Hrozí vám vyhorenie? Zistite, ako mu môžete predísť!

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

22.07.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

So syndrómom vyhorenia sa stretávame stále častejšie. Ide o stav, ktorý je dôsledkom dlhodobého pracovného stresuzaťaženia. Postretnúť môže prakticky každého a hoci príznaky a závažnosť nie je vždy rovnaká, sú určité signály, ktoré sa neoplatí ignorovať. Platí totiž, že vždy je lepšie vyhoreniu predísť, ako sa z neho dostávať. Ako teda spoznáte, že sa blíži vyhorenie a čo môžete spraviť preto, aby ste sa mu vyhli?


Čo je syndróm vyhorenia a prečo predstavuje problém?

Syndróm vyhorenia je často označovaný ako typický problém dnešnej doby. Bojuje s ním nielen množstvo zamestnancov, ale nemalé problémy spôsobuje aj zamestnávateľom. Prijatie preventívnych opatrení by tak malo byť v najlepšom záujme jednej aj druhej strany. Samotný syndróm vyhorenia, pritom nie je možné úplne jednoznačne definovať.

Vo všeobecnosti ale môžeme uviesť, že vyhorenie je zdravotný stav, ktorý je dôsledkom dlhodobého stresu, nadmernej pracovnej záťaže, nedostatočného ocenenia a neschopnosti nájsť dostatok vnútornej motivácie na vykonávanie pracovnej činnosti. K vyhoreniu pritom môžu viesť aj ďalšie faktory, ako sú napríklad pracovné priestory, úroveň podmienok na prácu či samotný pracovný kolektív.


Syndróm vyhorenia je v hľadáčiku mnohých vedcov

Syndróm vyhorenia je aj dnes predmetom mnohých vedeckých výskumov. Tie doterajšie jednoznačne preukázali, že niektoré osoby sú na vyhorenie náchylnejšie ako iné a rovnako to platí aj o určitých profesiách. So syndrómom vyhorenia sa tak relatívne často spájajú zamestnania, pri ktorých sa vyžaduje vysoká miera kreativity a neustále prichádzanie s novými nápadmi. Opäť ale platí, že sa nedá generalizovať. Kým niekoho bude stereotypná práca ubíjať, iný ocení, že pri práci nemusí neustále niečo vymýšľať.


Ako sa prejavuje vyhorenie?

Čo sa týka jednotlivých príznakov vyhorenia, ani v tomto smere nie je na mieste zovšeobecňovanie. Môžu byť totiž rôzne. Samotné vyhorenie ale môžeme charakterizovať ako psychické a fyzické vyčerpanie spôsobujúce rôzne zdravotné problémy, ako napríklad tráviace ťažkosti, úbytok na hmotnosti či celé spektrum duševných problémov. Je pozoruhodné, že popri subjektívnom pocite vyčerpania sa syndróm vyhorenia veľmi často prejavuje aj pocitmi osamelosti či nedocenenia.

Vyhorenie je teda problém – poriadne vám môže skomplikovať nielen pracovný, ale aj osobný život. Bojovať s ním je behom na dlhú trať a nie každý si tento boj môže dovoliť aj po finančnej stránke. Je preto veľmi užitočné poznať najčastejšie sa vyskytujúce príznaky vyhorenia a prijať preventívne opatrenia.



Varovné signály vyhorenia

Varovné signály vyhorenia sú rôznorodé a okrem toho je niekedy veľmi ťažké rozoznať či ide o vysvetliteľnú únavu (napríklad po náročnom období roka) alebo o dlhodobý problém, ktorý je už potrebné riešiť so špecialistom. Toto sú najčastejšie sa vyskytujúce varovné signály, ak si ich uvedomíte a zmeníte svoje prístup, vyhoreniu sa môžete vyhnúť.


Neviete prestať myslieť na prácu

Myslíte na prácu prakticky neustále a máte pocit, že vo vašom živote sa ničím iným ani nezaoberáte? To je chyba, prílišná angažovanosť si môže ľahko vypýtať svoju daň v podobe ďalších problémov. Pokúste sa preto zapracovať na work-life balance a snažte sa vo voľnom čase odpútať od pracovných záležitostí.


Problémy so spánkom

Medzi časté varovné signály vyhorenia patria aj problémy so spánkom. Tie veľmi rýchlo vedú k vyčerpaniu, nižšej sústredenosti a nutne aj k horším výsledkom v práci. Ľahko sa tak dostanete do začarovaného kruhu. Problémy so spánkom, ktoré trvajú dlhšie ako týždeň sa vždy snažte efektívne a čo najskôr vyriešiť.


Všetko prispôsobujete svojej práci

Vaša práca je teraz celým vašim životom? Máte spomedzi všetkých kolegov najviac nadčasov? Trávite v práci aj čas, ktorý nemusíte? Toto sú všetko znaky, že to preháňate a práve v takýchto prípadoch často udrie syndróm vyhorenia, kedy zrazu budete mať pocit, že ste prišli úplne o všetko.


Častejšie sa vyskytujúce zdravotné problémy

Všímate si, že vás častejšie bolí hlava, prípadne ste nejako podozrivo často chorý? Aj týmto spôsobom sa vám môže pripomínať blížiace sa vyhorenie. Telo vás aj týmto spôsobom upozorňuje, že niečo nie je v poriadku.


Pocit, že nikdy nič nestíhate

Veľký vplyv na rozvoj syndrómu vyhorenia je pretrvávajúci pocit, že ste stále pod pracovným tlakom a nič nestíhate. Iste, z času na čas tieto pocity prežíva asi každý zamestnanec, nemali by ste ich však mať dlhodobo.

Ak varovné signály rozpoznáte dostatočne včas, riešením je väčšinou zmena prístupu k pracovnému životu, úprava životosprávy a denného režimu. Samozrejme, odporúča sa tiež viac oddychu a aktivity podporujúce psychohygienu. Hanbou samozrejme nie je ani vyhľadať odborníka. V zahraničí je napríklad stále rozšírenejšie, že sedenia s terapeutom preplácajú aj zamestnávatelia.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!