Nezarábate popri štúdiu? Obrovská chyba!

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

05.04.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Prišlo vám už niekedy pri hľadaní práce zle od žalúdka? Je možné, že ste sa nakazili čoraz rozšírenejším vírusom ponukuss prehnanuss. Do kontaktu s ním sa dá prísť v mnohých printových a elektronických pracovných ponukách a väčšinou sa štylizuje do podoby: „Hľadáme 25 ročného absolventa VŠ, s päť ročnou praxou a trojročnou praxou v obore...“. Tu začína absurdnosť a končí všetka sranda- zamestnávatelia to totiž myslia smrteľne vážne.

Na druhej, triezvej strane je nutné si položiť otázku: sú tieto požiadavky naozaj nesplniteľné? Konkurencia na pracovnom trhu stúpa a z masívnych davov neskúsených študákov vyčnievajú len tí, ktorí počas štúdia nezaháľali. Pokiaľ sa nechystáte uchádzať o miesto ochutnávača alkoholických nápojov alebo profesionálneho domaseda, vaše doterajšie skúsenosti vám, ruku na srdce, pravdepodobne budúcnosť nepresvietia. Nasledujúce riadky sú pre všetkých, ktorí majú záujem pracovať už popri štúdiu.


MOŽNOSTI PRÁCE POPRI ŠTÚDIU

 


Lepšia brigáda v hrsti ako...prázdne vrecká


Vybavme najskôr ten najsamozrejmejší zdroj peňazí pre študentov- brigády. Nie je nič jednoduchšie, než vyhľadať najbližšiu personálnu agentúru, zaregistrovať sa a popýtať sa na momentálne voľné fleky. Z osobnej skúsenosti viem, že je takmer nemožné nenaraziť na krátkodobú prácu v akomkoľvek meste na Slovensku. Všade však platí staré známe: všetko sa dá, len treba chcieťCez personálnu agentúru proplusco sa rýchlo a ľahko dopracujete k aktuálnym voľným pracovným pozíciám v rôznych firmách a spoločnostiach. Stačí si len vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Práca na voľnej nohe


Súčasný pracovný trh sa nesie v znamení outsourcingu a sociálnych médií- teda predstavuje ideálne podmienky pre freelancerov (nezávislých pracovníkov na voľnej nohe). Podmienka je len jedna- v niečom vynikať. Ako freelancer sa môžete venovať napríklad písaniu-copywriting, programovaniu, web designu, databázam, SEO atď.

Ak máte záujem stať sa freelancerom a zvažujete výber oblasti, skúste k tomu pristupovať opačne: urobte si prieskum trhu, ktorá z ponúknutých pracovným pozícií zarába najviac a postupne vylučujte podľa náročnosti.

Práca z domu


Freelanceri majú často umožnený home office (práca z domu). Môže byť naozaj príjemná a pohodlná, ak nájdete tú správnu pozíciu. Home office využívajú najmä študenti, mamičky na materskej a ľudia, ktorí majú problémy s dochádzaním. Môžu to byť napríklad tieto:

  • Copywriting - Písanie článkov, blogov, tvorba obsahu pre web- Ak máte vzťah k písaniu, určite to zúročte práve takto. Zamestnávatelia potrebujú svoje weby zapĺňať nejakým obsahom a prečo teda nevyužiť fakt, že sú za to ochotní platiť.
  • Preklady textov - Vhodná brigáda pre tých, ktorí ovládajú cudzí jazyk a nerobí im problém odovzdávať veci na čas. Nemusí ísť zrovna o hrubé knihy, je potrebné prekladať rôzne krátke aj dlhé webové texty.
  • Písanie recenzií - Platí na celú oblasť kultúry cez knihy, filmy, divadlá, opery atď.
  • Propagácia reklamných produktov - Propagovanie oblečenia, obuvi...
  • Práca s databázou - Jednoduché nahadzovanie údajov o výrobkoch do databázy.
  • Vytváranie web stránok - Technicky náročnejšia brigáda cez internet, zamestnávateľ dostane zákazku a vy podľa nej vytvoríte web napr. pre e-shop s oblečením.
  • Programovanie z domu - Ak ovládate nejaké programovacie jazyky ako PHP, SQL, CSS alebo HTML, máte možnosť svoje vedomosti zúročiť aj z domu.
  • Vyplňovanie dotazníkov - Množstvo firiem ponúka takýto typ brigády. Cez internet budete hodnotiť najrôznejšie produkty a služby, testovať reklamné koncepty a vyjadrovať svoje názory k aktuálnym spoločenským a politickým témam. 

Prestážujte sa k lepšej budúcnosti


Pracovné a študentské stáže riešia hneď niekoľko problémov zároveň-získate skúsenosti, peniaze, pracovné návyky, kontakty a jednou nohou ste už súčasťou konkrétnej spoločnosti. Niektorí zamestnávatelia vytvárajú vo svojich spoločnostiach pracovné miesta, ktoré sú určené výhradne pre čerstvých absolventov.

Dokážete sa pútavo prezentovať? Zahviezdite na YouTube!


Ak to na Slovensku zvládol GoGoMan, prečo by ste to nezvládli aj vy? Pre tento novodobý freelance je najdôležitejšia originalita, no tým, že Slovensko má zatiaľ relatívne slabé zastúpenie na populárnom video kanály, vaše vyhliadky na úspech sú o to reálnejšie. Okrem zaujímavého obsahu však musíte divákov privábiť na bezchybný a najmä zábavný prejav, príjemný vzhľad (berte do úvahy, že v prípade slávy na vás budú pozerať tisícky ľudí), ktorý však môžete kompenzovať atraktívnosťou prednesu.

Budovanie YouTube mena býva beh na dlhé trate a ani po rokoch nemusíte byť úspešný. Aktivita sa však môže stať efektívnou výplňou času popri stabilnom zamestnaní.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!