezabudni overiť, či si v systéme prihlásený. Platí 8-dňová oznamovacia povinnosť.
















Ako to bude vyzerať v opačnej situácii?
Ak ťa zamestnávateľ neprihlásil do systému verejného zdravotného poistenia v rámci EÚ, je nutné vybavenie Európskeho preukazu zdravotného poistenia. Tento preukaz ti zaručí, že v prípade potreby dostaneš nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť aj v zahraničí. Je možné oň žiadať aj elektronickou formou. Navyše, vydanie preukazu nie je spoplatnené.

Túžil si po brigáde v zahraničí, no nenašiel si nič, čo by ulahodilo tvojmu oku? Nezúfaj. Proplusco je jednoduchým riešením. Vďaka nám si nájdeš atraktívnu a stabilnú brigádu, ktorá ťa bude baviť. Nečakaj a pridaj  sa k nám!

Nevieš kde hľadať? Tu si brigádu zaručene nájdeš!

Tvoj sen vycestovať a zarobiť si je na dosah. Stačí zopár klikov a tvoj životný sen sa naplní. Prinášame ti webové stránky, ktoré sú určené pre takých svetobežníkov ako si ty. Na portáli brigada.sk nájdeš okrem brigád na Slovensku aj výber tých „naj“ v zahraničí. Tvojim požiadavkám možno ulahodí aj portál Prostaff. Ak chceš leto stráviť pri mori, tak je to tá správna voľba.

Aj na týchto portáloch nájdeš skvelú letnú brigádu – profesia.sk, studentjob, indeed.co.uk, praca-info.sk.

Zaujíma ťa, ako si nájsť brigádu počas školy? Zisti, kde ich môžeš nájsť.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!