Začarovaný kruh nezamestnanosti: Ako z neho von?

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

13.05.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ani vám sa nedarí vyslobodiť z frustujúceho kruhu nezamestnanosti? Celé mesiace/roky vás nepozývajú na pohovor alebo sa vám ani neozvú na vašu požiadavku? Ak áno, je najvyšší čas zmeniť váš prístup k hľadaniu zamestnania.

Neexistuje konkrétne načasovaný budík, ktorý vám zazvoní po pár mesiacoch, aby vám oznámil, že máte začať robiť veci inak. Všeobecne platí pravidlo, že ak rozpošlete desiatky životopisov na všetky strany a nedostanete žiadnu odpoveď, robíte niečo zle. Prečítajte si týchto pár odporúčaní, ktoré vás vytrhnú zo začarovaného kruhu nezamestnanosti.

Všetko je to o postoji


Viem, hľadanie bez výsledku je nanajvýš frustrujúce. Hovorím nie len z vlastnej skúsenosti, ale aj skúseností mnohých mojich známych, ktorí celé roky nemohli zohnať ani len brigádu. Čím dlhšie boli bez práce, tým viac sa stávali neistými, zožierala ich depresia a ničil stres. Je však nutné si uvedomiť, že takéto pocity jednoznačne ovplyvňujú vaše šance na úspech. Správny postoj k tejto neľahkej životnej etape je kľúčový, pretože z negatívnej priepasti vás bude vaše okolie ťahať len s veľkou námahou.

Pri pokročilej úzkosti, strese alebo nedajbože depresii vyhľadajte radšej kompetentnú osobu. Ak nemáte možnosť nikoho kontaktovať, skúste sa ukľudniť, dýchajte zhlboka. Výbornou metódou sú aj pravidelné meditácie.

Neseďte na zadku


Je vedecky dokázané, že cvičenie výrazne prispieva k duševnej pohode a redukuje stres. Návšteva posilňovne alebo obyčajné prechádzky dodajú vášmu dňu štruktúru, ktorá efektne zaplní váš čas mimo práce. Pravidelné cviky vás naučia sebadisciplíne, zvyknete si prekonávať sám seba, čo sa vám istotne zíde vo vašom zamestnaní.

Nezabíjajte čas čekovaním fejsbúčiku


Sociálne siete sú výborným nástrojom na hľadanie potencionálneho zamestnania, no prehnaná pozornosť venovaná Facebooku, Twitteru či ostatným podobným časožrútom vám zabezpečí jedine neproduktívne využitý deň. Možnože sa vaše hľadanie práce zúžilo len na svet internetu, preto by ste mali vážne pouvažovať nad oprášením svojich komunikačných zručností a sadnúť si s niekým napríklad na kávu.

Položte si tie správne otázky


Snažíte sa pri hľadaní práce vydať zo seba to najlepšie? Vypĺňate svoj čas naozaj efektívne? Ste aktívny vo svojom osobnom aj profesionálnom živote? Máte podchytené všetky web stránky a sociálne siete z oblasti pracovného trhu? Ak ste splnili všetky tieto veci a stále sa vám nedarí nájsť prácu, pravdepodobne potrebujete zmeniť objekt vášho záujmu. Preorientujte sa na inú pracovnú pozíciu, vyskúšajte pracovať aj za nižšie finančné ohodnotenie.

Nezáleží na tom, koľko ste zarobili, ale čo ste dokázal


Životopis by mal zachytávať zoznam vecí, ktoré ste dokázali a nie vecí, za ktoré ste boli platený. S takýmto zmýšľaným je nemožné, aby z vášho životopisu svietili nejaké medzery. Baví vás písanie? Píšte vo voľnom čase, kým z vás nebude redaktor alebo spisovateľ. Robíte programátora? Vytvorte si doma nejaký vlastný nenáročný program, s ktorým sa efektívne zabavíte.



Nehanbite sa priznať, že ste nezamestnaný

No tak ste už dlhší čas nezamestnaný. A čo? Takých už bolo, je a bude. Ak vás skloňovanie slova „nezamestnanosť“ irituje, prestaňte ho používať. Ak sa vás niekto spýta, čo robíte, nehovorte, že nič. Pretože to nie je pravda. Robíte veľa vecí, len vám nikto za ne neplatí. Hovorte o projektoch, na ktorých pracujete a čo všetko ste sa za posledný čas naučili robiť. Až potom spomeňte, že hľadáte takúto podobnú platenú pracovnú pozíciu. 
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!