5 výhod, ktoré ponúkajú stáže pre absolventov

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

10.11.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Väčšine absolventom slovenských vysokých škôl možnosť pracovnej stáže príliš nevonia. Plní entuziazmu z čerstvého diplomu a 5-ročného čakania sa chcú jednoducho „prehupnúť“ do stabilného zamestnania. Dnešný pracovný trh však čoraz intenzívnejšie vyžaduje skúsených absolventov, ktorí naberali prax už počas štúdia.

Množstvo spoločností si svojich potencionálnych zamestnancov vyberá len na základe absolvovaných stáží, pretože neskúsený mladý človek pre nich nepredstavuje prínos.

Absolventi sa preto musia naučiť brať stáže ako nevyhnutnú vstupenku do ich úspešnej budúcnosti.

5 dôvodov, prečo vám pracovná stáž zjednoduší a zlepší život


1. Zadovážite si to najpotrebnejšie- skúsenosti

Aj keď ste možno stážovali počas štúdia na vysokej škole, vždy existuje priestor pre extra skúsenosti. Navyše, vaša stáž nemusela cibriť potrebné schopnosti alebo ste odvtedy jednoducho zmenili oblasť záujmu.

Voľba stáže priamo po absolvovaní VŠ je najlepším spôsobom, ako tieto chýbajúce praktické skúsenosti nadobudnúť. Akonáhle budete mať už niečo „v nohách“, budete disponovať značne vyššou šancou na úspech pri hľadaní vysnívanej pracovnej pozície.


2. Jednou nohou zamestnaný na plný úväzok

Je samozrejmosťou, že stážista, ktorý už predtým v konkrétnej spoločnosti pracoval, bude mať omnoho vyššie šance dostať sa „dovnútra“ na plný úväzok.

Niektoré firmy dokonca stáž využívajú ako skúšobné obdobie na oťukanie vhodného kandidáta. Ak by ste sa aj nezaujímali o tú istú firmu, stáž vás vždy vyzdvihne pri akomkoľvek zamestnaní.


3. Práca výhradne pre absolventov

Niektorí zamestnávatelia vytvárajú vo svojich spoločnostiach pracovné miesta, ktoré sú určené výhradne pre čerstvých absolventov. Majú vlastné prostredie, zodpovednosť a povinnosti, čím sa takmer úplne zaraďujú medzi kmeňových zamestnancov.

Množstvo organizácií ponúka program platených stáží, čo sa vám práve v tejto životnej fáze môže náramne hodiť.


4. Získavanie kontaktov

Ďalšou enormnou výhodou stáží je potencionálne naberanie kontaktov. Môže sa stať, že sa vám na koniec nepodarí dostať prácu na plný úväzok, no spoznáte zásobu užitočných ľudí. To sú tie „známosti“, prostredníctvom ktorých sa ľudia dostávajú k želaným pozíciám.

Pomôžu vám dostať sa do firmy, v ktorej ste stážovali alebo vás zoznámia s ich kolegami v nejakej inej firme. Nadväzovanie podobných kontaktov je nevyhnutné na zvýšenie vašich šancí.


5. Benefity na nezaplatenie

Množstvo spoločností ponúka stážistom rovnaké výhody, aké majú trvalí zamestnanci. Väčšinou sa jedná o platené voľná, ubytovanie, zľavy na produkty atď. Nie všetky firmy zaručujú rovnaké benefity pre absolventov, a preto by ste nemali možnosť stáže posudzovať na základe tohto kritéria.

Stáže v zahraničí alebo ako získať zážitky, ktoré navždy ostanú skryté turistom

Práca, dobrovoľníctvo, štúdium a cestovanie za hranice na dlhšie časové obdobie je dobrodružstvom, ktoré nadobro mení životy.

Výpravy do neznámych krajín zväčša ľudia organizujú za účelom vyplnenia času, zdokonalenia v cudzom jazyku, spoznania nových a zaujímavých ľudí, osamostatnenia alebo pomáhania tým v núdzi. Nech už sú vaše dôvody akékoľvek, prácou v inom prostredí ste priamo konfrontovaný s cudzou kultúrou a ľuďmi v ich prostredí, čo umožňuje hlbšie poznanie lokality.

K svetoznámym organizáciám, ktoré ponúkajú stáž, štúdium, prácu v zahraničí patria napríklad AISEC, LEAF, Work and Travel.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!