Teambuilding - ako môže pomôcť, alebo naopak uškodiť?

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

06.08.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Charles Darwin tvrdí, že „Nie je to ten najsilnejší, kto prežije, ani ten najinteligentnejší, ale ten, kto sa dokáže najlepšie prispôsobiť“. Rovnica dokonale vykresľujúca korporátny „živočíšny“ svet. Práve korporácia je miesto, kde je vysoká koncentrácia rôznych ľudí, ktorá vyžaduje nájsť spôsob, ako ľudí „spriateliť“, a tak zabezpečiť fungovanie firmy z hľadiska medziľudských vzťahov.  Platí to však pre všetky spoločnosti, ktoré potrebujú zabezpečiť efektívnu prácu v skupinách.

Kedysi sme chodili po práci na pivo, dnes chodíme na teambuilding. Niektorí to opisujú ako vysoko organizovanú, štrukturalizovanú aktivitu, ktorá má mať jasný cieľ, povzbudzovať pozitívne myslenie a rozvíjať naše sociálne kompetencie v rámci tímu. Iní to zase poznajú ako čistú nudu, ale aspoň sa dobre najedia za firemné peniaze.

Má teda takáto aktivita vôbec zmysel?

Čo to je?

V prvom rade teambuilding nemá byť rekreačná aktivita, kde časť ľudí hrá volejbal a druhá časť sa na nich znechutene díva.  Rovnako tak teambuilding nie je posedenie pri pive, alebo pri káve s kamarátmi a ani narodeninový obed, kde sa rozprávame o veciach, ktoré zbožňujeme na svojom frajerovi alebo psovi. Tieto záležitosti sú príjemné, ale mali by byť iba prídavkom k niečomu hlavnému. Predstavte si, že vás pozvú do reštaurácie na večeru a donesú vám len dezert. Možno budete relatívne spokojný, ale určite nie najedený.

Ako by mal teda efektívny teambuilding vyzerať?

- Ideálne by mal byť na neutrálnej pôde a mala by to byť aktivita, pre ktorú sa oplatí nebyť v práci (Vám aj zamestnávateľovi).  Takže áno, teambuilding by mal byť v rámci pracovného času (!). Je to predsa niečo, čo robíte preto, aby tím a firma fungovala.

- Mala by to byť aktivita, ktorá vás donúti sa trošku vzdialiť od svojej komfortnej zóny, ale nemalo by to byť nič, do čoho by ste sa museli vyslovene nútiť. Aktivita, ktorá naháňa strach, alebo je na hranici slušnosti, nie je dobrá aktivita.

- Musí mať jasne stanovené očakávania, resp. cieľ.

- Aktivita, ktorá vychádza z kultúry firmy a podporuje ju.

Ďalšie parametre závisia od danej aktivity. Fyzické aktivity sú skvelé, ale ako zlý príklad môžeme uviesť lezenie na stenu. Táto aktivita adrenalínom priam dýcha, ale určite to nie je univerzálna aktivita pre majoritu spoločnosti.

Ako môže teambuilding pomôcť?

1. Zlepšuje komunikáciu
2. Upevňuje motiváciu
3. Podporuje riešenie problémov
4. Odstraňuje bariéry medzi ľuďmi

V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť čomu sa vyvarovať, prípadne na čo myslieť, v prípade zlého/dobrého teambuildingu. 


Teambuilding je závislý od úprimnej kooperácie ľudí. Ak sa zamestnanci a ich nadriadení iba bavia na aktivitách, teambuilding má jediný efekt a to, kopu zábavy, ale žiadnu zmenu v tíme. Efektívny teambuilding nemusí vyzerať ako celovíkendová dovolenka s kopou animátorov. Skvelý a zábavný teambuilding sa dá pripraviť aj v práci.

Môže teambuilding uškodiť?

Dobrý zamestnanec nemusí byť nutne extrovert, ktorý má rád spoločenské aktivity. Nie každý má rád pozornosť ostatných a necíti sa dobre v spoločnosti kopy „cudzích“ ľudí. A nie, tým že sa aktivita vykonáva v tme, sa to nezlepší. V prípade, že sú ľudia do takýchto aktivít nútení, môže sa stať nie len to, že sa v rámci tímu odcudzia, no môže sa to stať dôvodom pre výpoveď. Nútiť ľudí socializovať sa s ľuďmi, pokiaľ je to proti ich presvedčeniu, je zlá taktika.

Nepleťme si preto teambuilding so sociálnymi aktivitami za účelom zábavy. Určitou formou teambuildingu preto pokojne môže byť vytváranie dlhodobej/krátkodobej stratégie firmy, nastavovanie rolí a zodpovedností spolu s tímom, používanie skutočných aktuálnych problémov so snahou ich spolu vyriešiť..

Tento spôsob práce sa volá experimentálne učenie a môže byť určitou alternatívou teambuildingu pre ľudí so „sociálnymi problémami“.

Sme povinní pracovať tak, aby sme boli čo najefektívnejší a rovnako tak sme povinní sa v rámci tímu správať slušne. Nie sme však povinní, sa s kolegami zabávať.

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!