Ako sa po rodičovskej dovolenke pripraviť na návrat do práce?

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

17.06.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Blíži sa koniec vašej rodičovskej dovolenky a začínate mať stres z toho, ako sa zaradíte naspäť do pracovného procesu? Nemusíte zúfať, nie ste v tom vôbec sami. Pripravili sme pre vás tipy, čo by ste mali začať robiť skôr, ako vám rodičovská dovolenka skončí.

S každou väčšou životnou zmenou prichádzajú prirodzene aj rôzne obavy. Návrat do práce po dlhšom období strávenom doma starostlivosťou o dieťa medzi ne bezpochyby patrí. Po troch rokoch vám pribudne okrem doterajších povinností aj jedna ďalšia, ktorou je plnenie si pracovných povinností vyplývajúcich zo zamestnania. Pripravili sme pre vás tipy, ako návrat do práce po rodičovskej čo najlepšie zvládnuť.


Šťastie praje pripraveným

Túto frázu určite poznáte. Platí bezpochyby aj v tomto prípade, pretože váš opätovný nástup do práce si bude vyžadovať veľké zmeny v chode celej domácnosti. Okrem toho na vás bude čakať „pracovný kolotoč“, na ktorý ste počas troch rokov možno už aj stihli zabudnúť, čo samo o sebe môže byť stresujúce.

Celý nábeh si môžete uľahčiť už v priebehu rodičovskej dovolenky, a to pozvoľnými krokmi. Je dobré, ak aj počas rodičovskej dovolenky zostanete v občasnom kontakte s vašimi kolegami, prípadne s nimi z času na čas vybehnete na kávu. Týmto spôsobom nestratíte prehľad o tom, čo sa u vášho zamestnávateľa deje a čo prípadne môžete po svojom návrate očakávať.

Ak po rodičovskej dovolenke nemáte prácu, do ktorej sa môžete vrátiť, sú posledné týždne trávené doma ideálnym časom na to, aby ste si aktualizovali svoj životopis a začali s hľadaním práce. Hoci na niektorých zamestnávateľov môže trojročná rodičovská dovolenka uvedená v životopise pôsobiť odstrašujúco, určite v životopise neklamte. Ak si po rodičovskej dovolenke netrúfate na trvalý pracovný pomer, ideálnym riešením môže byť práca na skrátený pracovný úväzok alebo brigády.

Mimochodom, ani na pohovore sa nemusíte báť hovoriť o rodičovskej dovolenke. Snažte výhody rodičovskej dovolenky čo najviac vyzdvihnúť – nebojte sa popísať, čo vás toto životné obdobie naučilo, ako ste si napríklad zlepšili svoj time manažment či osobnú disciplínu.


Nenechajte svoje znalosti a zručnosti zapadnúť prachom

Je prirodzené, že počas rodičovskej dovolenky ste mali úplne iný režim dňa, ako pracujúci ľudia a rovnako tak aj úplne iné povinnosti. Istá rutina a vypadnutie z kariérneho života môže mať negatívny vplyv na vaše sebavedomie, aby ste sa tomu vyhli nemali by ste zabúdať na svoje znalosti a zručnosti.

Pred koncom rodičovskej dovolenky sa snažte čo najviac zorientovať v oblasti, v ktorej ste pracovali. Prejdite si napríklad legislatívne zmeny, venujte sa precvičovaniu cudzieho jazyka prípadne si od kolegov zistite, čo by ste pred svojim opätovným nástupom do zamestnania mali dobehnúť. Ak nemáte času nazvyš a nechce sa vám niekam chodiť, využiť môžete rôzne online kurzy, pričom týmto spôsobom si môžete precvičovať cudzí jazyk či zdokonaľovať svoje soft skills.


Komunikujte na rovinu

Bez ohľadu na to či sa vraciate do starej práce, alebo si idete hľadať novú, vždy komunikujte na rovinunesľubujte nemožné. Váš zamestnávateľ bude tušiť, že po nástupe z rodičovskej dovolenky sa vaše podmienky menia a teda môžete mať špecifické požiadavky s ohľadom na pracovnú dobu.

Vždy sa snažte všetko si dohodnúť vopred a pri korektnom jednaní máte veľkú šancu, že vám zamestnávateľ vyhovie. Ak potrebujete napríklad z práce odchádzať skôr, skúste sa dohodnúť, že časť práce dorobíte neskôr z domu, prípadne jeden deň v týždni zostanete v práci dlhšie. Aby ste si dohodli individuálne možnosti, niekedy sa naozaj stačí len ozvať.

Na záver dodajme, že aj keď sa na opätovný nástup do práce starostlivo pripravíte, prídu aj ťažšie dni, kedy nepôjde všetko podľa vašich predstáv. Nebojte sa preto požiadať o pomoc rodinu alebo blízkych priateľov.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!