Benefity pre zamestnancov nie sú iba peniaze

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

15.07.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Zamestnávatelia často navnaďujú potencionálnych pracovníkov na rôznorodé benefity, ktorými sa ich snažia k sebe primknúť na dlhšie časové obdobie. Je prirodzené, že trinásty, štrnásty a miliónty plat budú vždy svietiť najvýraznejšie na obzore každého zamestnanca, no množstvo spoločností ponúka aj celý rad zaujímavých výhod, ktoré jednoznačne stoja za zváženie. Prečítajte si výber tých najpopulárnejších.

„Vreckové“ na cestu a parkovanie


Mestská hromadná doprava, dochádzanie autom či parkovanie sú nevyhnutnosti, ktoré snaživo a hlavne nenápadne požierajú našu peňaženku. Množstvo zamestnávateľov však prepláca autobusy/vlaky a poskytuje parkovacie miesta, za ktoré si vo väčších mestách účtujú galaktické sumy. Nie je o tomto benefite zmienka aj vo vašej pracovnej zmluve?

Spýtajte sa na úrazové poistenie skôr, ako vám padne tehla na hlavu!


Niektoré spoločnosti, obzvlášť tie, ktoré vykonávajú činnosť v rizikovom prostredí kde hrozí možnosť zranenia, ponúkajú svojim pracovníkom úrazové poistenie. Častokrát sa ani nemusí jednať o nebezpečné prostredie a firma napriek tomu poistenie ponúka. Len o tom treba vedieť a kontaktovať tie správne osoby.

Teambuildingy, grilovačky, podujatia- alebo keď sa firma zaujíma o život zamestnanca


Vedeli ste, že k častým benefitom v zamestnaniach patria aj vstupenky na verejné podujatia, do múzeí, zoo, zábavných parkov atď.? Možno máte šťastie a práve váš zamestnávateľ vám preplatí ročenku do fitness, saunu, pozve vás na grilovačku alebo na výlet. Populárnymi sa stávajú aj lístky na hudobný festival Pohoda, ktoré každoročne zahltia množstvo spoločností na Slovensku.

Pred zárukou, staré či poškodené. To všetko si môžete vziať domov


Ak pracujete v niektorom z obchodných reťazcov, či už v malom alebo väčšom obchode, máte pravdepodobne možnosť zobrať si domov čokoľvek, čo ostane a nebude umiestnené na ďalší deň vo výklade. Môže ísť aj o produkty tesne pred zárukou, nie príliš čerstvo pôsobiace potraviny alebo poškodené.

Ďalším významným benefitom pre zamestnancov v obchodoch bývajú zľavy na predávaný tovar. Ak vám konkrétna spoločnosť dá napríklad až 50% zľavu na tovar, môžete pri nákupe výrazne ušetriť, či dokonca niečo zarobiť (napr. predať produkt za pôvodnú cenu na bazoši).

Ak pracujete v IT sektore, rozhodne si nenechajte ujsť šancu oboznámiť sa s benefitmi vašej spoločnosti. Tie môžu byť napríklad vo forme kódov pre softvér spoločnosti, ktorý môžete použiť neskôr vy, predať ho alebo posunúť ďalšiemu záujemcovi z vášho okolia.

Dobrá životná poistka nemôže byť zlá


Množstvo zamestnávateľov ponúka pokrytie životnej poistky, často bez ďalších poplatkov pre zamestnávateľa. Ide o paušálnu sumu, ktorú budete dostávať, pokiaľ budete pracovať v danej spoločnosti. Háčik je ako vždy rovnaký- musíte o to požiadať.

Množstvo zamestnávateľov zvykne mať tento benefit zamaskovaný vo svojich zmluvách. Niekedy sa spomína len v krátkosti v jednom bode, preto si pre vlastné dobro čítajte zmluvy s najväčšou pozornosťou.

Platené vzdelanie? Áno prosím!


Viacero serióznych firiem si vytvára vlastnú kvalitnú pracovnú silu cez dlhodobé štúdium svojich zamestnancov. Sú ochotní im platiť buď celých 5 rokov na vysokej škole alebo aspoň prvý stupeň.

Jedná sa o systém, v ktorom vyhrávajú obe strany. Zamestnávateľ si vychová efektného zamestnanca, ktorý ho bude sprevádzať ešte dlhý čas a pracovník sa stane odborníkom vo svojom obore. Samozrejme, budete sa mu pravdepodobne musieť „upísať“ na pár rokov, no ruku na srdce: je táto predstava až taká zlá?

Práca z domu ako benefit


Je to neuveriteľné, ale niektoré firmy na papieroch povoľujú svojim zamestnancom vykonávať určitú časť práce z domu, pričom oni sami o tom nevedia! Ak máte na starosti vybavovanie zákazníkov alebo jednoducho vykonávate činnosť, pre ktorú nie je nevyhnutné fyzicky zdieľať priestory vašej spoločnosti, preskúmajte túto možnosť v zmluve alebo sa spýtajte kompetentných osôb.

Detské jasle pre vašich malých nezbedníkov


Každý rodič ocení bezplatnú starostlivosť o svoj najcennejší poklad, na ktorý kvôli práci nemá čas. Veľké spoločnosti disponujú špeciálnymi jasľami, ktoré sú určené výhradne pre potomkov ich zamestnancov. S pokojným svedomím môžu dieťatko odložiť v jasliach pred začiatkom práce a po nej ho jednoducho vyzdvihnúť. Tento benefit sa môže javiť ako jeden z tých menej populárnych, no každý rodič vie, že podobnou výhodou by mohol ušetriť stovky eur ročne.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!