12 tipov ako produktívne využiť čas doma

IKona hodín

8 min čítania

Ikona kalendáru

19.03.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Opatrenia súvisiace so šíriacim sa koronavírusom poslali mnohých ľudí do domáceho prostredia. Veľa zamestnávateľov zavádza home office, zamestnanci zostávajú s deťmi na OČR, prípadne si berú dovolenky. Pohyb ľudí sa vo veľkej miere obmedzil a mnohí jednoducho musia zostať doma.

Ak ste sa napríklad vrátili zo zahraničia, kde ste boli na dovolenke alebo pracovnej ceste, vzťahuje sa na vás povinnosť 14-dňovej karantény. Rovnako to platí, ak ste boli v kontakte s osobou, ktorá má podozrenie na ochorenie spôsobené koronavírusom. Všeobecné odporúčanie je zostať doma, takže mnohí sú v „dobrovoľnej karanténe“. Ako to doma vydržať?

Tento čas však môžete využiť zmysluplne, pripravili sme pre vás 12 tipov na činnosti, ktorými si doma môžete krátiť čas.


1. Prečítajte si náš blog

Ak ste zamestnancom vo firme, spätne si prečítajte naše články na rôzne témy týkajúce sa zamestnania. Zorientujte sa v zákonníku práce a spoznajte svoje práva a povinnosti, nikdy totiž neviete, kedy sa vám tieto vedomosti zídu.


2. Ujasnite si, čo chcete v živote naozaj robiť

Už dlhšie váhate či to, čomu sa profesijne venujete je to, čo ste aj skutočne chceli robiť? Teraz máte množstvo času na premýšľanie... Vezmite si papier a pero, nakreslite si dva stĺpce „pre“ a „proti“ a začnite vypĺňať. Chceli ste už v detstve pracovať v oblasti módy a táto myšlienka vás stále neopustila? Možno práve aktuálna situácia vás nakopne k tomu, že hneď ako sa situácia upokojí, začnete si plniť svoje sny...


3. Aktualizujte si svoj životopis

Už je to pár rôčkov čo ste si naposledy hľadali prácu? Váš životopis ste si nebodaj pripravovali ešte na písacom stroji? Práve teraz je ideálny čas trošku sa povenovať svojmu životopisu. Osviežte si svoje zručnosti v programe Word a vyskúšajte si rôzne možnosti formátovania. Okrem toho si vylepšite životopis aj obsahovo, doplňte ho o vaše nové zručnosti či skúsenosti - máte času habadej a týmto spôsobom ho využijete naozaj zmysluplne.


4. Pozrite si aktuálnu ponuku práce

Naštval vás šéf, pretože je ľahostajný voči aktuálnej kríze? Vaša práca váš už dávno nenapĺňa? Ste v práci dlhšie ako s rodinou? Ak vás tieto veci trápia, práve teraz je ten najlepší čas poriadne sa zahĺbiť do aktuálnych pracovných ponúk. Zmeňte svoje zamestnanie a poobzerajte sa po novej práci.  


5. Urobte si poriadok v papieroch

Nútený pobyt doma je dobrou príležitosťou na upratovanie v papieroch. To, čo ste roky odkladali si teraz môžete dať pekne do poriadku. Dajte si dokopy pracovné zmluvy, potvrdenia a dokumenty. Ak ich v blízkej budúcnosti budete potrebovať, ušetríte si množstvo času a námahy pri hľadaní.


6. Dokončite svoje resty

Každý z nás máme niečo, do čoho sa nám absolútne nechce. Práve teraz je ten správny čas sa premôcť a pustiť sa aj do tých najmenej obľúbených činností, či už je to umývanie okien alebo vypratanie pivnice. Uvidíte, že ak sa prekonáte, pocit z dobre vykonanej práce bude doslova na nezaplatenie. Skoncujte so starými restami...  


7. Upratujte

Jar je už doslova za dverami a s jej príchodom sa patrí pustiť do poriadneho jarného upratovania. Využite preto voľný čas a doma si poriadne poupratujte. Pretože keď celá táto situácia pominie (a my veríme, že to bude čoskoro), na tieto veci nebude už čas a ani chuť. Určite totiž budeme všetci chcieť voľný čas tráviť inak a dobiehať zameškané.  


8. Nemíňajte si dovolenku

Ak je to možné, dohodnite si so zamestnávateľom prácu na doma, teda formou home office. Týmto spôsobom si ušetríte dovolenku na príjemnejšiu časť roka, napríklad na cestu do zahraničia až celá táto kríza spôsobená koronavírusom pominie.


9. „Surfujte“ na internete

Internet ponúka takmer neobmedzené možnosti a pobyt doma by bol bez prístupu k internetu omnoho nudnejší. Od online hier cez spravodajstvo, až po rôzne diskusné fóra či sociálne siete, možnosti sú prakticky neobmedzené. Surfujte po internete a týmto spôsobom si napríklad nájdite vášho budúceho zamestnávateľa.


10. Zlepšite svoje zručnosti, tzv. „soft skills“

Vedeli ste, že svoje mäkké zručnosti môžete vycibriť rôznymi spôsobmi? Kreativite sa v tomto smere medze naozaj nekladú. Skúste napríklad šiť ochranné rúška, ponúknite svoje zručnosti a snažte sa pomôcť svojmu okoliu. Do týchto činností môžete pokojne zapojiť aj zvyšok vašej rodiny. Potrénujete trochu nielen svoje znalosti a zručnosti, ale zlepšíte aj svoju trpezlivosť a sústredenosť, kreativitu a ak zapojíte do ich šitia aj svoju rodinu, tak si môžete zlepšiť aj kolektívnosť a organizovanosť.



11. Vzdelávajte sa

Čas strávený doma môžete veľmi efektívne využiť na vzdelávanie a zdokonaľovanie svojich znalostí. Popracujte na svojich znalostiach a staňte sa tak zaujímavejším pre trh práce. Absolvujte online kurz, čítajte si odborné články, alebo knihy. Možností je dnes naozaj veľa. Nebojte sa pustiť do niečoho, čo vám v budúcnosti pomôže v honbe za lepšou prácou, alebo vyššou pozíciou.


12.  Daňové priznanie

Termín na podanie daňového priznania sa našťastie posunul a preto máte možnosť poriadne si ho pripraviť. Neviete, ako na to? Skúste posurfovať na internete, určite nájdete množstvo návodov a vyplneniu daňového priznania sa môžete dôkladne povenovať.

Veríme, že vám niektorý z týchto 12 tipov pomôže stráviť čas doma príjemnejšie a zmysluplnejšie. Nezabúdajte, že zdravie je to najdôležitejšie a v tomto smere je maximálna prevencia skutočne na mieste.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako sa dohodnúť so zamestnávateľom, ak chcete zostať doma kvôli obave z koronavírusu?

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!