Viete, prečo je jednorazové rúško lepšou voľbou ako bavlnené?

IKona hodín

8 min čítania

Ikona kalendáru

15.05.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

V súvislosti so šírením koronavírusu a preventívnymi opatreniami sa rúška stali našim každodenným doplnkom. Rúško je účinným spôsobom, ako obmedziť šírenie kvapôčkových infekcií. Pomáhajú totiž chrániť nielen nás, ale predovšetkým ostatných. Nie všetky rúška sú však rovnaké. Zamerali sme sa na rozdiely medzi jednorazovými a bavlnenými rúškami. Zistite, ktoré sú lepšou voľbou a v čom spočívajú hlavné výhody jednorazových rúšok.

Symbolom boja proti koronavírusu sa bezpochyby stalo aj nosenie rúšok na verejnosti. Väčšina ľudí ich už berie ako nevyhnutnú súčasť svojej výbavy a podľa aktuálneho vývoja situácie to vyzerá, že ide o veľmi účinný spôsob, ako obmedziť šírenie kvapôčkových infekcií. Len dodajme, že v súčasnosti je nosenie rúšok povinné pri pohybe na verejných priestranstvách. Je podmienkou pre vstup do zdravotníckych zariadení, obchodov, úradov ale aj do prostriedkov verejnej dopravy.

Aby ale všetky tieto opatrenia boli efektívne, je potrebné vybrať si správny typ rúška a tiež vedieť, aké pri jeho nosení dodržiavať zásady.

 

Aké rúško si vybrať? Jednorazové alebo bavlnené?

Po tom, ako do platnosti vstúpila povinnosť nosenia rúšok na verejnosti, v mnohých domácnostiach boli oprášené šijacie stroje a ľudia si vo veľkom začali vyrábať bavlnené rúška svojpomocne. Ako dočasné riešenie pri nedostupnosti jednorazových rúšok išlo o logický krok. Napriek tomu, bavlnené rúška nemusia byť tým najvhodnejším riešením a oproti jednorazovým rúškam so sebou prinášajú niekoľko nevýhod.

Jednorazové rúška ponúkajú oproti tým podomácky vyrobeným rúškam z bavlny hneď niekoľko predností a rozhodne by nemali chýbať ani vo vašej výbave. Ako už zo samotného označenia vyplýva, jednorazové rúško sa používa iba raz a jeho životnosť pri nosení je niekoľko hodín. Ponúka však veľmi dobrú účinnosť a vďaka jednorazovému rúšku spoľahlivo ochránite svoje okolie a čiastočne aj seba.


Dodáme vám kvalitné jednorázové rúška - cena od 0,40 €/ks. Viac info na obchod@proplusco.sk


 

Pohodlnosť pri nosení jednorázových rúšok

Chirurgické, alebo lepšie povedané, jednorazové rúška sa veľmi pohodlne nosia, vďaka tomu, že sú vyrobené z priedušného materiálu. Jednou z nevýhod bavlnených rúšok je totiž aj to, že bavlna je príliš hrubá a tak sa vám s nasadeným rúškom bude veľmi zle dýchať. Pri jednorazovom rúšku vám to vzhľadom na veľmi dobrú priedušnosť materiálu určite nehrozí. Koniec koncov, používajú ich predsa aj chirurgovia počas dlhých a náročných operácií.

 

Bavlnené rúška majú problém s vlhkosťou

Pri používaní akéhokoľvek rúška je potrebné uvedomiť si, že ich účinnosť klesá so zvyšujúcou sa vlhkosťou. To je problém najmä v prípade bavlnených rúšok, keďže tie vlhkosť (napríklad z vydychovania) zachytávajú, čím sa nielenže stávajú neúčinné, ale môžu svojho nositeľa aj ohroziť. Zvlhnuté bavlnené rúško rozhodne neprospieva pokožke na tvári, ktorej môže spôsobiť podráždenievznik vyrážok.

Bavlnené rúška sú tiež náchylnejšie na usádzanie roztočov, prípadne vznik plesní. A tie už sú pre ľudské pľúca nebezpečné. Citlivejšie osoby, ktoré majú problémy s dýchaním by sa používaniu bavlnených rúšok mali dokonca úplne vyhnúť.

 

Jednorázové rúško je lepšie hygienické riešenie

Jednorazové rúška sú teda oproti tým bavlneným lepšou alternatívou. Vyrobené sú z dobre priedušného materiálu, takže ich nosenie je pohodlnejšienezvlhnú tak rýchlo. Každopádne, ich použiteľnosť je iba niekoľko hodín nosenia. Potom je potrebné jednorazové rúško buď vyhodiť do odpadu alebo zlikvidovať.

Len dodajme, že pri nosení jednorazového rúška platia rovnaké zásady, ako pri rúškach z iných materiálov. Počas nosenia sa rúška nedotýkajte a po akejkoľvek manipulácií s rúškom je potrebné dôkladne si umyť ruky. Jednorazové rúško je teda cenovo dostupnýmhygienickým riešením, ktoré vám perfektne poslúži v práci, na úradoch a aj pri cestovaní v prostriedkoch hromadnej dopravy.


Dodáme vám kvalitné jednorázové rúška - cena od 0,40 €/ks. Viac info na obchod@proplusco.sk


V krátkosti ešte uveďme porovnanie výhod jednorazových a bavlnených rúšok:

 

Jednorazové rúška výhody:

+ Cenovo dostupné (už od 40 centov za kus)

+ Vyrobené z priedušného materiálu

+ Nehromadia v sebe pleseň a roztoče

+ Spoľahlivá ochrana vášho okolia

+ Jednoduché používanie


Jednorazové rúška nevýhody:

- Použiteľnosť iba niekoľko hodín nosenia

- Neodporúča sa ich opakované použitie

 

Bavlnené rúška výhody:

+ Možnosť výroby svojpomocne doma

+ Dajú sa použiť opakovane po vypratí


Bavlnené rúška nevýhody: 

- Horšia priedušnosť

- Ľahšie a rýchlejšie zvlhne

- V bavlne sa môžu hromadiť plesne a roztoče

- Príliš hrubá bavlna sťažuje dýchanie

- Nevhodné pre osoby so sťaženým dýchaním

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!