10 tipov ako sa stať dobrým HR koordinátorom!

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

20.04.2018

Ilustračný obrázok autora článku bez fotky

Ing. Veronika Karcolová

Stať sa koordinátorom je v dnešnej dobe bežné. Avšak byť dobrým koordinátorom, ktorého si vážia jeho vlastní zamestnanci, ktorých koordinuje, bežné rozhodne nie je.

Prinášame 10 tipov pre tých, ktorí to so svojou prácou myslia vážne a chcú sa stať profi koordinátormi: 


1. Komunikácia

Komunikuj s ľuďmi tak, ako chceš aby oni komunikovali s tebou. Zdvíhanie telefónu by malo byť samozrejmosťou každého koordinátora, avšak ak si práve v opačnej situácii, pošli aspoň krátku SMS, aby nevznikol dojem, že daného človeka ignoruješ. Poskytuj pravdivé a relevantné informácie! Ak si si nie práve istý, prezisti si informáciu u šéfa alebo kolegu a až potom posuň túto informáciu ďalej.

2. Empatia

Buď empatický a ľudia ťa budú milovať! Nie je nič lepšie ako koordinátor ktorý je milý, ústretový a vie sa usmiať na svojich zamestnancov, občas zavtipkovať alebo pochváliť ich. Vlož do svojej práce srdce a ľudia to budú vnímať a cítiť!

3. Vzťah

Ak sa budeš zaujímať nielen o to, ako zamestnanec pracuje, ale aj o to, aký život vedie mimo práce, bude to len tvoje plus.  Dáš mu najavo, že nie je len číslo, ale skutočne ti záleží na ňom samotnom!

4. Kontakt

Teraz máme na mysli ten osobný. Navštív zamestnancov priamo na ich pracovisku, pýtaj sa ich na prácu, informuj sa o jej podrobnej náplni.  Popros ich, nech ti ukážu, čo presne robia! Zabiješ tak dve muchy jednou ranou – zamestnancom dáš najavo, že sa o nich zaujímaš a potenciálnym uchádzačom o zamestnanie budeš vedieť presne popísať, čo ich v práci čaká a čo neminie. 

5. Poslanie

Maj vôľu pomôcť ľudom v ťažkej životnej situácii. Pokiaľ to bude nutné, ale na druhej strane aj možné, prihovor sa za nich napr. pri získaní lepšej pozície.

6. Spravodlivosť

Buď spravodlivý a použi rovnaký meter na každého. Máš obľúbeného zamestnanca, ktorému odpustíš/vybavíš aj nemožné? Takýto prístup nie je dlhodobo udržateľný a pre dobro celého kolektívu tento spôsob radšej nepoužívaj.

7. 24 hodinová podpora

To je to, čo máš napísané aj v zmluve - v náplni tvojej práce. Neznamená to, že máš byť dostupný na telefóne aj o druhej v noci, avšak ak ti potrebuje zamestnanec večer oznámiť, že na druhý deň nepríde do práce lebo sa cíti zle a je chorý, nie je na škodu aj pre teba túto informáciu dostať včas. Snažíme sa byť prítomní pre ľudí vždy, keď nám potrebujú niečo oznámiť. Však? :)

8. Vzdelávaj sa

Uč sa, aký prístup zvoliť na ľudí, čo na nich platí/neplatí,  aby si svoju prácu vykonával čoraz lepšie! Veľa čítaj, absolvuj školenia, pýtaj si radu od kolegu alebo sa proste praxou vycibri!

9. Poskytni pomoc v každom smere

Ak chceš byť skutočný profík vo svojom odbore, pomôž ľudom nájsť nielen prácu, ale poskytni im aj pomoc nad rámec, napr. informácie ako využiť možnosti, ktoré ponúka úrad práce, ako šetriť peniaze, ako vytvoriť dobrý životopis a pod.

10. Vytrvalosť

Vieme, že je občas ťažké zachovať chladnú hlavu v pekelných situáciách, no aj táto vlastnosť z teba robí lepšieho koordinátora. Ak máš zlý deň, nedarí sa ti alebo ťa niekto fakt nahneval, nevybíjaj si svoju zlosť na druhých – zostaň nad vecou a tak zdokonaľ svoj charakter. Dáva ti zamestnanec dosť bizarné otázky? Pochop, že každý je odborník v tom, čomu sa neustále venuje vo svojom zamestnaní, takže buď vytrvalý pri vysvetľovaní.

 

Bonusový bod

Aby si sa stal dobrým koordinátorom, telom aj dušou, musíš sa naučiť jednu dôležitú vec! Po práci alebo cez víkend si vždy vyhraď na seba toľko času, koľko to bude len možné.  Zamestnaj svoju myseľ tým, čo ťa prinúti relaxovať. Potrebuješ predsa oddych a načerpať sily do ďalšieho týždňa. Tí, ktorí túto prácu vykonávajú dobre vedia, že je to skutočne psychicky náročná profesia, preto si musíš očistiť svoju myseľ!

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!