Homeoffice & 4 užitočné tipy ako docieliť, aby práca z domu prinášala ovocie

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

02.10.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Sedieť celý deň v obývačke, nevystrčiť päty z domu a zarábať. To je snom väčšiny ľudí. Home office alebo práca z domu nie je žiadnou raritou. Chcete vedieť ako ju zvládať s prehľadom a železnou disciplínou?

1. Vytvorte si fixnú pracovnú dobu

V tomto prípade vám pomôže jedine spôsob, akým si zorganizujete čas. Ak riešite ranný kolotoč s deťmi, začnite pracovať o ôsmej. Ak deti nemáte, máte viac času na oddych. Alfou a omegou je pravidelnosť. Osvojenie zvyku trvá väčšinou 21 dní. Snažte sa do tejto doby zaťať zuby a dodržiavať vami nastolený harmonogram na 100%.

Tak ako v práci ani v domácom prostredí nezabúdajte na pauzu. Neupustite však od presne stanoveného času. Inak sa môže ľahko stať, že obedná pauza sa zvrtne na koniec pracovnej doby.

Nebuďte otrokom práce. Stanovte si časový harmonogram a držte sa ho. Mnoho ľudí, ktorí pracujú z domu, majú tendenciu riešiť pracovné záležitosti aj po skončení pracovnej doby. Predstavte si, že ste v kancelárii - ak sa skončí pracovná doba, pracovné záležitosti jednoducho vypustíte z hlavy.


2. Čo môžete urobiť dnes, neodkladajte na zajtra
Vyhnite sa prokrastinácii - odkladaniu úloh na neskôr. Žiadne „urobím to zajtra“ neexistuje. Ak sa nachádzate v kancelárii, nutnosť dokončenia práce je prirodzená, pretože ste pod dozorom. Home office je však väčším problémom. Musíte sa naučiť byť pánom svojho času a mať skutočne pevnú vôľu, napriek tomu, že ste v pohodlí vášho domova a v televízii vysielajú váš obľúbený seriál.


3. Vytvorte si útulnú pracovňu

Základom efektívnej práce z domu je vytvoriť si menší pracovný kútik. Miesto, na ktorom budete s radosťou pracovať a cítiť sa v ňom príjemne. Váš kútik by mal byť hlavne praktický. To znamená, počítač, pracovný stôl a stolička, ktoré nesmú chýbať v každej správne vybavenej kancelárii. To, ako si vašu pracovňu ešte viac zútulníte necháme už na vašom estetickom cítení.


4. Socializujte sa
Negatívom práce z domu je strata sociálneho kontaktu. Nakoniec zistíte, že aj ten nepríjemný kolega, ktorý stále frflal, vám tak trochu chýba. V rámci home office ste v úzkom kontakte len s rodinnými príslušníkmi.

Nezabúdajte na socializáciu. Sem-tam vyjdite do terénu, absolvujte stretnutie s klientom, choďte do mesta. Možností je mnoho. Presvedčíte sa na vlastnej koži, že práca z domu bude väčšou zábavou.

 

Je samozrejmosťou, že pokiaľ sa pravidelne stretávate s klientmi v kancelárii, nemusí byť homeoffice tou najlepšou voľbou. Avšak v mnohých odvetviach a profesiách, kde osobné meetingy nie sú požadované, je práca z domu jasným výberom.

Jeff Haden vo svojom článku uvádza benefity homeofficu, kde ilustruje dôvody, prečo je založenie si „domácej kancelárie“ prínosné.  

Náklady sú pre vás výrazne nižšie. Domáca kancelária môže poskytnúť aj daňové výhody: Aj keď sú usmernenia dosť prísne, väčšina ľudí si môže odpočítať časť služieb, údržby a dokonca môže odpísať časť domu, ktorá je využívaná ako domáca kancelária. 

Ste dostupnejší - a práca je pohodlnejšia. Ak máte klientov v rôznych časových pásmach, je vašou úlohou prispôsobiť váš plán ich dostupnosti. 

Disciplína a motivácia sa podrobia skúške. Mnoho ľudí sa obáva, že im bude chýbať sebadisciplína a nebudú sa vedieť sústrediť, ak budú pracovať z domu. Iste môžete mať pocit, že potrebujete motiváciu (pochvalu, prípadne feedback), ktorá pochádza z externej kancelárie. Avšak keď je výplata založená výlučne na vašom výstupe, motivácia by nemala byť problémom.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!