Absolventská prax: Odpoveď pre všetkých, ktorí počas školy zaspali na vavrínoch

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

18.03.2018

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Hľadanie práce býva dlhý a problematický proces. Obzvlášť, ak nemáte žiadne skúsenosti. No a na to, aby ste nejaké získali, potrebujete prácu. Z tohto začarovaného kruhu existuje cesta von, stačí len sledovať značku s nápisom „absolventská prax“.

 

Pre všetkých študentov, čerstvých absolventov alebo ľudí, ktorí uvažujú nad zmenou kariéry je práve absolventská prax ideálnym riešením. Zamestnávatelia, ktorí ju ponúkajú, berú ľudí aj s minimálnymi alebo žiadnymi skúsenosťami. Ešte väčšiu šancu na prax máte v prípade, že ste ochotní pracovať zadarmo. Na konci dňa však benefity vyplývajúce z absolventskej praxe zatieňujú akúkoľvek finančnú odmenu.



>>Daňové priznanie očami študentov: Ako „vytĺcť“ peniaze späť od štátu<<


Studnica drahocenných skúseností


Absolventská prax poskytuje možnosť prvého „zašpinenia rúk“, ktorú nezískate v školských laviciach. Ľudia bez skúseností nie sú väčšinou vyhľadávanými kandidátmi, no firmy sú ochotné žiadateľov trénovať a zadovážiť im prax, ktorú potrebujú na stabilné zamestnanie.

Získanie nových / brúsenie starých zručností


Objavte svoje silné a slabé stránky v pracovnom prostredí, v ktorom ste neustále konfrontovaný so spätnou väzbou od nadriadeného. Absolventská prax je unikátna šanca na sebazdokonaľovanie, ktorá sa vám už nikdy v živote nemusí naskytnúť. Počas práce bojujte so svojimi nedostatkami, vyhľadávajte nové informácie, pýtajte sa, skúmajte, a nemajte strach trochu riskovať.

Jednou nohou v zamestnaní


Ďalším benefitom absolventskej praxe je, že zamestnávatelia na vás vzhliadajú ako na budúcich zamestnancov na plný úväzok. Váš pobyt v spoločnosti si môžete predstaviť ako veľmi dlhý pracovný pohovor, na konci ktorého budete plne spôsobilý na vykonávanie práce. Na pozadí toho, ako si „oťukávate“ firmu, firma si „oťukáva“ vás.

Naberanie odvahy


V pracovnom prostredí človek začína strácať zábrany, komunikuje s ľuďmi a pomaly sa „do toho dostáva“. Ba čo viac, ak disponujete pôsobivým životopisom, budete ešte viac sebavedomí vo svojich konaniach. Ak sa vás zamestnávateľ po absolventskej praxi spýta, či vám práca niečo dala, neodpoviete: „hmm, áno, asi by som to zvládol robiť,“ ale „rozhodne áno,“ a podporíte svoje tvrdenie príkladmi.

Vhodnosť pracovnej pozície


Ak ste na pochybách s výberom vhodnej pracovnej pozície, absolventská prax vám pomôže zamestnanie odskúšať. Bez akýchkoľvek dlhodobých záväzkov sa tak môžete presvedčiť o tom, či je práca naozaj pre vás.


Kto ponúka absolventskú prax? 


Núdza o spoločnosti, ktoré ponúkajú a sprostredkúvajú absolventskú prax naozaj nehrozí. Jednoduchým „googlovaním“ sa možno dopracovať k domácej, ale aj zahraničnej práci pre absolventov, študentov, alebo ľudí, ktorí uvažujú nad zmenou kariéry. Široké spektrum pracovných pozícií v oblasti administratívy, personalistiky, logistiky, a iných, ponúkajú veľké organizácie ako napríklad AIESEC, OTP, RTVS. Samozrejme, je ich na Slovensku viac než dosť, a teda je možné si vyberať aj podľa oblasti vášho záujmu.
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!