Ako prekonať pocit že v práci nie ste dosť dobrý? Možno trpíte „syndrómom podvodníka“!

IKona hodín

9 min čítania

Ikona kalendáru

12.03.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Máte pocit, že nie ste v práci dosť dobrý alebo že tam nepatríte? Možno trpíte tzv. imposter syndrómom (syndróm podvodníka).

 

Dnes sa predbiehame vo všetkom.

 

A práca určite nie je výnimkou, priam naopak. Práve v práci sa často krát predbiehame o to,  kto to stihne rýchlejšie, kto dokáže spraviť viac, kto je lepší v tom či onom. Firmy nás v tom, samozrejme, podporujú!



Dostávame v práci rôzne bonusy, či ocenenia za to, že sme dosiahli výnimočné výsledky. V ideálnom prípade je takéto ocenenie odovzdané počas väčšieho mítingu, aby firma akože „motivovala“ ostatných. Takto ocenený človek sa navonok teší, no stáva sa, že ho začne zožierať pochybnosť a rozmýšľa nad tým, či si určite toto ocenenie zaslúžil, či sa predsa len tá jeho práca nedala spraviť ešte lepšie a či on je určite ten, ktorý mal byť ocenený.

Zaujímavý na tomto stave je fakt, že ním trpia práve tí, ktorí dosahujú tie najlepšie výsledky.

 

Ak ste sa niekedy nad prácou zamýšľali podobne, pravdepodobne trpíte syndrómom podvodníka. Syndrómom podvodníka sa začala zaoberať aj Dr. Valerie Young (svoj výskum zhrnula v knihe  The Secret Thoughts of Successful Women: Why Capable People Suffer From the Imposter Syndrome and How to Thrive in Spite of It), ktorá tento fenomén opisuje ako stav mysle, kedy sa človek cíti ako klamár a myslí si, že všetky jeho pracovné úspechy sú dielom čistej náhody, šťastia alebo jednoducho - podvodu. Nemyslí si, že si úspech skutočne zaslúžil.

(Pozn. redakcie:  Predpokladáme, že takýmto syndrómom netrpia naši najvyšší predstavitelia vlády :) ).

 

Dr. Young delí ľudí na nasledovné skupiny: Perfekcionista,  Superhrdina, Génius, Individualista, Expert.

 

Perfekcionista

Túto skupinu charakterizujú ľudia, ktorí pracujú neustále na 100% a prezývame ich aj „control freaks“. Teda ľudia, čo majú nutkanie kontrolovať druhých a majú pocit, že sami si všetko spravia lepšie. Takýto človek si určí takmer nesplniteľné ciele a v prípade, že niekde na ceste za nimi zlyhá, nasledujú silné pocity seba spochybňovania a teda pocitu, že nie je dosť dobrý. Títo ľudia sa držia hesla „mohlo to byť aj lepšie“ a to nie je ani správne a už vôbec nie zdravé.

Ak uvažujete podobne, musíte sa naučiť, že chyby sú prirodzenou súčasťou procesu, čo viac, treba sa naučiť pochváliť sa za každý jeden úspech, ale aj neúspech, keďže práve ten nás posúva ďalej.

 

Superhrdina

...alebo workoholic. Tento typ ľudí je závislý na pocite, ktorý prichádza počas stavu pracovania, nie prácou ako takou. Nehovoríme teraz o tom type workoholika, ktorého práca baví, pretože mu je koníčkom. Hovoríme o tom type ľudí,  ktorí sú presvedčení o vlastnej neschopnosti a majú pocit, že firme „niečo dlžia“. Spôsob, akým chcú tento dlh splatiť, je práve práca nadčas aj napriek tomu, že splnili nevyhnutné úlohy a ako druh úroku vynechávajú aj svoje koníčky.

Tento pocit pramení z neváženia si samého seba a neschopnosti prijať konštruktívnu kritiku. Kritika nemá smerovať k tomu, aby Vás zranila, práve naopak. Má Vám ukázať slabé stránky, ktoré keď prekonáte, stanete sa vnútorne silnejším a nadobudnete viac sebadôvery.

 

Génius

Ľudia tohto kompetenčného typu veria, že musia byť dobrí vždy a vo všetkom. Sú to perfekcionisti operujúci na vysokom stupni dokonalosti. Títo ľudia sa neposudzujú len na základe toho, či niečo spravia správne, ale či to spravia správne hneď na prvý krát. Ak im niečo trvá dlhšie, alebo to nejde hladko, hneď sa im v hlave spustí alarm.

Týmto pocitom trpia najmä mladí ľudia, ktorí sa nevedia prijať takí, akí sú a chcú úspech hneď. Na dosiahnutie úspechu treba najskôr prejsť určité míľniky a dozrieť. Namiesto stanovovania si celej kopy nedosiahnuteľných cieľov si treba identifikovať tie čiastkové, v ktorých je priestor na zlepšovanie sa.

 

Individualista

Individualista, napriek tomu, že nevie ako začať alebo ako pokračovať, nepožiada o pomoc. Práve naopak, musí nájsť riešenie sám, pretože požiadať niekoho o radu je pre neho to isté, ako prehrať.

Aj keď ste sólový hráč, v určitých momentoch je nutné sa obrátiť aj na svoj tím. Požiadať o pomoc je jeden z výborných spôsobov, ako sa uvoľniť a nechať niekoho iného Vám ukázať cestu. Musíte si uvedomiť, že požiadať o pomoc nie je prehra, práve naopak. Okrem toho Vám interakcia s kolegom pomôže v rozvoji seba samého aj ako človeka.

 


Expert

Expert meria úroveň svojej kompetencie na základe toho čo a koľko vie. Tento človek napríklad nebude reagovať na pracovnú ponuku pokiaľ nespĺňa úplne všetky uvedené body z pracovného inzerátu. Má pocit, že sa musí neustále školiť a iba získavaním stále nových certifikátov a zručností bude za niečo stáť. Je pravda, že vzdelávať sa treba celý život, ale to neznamená, že musíte byť odborník na každú oblasť. Vzdelávať sa treba systematicky na základe vzdelávacích potrieb, nie kvantitatívne.


Nezáleží na Vašom profile či expertíze. S podobnými pocitmi sa stretne v práci takmer každý z nás. Nenechajte sa však nimi prevalcovať. Či už v práci excelujete alebo sa ešte len učíte, prevezmite plnú zodpovednosť za svoje činy. Vďaka tomu raz skutočne uveríte, že to čo robíte, robíte skvele!

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či je výplata dôležitejšia ako pracovná atmosféra?

 

Zdroj: https://www.themuse.com/advice/5-different-types-of-imposter-syndrome-and-5-ways-to-battle-each-one

 

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!