Aké zamestnanecké benefity sú zaujímavé v súčasnosti?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

18.03.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Zamestnanecké benefity sú užitočným nástrojom, ktorým môžete aj na zdanlivo stereotypnú a nie príliš žiadanú pozíciu prilákať množstvo uchádzačov. Ak zamestnancom ponúknete oproti vašej konkurencii niečo navyše, máte takpovediac vyhraté. Ako však docieliť, aby boli výhody pre zamestnancov dostatočne atraktívne a aké sú v tomto smere aktuálne trendy?

Časť so zoznamom zamestnaneckých benefitov dnes už obsahuje takmer každý pracovný inzerát. Možno by ste sa čudovali, no práve na túto časť je väčšina ľudí hľadajúcich si zamestnanie veľmi zvedavá. Pre vás ako zamestnávateľa sa v tomto smere určite oplatí „vyložiť karty na stôl“ a posnažiť sa zamestnanecké benefity skoncipovať tak, aby boli pre uchádzačov o zamestnanie dostatočne atraktívne.

V kolónke zamestnanecké benefity je dnes možné nájsť skutočne všeličo. Od tradičných klišé, ako „mladý dynamický kolektív“ až po skutočné výhody nad rámec zákona, ktoré prilákajú na pracovný pohovor desiatky kvalitných uchádzačov. Pracovné benefity naprieč rôznymi pozíciami sa odlišujú aj vzhľadom na ponúkanú prácu. Napríklad najmä v kreatívnych zamestnaniach môžete nájsť aj také zaujímavosti, ako možnosť hrať stolný futbal, alebo hernú konzolu.

V súvislosti s aktuálnou situáciou sa ale menia aj ponuky zamestnávateľov a taktiež očakávania zamestnancov. Dňom dovolenky navyše, prípadne možnosťou pracovať z domu raz do mesiaca dnes už jednoducho nikoho neohúrite a zamestnanecké benefity je potrebné vymyslieť predsa len trochu originálnejšie. Ktoré benefity dnes „letia“ a aké sú v tomto smere trendy do budúcnosti?


Work & life balance a neobmedzená dovolenka

work & life balance ste už určite počuli. Ide o prístup s cieľom dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom. Do tejto kategórie môžeme zaradiť všetko, čo smeruje k tomu, aby zamestnanec nevnímal prácu ako „nutné zlo“, nemusel v nej tráviť extrémne veľa času a naopak, aby mal dostatok času aj na svoju rodinu či koníčky.

Presadzovanie work & life balance vedie k vyššej výkonnosti zamestnanca, jeho väčšej lojalite a napokon aj k spokojnosti. Dosiahnuť ich môžete aj pomocou benefitov, medzi ktoré patrí predovšetkým pružná pracovná dobavoľno navyše. Neznamená to však, že bude stačiť dať zamestnancom dva alebo tri dni voľna navyše za rok. Pokúste sa pripraviť program, ktorý bude dodatočným voľnom zamestnancov motivovať v závislosti od ich výsledkov. Eliminujte situácie, že vaši zamestnanci budú tráviť v práci čas zbytočne, hoci by ho mohli využiť inak a zmysluplnejšie.

Za zmienku v tomto smere stojí aj novinka, ktorá sa začína objavovať v zahraničí, a to neobmedzená dovolenka. To samozrejme neznamená, že by váš zamestnanec mohol celý rok dovolenkovať a vy by ste mu za to platili. Ide o model, kedy si spolu so zamestnancom dohodnete určité rozvrhnutie projektov a úloh do jednotlivých častí roka. Je potom už na zamestnancovi, ako sa si svoju prácu rozvrhne a v ktorých obdobiach roka si bude môcť užiť viac dovolenky. V tomto prípade sa ale vyžaduje maximálna vzájomná dôvera a orientácia na výsledky práce.

 

Online vzdelávanie

Home office dnes nie je ničím výnimočným, o to viac v súčasnosti, kedy často ide o jedinú možnú formu výkonu práce. Do online priestoru sa však nepresúvajú iba pracovné stretnutia ale stále viac ako rôzne školenia či semináre. V rámci benefitov bude veľmi dobré, ak umožníte svojim zamestnancom ďalšie vzdelávanie. Nemusí ísť pritom iba o to, čo sa týka ich pracovného zaradenia. Umožnite svojim zamestnancom rozširovať si obzory a nechajte im pri výbere voľnú ruku.

Online vzdelávanie sa dnes už týka prakticky každej oblasti a naučiť sa niečo nové môže byť pre zamestnanca skutočne motivujúce.


Podpora zdravého životného štýlu

Čerstvé ovocie v kancelárii a raz za rok športový deň? Ani tieto zamestnanecké benefity už nie sú také žiadané. Súčasným trendom sú rôzne karty, ktoré zamestnancovi umožnia vstup do wellness a fitness centra, do plavárne či na rôzne iné športoviská. Zamestnanec má takto vo svojom čase široký výber z rôznych miest, na ktorých bude môcť túto svoju športovú kartu použiť.

V súvislosti so súčasnou situáciou ľuďom stále viac záleží na zdravom pracovnom prostredí a celkovo na podpore zdravia. V tomto smere preto môžete zájsť ešte ďalej. Medzi benefitmi sa stále častejšie vyskytujú možnosti využívať konzultáciu lekára po telefóne, zvláštne zdravotné prehliadky v priebehu roka, vitamínové balíčky či dokonca možnosť navštevovať súkromnú kliniku.

Zamestnanecké benefity, ktoré v súčasnosti naberajú na popularite sú teda jednoznačne zamerané na dosiahnutie work & life balance, rozvoj osobnosti a tiež podporu zdravia. Ich aktívnym presadzovaním sa ľahko dostanete medzi najžiadanejších zamestnávateľov na trhu a odmenou vám bude aj lojalita zamestnancov.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!