5 elementov, ktoré vás uprednostnia pred mladším uchádzačom o prácu

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

11.09.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Každý vek má svoje čaro, prednosti i nevýhody. Mnohí z nás, s dlhoročnými pracovnými skúsenosťami sa zrazu ocitneme v situácii, keď si musíme hľadať nové zamestnanie. Dôvody môžu byť vskutku rôzne: kríza spoločnosti a jej následná reorganizácia, alebo dokonca až krach, ale aj čisto osobné – keď sa ocitneme v situácii, že nám pracovné podmienky už nevyhovujú a nie je možné ich zmeniť inak, ako zmenou zamestnania.

Nech už je dôvod akýkoľvek, realita je jasná – budeme musieť súťažiť na trhu práce, ktorý jednoznačne uprednostňuje mladých ľudí. Angloamerické prostredie to označuje výstižným slovom „ageizmus“ (diskriminácia z dôvodu veku). Napriek tomu máme práve my benefity, ktoré mladí záujemcovia nemôžu zamestnávateľovi nikdy ponúknuť – SKÚSENOSTI.

Práve roky praxe a nadobudnuté pracovné skúsenosti a kompetencie nás v mnohých profesiách dostávajú do zvýhodnenej pozície. Aj keď sa zamestnávateľom môže zdať mladšia osoba atraktívnejšia a najmä „lacnejšia“, skúsený a pragmatický zamestnávateľ si spočíta celkové náklady na zamestnanca a jeho perspektívny prínos pre spoločnosť. A práve pri takomto pohľade máme my, vekovo starší záujemcovia, určite „navrch“.

Všeobecne platí, že mladý záujemca stojí oveľa menej – pokiaľ ide o odmeňovanie. Ale …. náklady na jeho zaučenie, výcvik, časový horizont sú značnou nevýhodou v porovnaní so starším a skúsenejším záujemcom.

Takže … nezúfajte, nepodliehajte pocitu bezmocnosti a negatívnym myšlienkam – rozumný zamestnávateľ ocení vaše kvality a uprednostní práve vás.

 

5 elementov, ktoré vás uprednostnia pred mladším a menej plateným uchádzačom o prácu:

 

DÔVERYHODNOSŤ – Je najdôležitejšia a pritom ťažko dosiahnuteľná bez dlhoročnej pracovnej minulosti.

REFERENCIE – Tieto odkazy sú „skutočnými“ dôkazmi vašej pracovnej minulosti. Dnes zamestnávateľ vyžaduje a zvyčajne si aj preveruje kvalitu vašej doterajšej práce. Čím viac pozitívnych referencií, tým viac bodov vo váš prospech. Určite ich doložte k vašej žiadosti o zamestnanie.

KONTAKTY – Existuje mnoho pracovných pozícií, kde je nevyhnutné mať veľké množstvo kontaktov a znalostí. A tie možno získať len časom. Zase ďalší bod vo váš prospech.

VÝSLEDKY – Znalosť, ako dokumentovať a doložiť profesionálne výsledky, ktoré sa nahromadili počas vašej pracovnej minulosti z vás robia atraktívneho kandidáta.

POROZUMENIE – Byť schopný pochopiť situáciu spoločnosti a vedieť, ako sa správne vyjadriť – to je zručnosť, ktorá ide ruka v ruke so skúsenosťami a robí z vás žiadúcejšieho záujemcu ako mladšieho kandidáta.

(spracované zo zdroja: www.colloquiodiretto.com)

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!