Viete, čo sa spýtať na pracovnom pohovore? Poradíme, ako zaujať!

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

06.05.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Pracovný pohovor je skvelou príležitosťou, ako sa pred potenciálnym zamestnávateľom ukázať v tom najlepšom svetle a nechať vyniknúť svoje osobnostné črty. V tom najlepšom prípade vás čaká nová práca, v tom horšom prípade získate aspoň skúsenosť navyše. Aby to tak ale naozaj bolo, treba sa na pracovný pohovor pripraviť a naplno sa prejaviť. Poradíme vám, čo by ste sa na pracovnom pohovore určite mali spýtať.


Pripravte sa nielen na tie otázky, ktoré dostanete na pohovore

Chystáte sa na pracovný pohovor a pátrate po informáciách, ktoré by vám v tomto smere mohli pomôcť? Univerzálny návod, ako úspešne zvládnuť pracovný pohovor snáď ani neexistuje, vždy je potrebné vziať do úvahy charakter ponúkanej práce, konkrétneho zamestnávateľa a zároveň aj vaše osobné špecifiká.

Príprava na pohovor pozostáva predovšetkým zo snahy odhadnúť, aké otázky by ste mohli dostať. Niektoré z nich určite poznáte a možno ste ich už aj neraz dostali. Sú to tie klasické otázky typu, kde sa vidíte o 5 rokov, prípadne aké sú vaše slabé stránky. Mať na tieto otázky vopred rozmyslenú zmysluplnú odpoveď samozrejme nie je na škodu, no zároveň nie je možné sa vopred pripraviť na každú jednu otázku, takže počítajte aj s improvizáciou. Týmto spôsobom sa nejeden personalista, prípadne váš budúci šéf, pokúsi overiť vašu schopnosť pohotovo reagovať.


Keď sa na pohovore máte pýtať vy

Ešte zaujímavejší ale vyznieva, že veľa účastníkov pohovorov zneistie v momente, keď sa majú pýtať. Možno ste to už zažili aj vy. Spravidla ku koncu pohovoru totiž dostanete možnosť klásť otázky vy a tu neraz nastáva nepríjemné ticho, kedy narýchlo začnete v hlave skladať aspoň ako tak zmysluplnú otázku. Práve v tomto momente veľa ľudí na pohovoroch úplne zlyháva, začne koktať, gúľať očami a napokon sa len z akejsi nutnosti opýta otázku, ktorá ho v podstate ani nezaujíma, alebo na niečo, čo bolo uvedené už aj v pracovnom inzeráte.

Okrem nezmyselnej otázky ale môžete urobiť aj niečo horšie, a to nespýtať sa vôbec nič. Neodbite vášho potenciálneho zamestnávateľa tým, že vás už nič viac nezaujíma a všetko vám je dokonale jasné. Tým, že na pohovore dostanete priestor na vlastné otázky, si personalista dotvára o vás obraz a je veľkou škodou, ak tento priestor nevyužijete vo váš prospech. Môžete sa totiž dozvedieť nielen niečo zaujímavé, čo na pohovore do tej doby neodznelo, ale zároveň aj ukážete, že o dané pracovné miesto máte skutočný záujem a dokážete pohotovo reagovať.

Neberte navyše pracovný pohovor ako nejaký výsluch – to najlepšie, čo môžete dosiahnuť je uvoľnená a obojstranne príjemná atmosféra a zmysluplná komunikácia.


Pripravte si, čo sa chcete na pohovore spýtať

Teraz vám možno napadne otázka, ako by ste sa na výzvu klásť otázky mali pripraviť. Ani v tomto smere neexistuje univerzálny recept, pretože vždy záleží od pozície, ktorá je obsadzovaná a tiež od toho, čo už na pracovnom pohovore predtým odznelo. Určite zmysel klásť otázku, ktorej odpoveď už dávno poznáte, môžete tým akurát ukázať, že ste nedostatočne počúvali.

Otázok, ktoré sa môžete opýtať je viacero, určite si pred pohovorom spravte malú „domácu úlohu“ a pripravte si 3-5 otázok, ktoré by ste sa na pohovore určite chceli opýtať. Ak sa bojíte, že si ich nezapamätáte, pokojne si ich napíšte na kus papiera a pred pohovorom si ich ešte rýchlo prebehnite. Keď si tieto otázky eventuálne aj vytiahnete pri pohovore, nebude to taká katastrofa, ako keby ste sa nespýtali vôbec nič. Bude totiž aspoň vidno, že ste sa na daný pohovor pripravovali.


Aké otázky sa pýtať na pohovore?

Teraz už poďme ku konkrétnym typom otázok, ktoré je vhodné sa pýtať. Je samozrejmé, že by nemali mať príliš osobný charakter. Pýtajte sa predovšetkým na záležitosti súvisiace s obsadzovanou pozíciou a vašim potenciálnym zamestnávateľom. Spýtajte sa napríklad na to, ako by vyzeral váš pracovný deň, ako je riešené zaškoľovanie a čo by ste ako prvé mali riešiť po svojom nástupe?

Ukážte váš záujem. Skúste nadviazať na to, že ste o danej firme veľa čítali a zaujíma vás napríklad či plánuje zahraničnú expanziu, alebo aké nové projekty má v pláne a či v tomto smere môžete byť na obsadzovanej pozícii nápomocný? Pokojne sa tiež môžete opýtať, na základe akých kritérií bude hodnotená vaša úspešnosť po nástupe na pracovnú pozíciu? Ak si pripravíte zopár otázok podobného typu, ich položením určite chybu neurobíte a naopak ukážete vašu angažovanosť.

Na záver dodajme, že je veľkou škodou, ak by ste možnosť klásť otázky nevyužili. Nielenže tým vyšlete negatívny signál, ale aj aj premeškáte jedinečnú príležitosť vyniknúť.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!