Platové očakávania na pohovore si vyžadujú jasnú stratégiu

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

26.03.2018

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Aké finančné ohodnotenie si predstavujete? Otázka, ktorá vždy donúti žalúdok urobiť pár sált, kým ju mozog spracuje.

 

Najsilnejšou motiváciou pre prácu vždy boli a budú peniaze. Napriek tomu však otázka platu zostáva ošemetnou záležitosťou. Na jednej strane vám ide o to, aby ste zarábali toľko, koľko si zaslúžite, no zároveň si nechcete pýtať moc, aby vás nevyradili zo zástupu uchádzačov. Ako si teda správne vypýtať plat?

 

Majte to premyslené

Skôr ako začnete vôbec premýšľať nad odpoveďou, položte si tieto otázky:

  • V akom štádiu pohovoru som? Pretože na tom, či ste otázku dostali na papieri alebo počas pohovoru, záleží miera priamočiarosti vašej odpovede.
  • Je výška platu fixná? Ak sa uchádzate o prácu, ktorá neponúka rigidnú (pevnú) štruktúru platu, môžete skúsiť vyjednávať.
  • Potrebujem odpovedať ihneď? Ak máte viacej času, môžete skúsiť odpovedať na otázku nepriamo. Dokonca protiotázkou. Vždy však udajte dôvod svojho odbočenia, pretože personalista to môže považovať za vyhýbanie sa odpovedi.
  • Aká je priemerná mzda za danú prácu? Skôr ako začnete vyjednávať o plate, musíte si spraviť menší prieskum trhu. Bližšie informácie o práci vám pomôžu určiť adekvátnu mieru finančného ohodnotenia.

 

Odpoveď nemusí byť vždy priama

 

Ako sme si už spomenuli vyššie, na našu otázku sa dá odpovedať aj mierne vyhýbavo. Ak je to možné, skúste vo svojej odpovedi naviazať na iné súvislosti. Tento spôsob však nevyužívajte pri ostatných otázkach, ktoré vám personalista položí. Môžete mu teda odpovedať aj protiotázkou.

 

Nepriama odpoveď: Zisťoval som si nejaké informácie o tejto pracovnej pozícii na trhu, no zdá sa mi, že vaša spoločnosť zohľadňuje aj iné, interné faktory. Mohli by ste mi povedať niečo viac o finančnom hodnotení, ktoré ponúkate za prácu?

 

Všimli ste si, akým štýlom sme odpovedali? Namiesto úplného odbočenia sme otázku otočili na personalistu. Teraz je len na ňom, či vám dá konkrétnu výšku platu a ak nie, skúsite to v ďalšom kole pohovoru.

 

Ak treba byť priamočiary

 

Vyhýbanie sa odpovedi však nemožno nikdy považovať za optimálne riešenie situácie. Je teda najlepšie mať vždy pripravenú priamu odpoveď. To znamená, že ešte pred pohovorom si urobíte detailný prieskum danej pozície, aby ste čo najpresnejšie mohli trafiť ideálnu výšku platu. Nemajte strach osloviť niektorých pracovníkov konkrétnej, alebo podobnej firmy. Takýmto spôsobom sa môžete ľahko dopracovať k odpovedi, ktorá môže vyzerať aj takto:

 

Priama odpoveď: Z prieskumu, ktorý som si robil pri príprave na pohovor som zistil, že priemerná mzda za túto pracovnú pozíciu na Slovensku je 650 až 700 eur. Je to číslo, ktoré ste mali na mysli aj Vy?

 

Takýmto štýlom sa nielenže dopracujete k odpovedi, ale dáte aj najavo, že ste sa dôkladne pripravovali na pohovor.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!