Gen-Z nastupuje: aké sú ich kariérne očakávania?

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

22.07.2024

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Mladšie generácie sa v čoraz väčšej miere stávajú súčasťou pracovného trhu. Oproti starším generáciám sú však ich očakávania a ciele celkom odlišné. Možno vás prekvapí, že peniaze u mladších generácií už nezohrávajú takú dôležitú úlohu. Pozreli sme sa na to, ako by sa mali firmy prispôsobiť meniacim sa očakávaniam mladších generácií ohľadom pracovného života. 

Mladšie generácie, najmä miléniáli a Generácia Z prinášajú do pracovného sveta celkom nové očakávania a svoj vlastný náhľad na to, ako by mal pracovný proces fungovať. Ide o generácie, ktoré vyrastali v dobe technologického pokroku a sociálnych zmien a v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami majú zásadne odlišný pohľad na prácu a kariéru. Zamestnávatelia, ktorí ich chcú prilákať a udržať si talentovaných mladých ľudí musia byť ochotné a pripravené prispôsobiť svoj prístup. Čo teda mladí od pracovného trhu a svojej kariéry očakávajú? 

 

Flexibilné pracovné modely

Najdôležitejšou zmenou je rastúci dopyt po flexibilite. Snáď žiadna predstava nedesí mladú generáciu viac ako to, že by mali celý život pracovať tradične od ôsmej do štvrtej, alebo ak chcete od deviatej do piatej. Medzi prioritnými očakávaniami je možnosť pracovať z domu, flexibilný pracovný čas a rôzne kombinované, tzv. hybridné modely. 

Zamestnávatelia ponúkajúci túto mieru flexibility sú pre mladých ľudí atraktívnejší a majú väčšiu šancu udržať si mladé talenty. Pochopiteľne, že zďaleka nie všade je možné zaviesť home office, v takom prípade je vhodné popremýšľať nad inými kompenzačnými opatreniami. 

 

Zmysluplná práca a firemná kultúra

Mladým zďaleka nejde iba o peniaze! Práve naopak, najmä pre generáciu Z je dôležité, aby ich práca mala zmysel a pozitívny dopad na svet. Nechcú len pracovať pre peniaze, ale chcú sa cítiť, že ich práca má význam a prispieva k niečomu väčšiemu. 

Zamestnávatelia by preto mali jasne komunikovať svoje poslanie a hodnoty. Transparentnosť, inkluzivita, či podnikanie podľa etických princípov sú ďalšie faktory, ktoré mladí ľudia zvažujú pri výbere zamestnávateľa. Ak vytvárate pozitívnu a podporujúcu firemnú kultúru, kde sa zamestnanci cítia oceňovaní a rešpektovaní, majú väčšiu šancu prilákať a udržať si mladých zamestnancov. 

 

Rozvoj a kariérny postup

Mileniáli spolu Generáciou Z sú ambiciózni a túžia po neustálom raste a rozvoji. Túžia sa učiť nové veci, získavať nové zručnosti a posúvať sa v kariére. Ideálny zamestnávateľ by z toho pohľadu mal mať vypracovaný program následného vzdelávania zároveň investovať do školení, mentoringových programov a kurzov. Mladí čoraz viac pozerajú na to, či sa majú kam posúvať a ak majú pocit, že v rámci aktuálneho smerovania stagnujú a nemajú sa kam posunúť, neváhajú zamestnanie zmeniť. 

 

Zameranie na duševné zdravie a pohodu

V súčasnosti sa duševnému zdraviu venuje omnoho viac pozornosti. Mladšie generácie sú tak otvorenejšie v otázkach duševného zdravia a očakávajú, že zamestnávatelia budú podporovať ich duševnú pohodu. Aktívnymi opatreniami zo strany zamestnávateľov môže byť flexibilné voľno na regeneráciu, prístup k odbornému poradenstvu, wellness programy a otvorená komunikácia o duševnom zdraví na pracovisku. Ukazuje sa napokon, že zamestnávatelia, ktorým duševné zdravie zamestnancov nie je ľahostajné, môžu počítať s vyššou lojalitou aj produktivitou. 

 

Zapojiť mladých je skvelá príležitosť

Meniace sa očakávania mladších generácií predstavujú pre zamestnávateľov a celý pracovný trh viaceré výzvy, ale aj príležitosti. 

 

Firmy, ktoré sa dokážu prispôsobiť týmto trendom a vytvoriť moderné a atraktívne pracovné prostredie, budú mať konkurenčnú výhodu pri získavaní a udržaní si talentovaných zamestnancov. Flexibilita, zmysluplná práca, rozvoj a podpora duševného zdravia sú kľúčové faktory, ktoré už teraz formujú svet práce a HR. Ignorovanie týchto trendov je rizikom straty kontaktu s mladými talentmi čo v mnohých prípadoch môže viesť k strate konkurenčnej výhody a nemožnosti obsadiť niektoré pracovné pozície. 

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!