Čo je čistá mzda a ako si ju môžete rýchlo vypočítať?

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

24.09.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Čistá mzda, hrubá mzda, superhrubá mzda, to sú pojmy, s ktorými ste sa už ako zamestnanec určite stretli. Nie pre každého sú ale úplne zrozumiteľné. Ak si pomýlite hrubú mzdu s čistou, zrejme budete vo výplatnom termíne nepríjemne prekvapený. Poďme si v tom teda spraviť poriadok a zamerajme sa na to, čo je to čistá mzda a čo určuje jej výšku. Poradíme vám tiež, ako si ju môžete orientačne vypočítať.


Čo je to čistá mzda?

Čistá mzda je mzda, ktorú reálne dostanete na bankový účet, resp. v hotovosti vo výplatnom termíne. Niekedy sa čistá mzda označuje aj ako „reálny plat“, prípadne ako netto mzda. Ide teda o sumu, ktorú dostanete po odpočítaní a zaplatení všetkých odvodov. Tá zahŕňa odvody na zdravotné a sociálne poistenie, odpočítanie preddavku na daň a tiež doplnkového dôchodkového poistenia, ak si týmto spôsobom dobrovoľne sporíte na dôchodok.

V pracovných inzerátoch a aj na pohovoroch sa spravidla uvádza výška hrubej mzdy, preto sa netreba nechať pomýliť. Ak sa vás aj zamestnávateľ opýta na predstavu o výške mzdy, odporúča sa uvádzať vašu predstavu o hrubej mzde. Počas vášho pracovného pomeru sa totiž môže vaša čistá mzda meniť, aj vtedy, ak hrubá mzda zostane rovnaká (napríklad pri narodení dieťaťa). Zároveň je veľmi praktické, ak si z hrubej mzdy budete vedieť rýchlo vypočítať čistú mzdu, pre lepšiu predstavu o tom, s akou sumou môžete každý mesiac počítať.

V pracovnej zmluve rovnako budete mať uvedenú hrubú mzdu a nie čistú. Napriek tomu sa stáva, najmä brigádnikom a ľudom v prvom zamestnaní, že ostanú nepríjemne prekvapení, ak na výplatný termín nedostanú sumu uvedenú v pracovnej zmluve.


Čo určuje výšku mojej čistej mzdy?

V prvom rade ide o výšku hrubej mzdy a výšku odvodov do sociálnej poisťovne, odvodov do zdravotnej poisťovne a daň z príjmu fyzických osôb. Vplyv na výšku čistej mzdy má aj to, koľko máte vyživovaných detí a tiež, či si uplatňujete nezdaniteľnú časť základu dane.

Ak chcete dopodrobna zistiť, čo všetko určuje výšku vašej mzdy, odporúčame vám dôkladne si prečítať výplatnú pásku. V nej je presne uvedené, čo všetko a v akej výške bolo odpočítané z vašej hrubej mzdy.


Čistá mzda a netto mzda - je medzi nimi rozdiel?

Nie je. Čistá mzda býva označovaná aj ako netto mzda, reálny plat či reálny príjem. Hovorovo ide o plat „v čistom“.


Ako si môžem čistú mzdu vypočítať?

Vypočítať si presnú výšku čistej mzdy z hlavy nie je práve jednoduché. Na tento výpočet vám preto odporúčame využiť aktualizovanú mzdovú kalkulačku. Pri našej mzdovej kalkulačke máte istotu, že vždy počíta s aktualizovanými údajmi a tak bude jej výpočet naozaj presný.

Použiť mzdovú kalkulačku na výpočet čistej mzdy vám odporúčame už pri prezeraní pracovných inzerátov, alebo pred pracovným pohovorom. Vďaka kalkulačke budete presne vedieť, o akú výšku hrubej mzdy zabojovať, aby ste boli napokon spokojný aj s výškou čistej mzdy. Aj v tomto prípade platí staré známe, že pripraveným šťastie praje.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!