Ako budovať kariéru – v jednej firme?

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

04.01.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Minule som cestovala v autobuse a začula som dve dámy v družnej diskusii o práci. V pamäti mi utkvela veta:  „...veď do práce chodíš preto, aby si si zarobila, nie preto aby si sa bavila. Odpracuj si 7.00-15.30 a choď domov...“


Je zaujímavé, ako sa odlišuje pohľad na prácu medzi generáciami. Zatiaľ čo staršie ročníky majú prácu spojenú s relatívne fixným časom príchodu/odchodu, platom a istotami, naša generácia, generácia Y v práci nehľadá len uspokojenie finančných potrieb.  Hľadáme nezávislosť, zábavu, vzdelávanie, zmysel, kariéra je nám často krát prednejšia ako zakladanie si rodín, či manželstvo, hľadáme komunitu, osobnostný rozvoj, poslanie, výzvy... Literatúra nás označuje ako tých nelojálnych, firmy nás vidia ako fluktuantov.


Využi svoj „drive“ a rozvíjaj sa spolu so svojou firmou.


Jeden sociálne slabší občan českého pôvodu ma nedávno oslovil na ulici s veľmi zaujímavou myšlienkou „Slečno, je lepší opičku přikrmiti, jako novou poříditi.“ ...žeby som našla tejto „hlbokej“ myšlienke o alkohole miesto aj vo vážnejšej téme kariéry?  


Tu je zopár rád, ako si skúsiť tu spomínanú opičku prikŕmiť, zatraktívniť tak seba, ako zamestnanca vo firme a vybudovať si  kariéru - v JEDNEJ FIRME. Vo firme, ktorá takýto priestor poskytuje.

1. Rotuj horizontálne

Horizontálna rotácia je v dnešnej dobe veľmi častým javom. Racionalizuj svoj dôvod odísť na iné oddelenie v rámci firmy. V dobe, kedy sa firmy bijú o šikovných ľudí, to tvoj manažment určite ocení a ty naberieš nové skúsenosti.

2. Na úlohách záleží

Zapíš sa na zaujímavé projekty vo firme. Robíte charitatívne akcie, rozbiehate spoluprácu s novým klientom, testujete nový nástroj,... Jednoducho sleduj, čo sa vo firme deje a buď toho súčasťou. Nemáte žiadne nové projekty? Skús nejaký navrhnúť.

3. Komunikuj

Vidíš medzery v procesoch, ktoré iní nie? Máš nápad na zlepšenie? Vyjadri ho. Nie len že sa zapáliš pre novú vec, ale ukážeš svojmu manažmentu iniciatívu a chuť.

4. Prevezmi zodpovednosť za svoju kariéru, vzdelávaj sa

Tvoja kariéra závisí na tebe. Študuj svoj market. Rozmýšľaj, kam by ste sa ako firma, mohli posunúť. Vzdelávaj sa a posúvaj sa. Dobrý manažment to ocení. 

5. Staň sa expertom na svoju oblasť

Roky plynú a vedomosti  pribúdajú. Postupom času sa staneš expertom na svoju oblasť a budeš dokonale rozumieť procesom svojej firmy, čo ti prinesie istý druh prestíže a vážnosti v rámci svojej firmy.

6. Práca je druhý domov

Možno trošku prehnané tvrdenie, ale faktom zostáva, že s kolegami v práci tráviš väčšiu časť svojho dňa. Je príjemné ocitnúť sa každý deň v prostredí, kde si známy, vážený a v určitom smere sa tam cítiš ako doma, pretože si tam strávil už napríklad 10 rokov.

Konštantná zmena práce bez udania relevantného dôvodu nepôsobí dobre a najmä profesionálne. Daj svojej firme aspoň rok, potom skús dva či štyri a sleduj, ako sa firma vyvíja a najmä, ako sa rozvíjaš ty v rámci firmy!

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!