Registrácia na úrade práce: Aké sú novinky v roku 2023?

IKona hodín

8 min čítania

Ikona kalendáru

31.08.2023

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ak ste dali výpoveď, alebo náhle prišli o prácu, či len jednoducho chcete mať dostatok času na hľadanie nového zamestnania, určite vás bude zaujímať všetko, čo súvisí s registráciou na úrade práce. Nechať sa zaevidovať medzi uchádzačov o zamestnanie má svoje nepochybné výhody, a to nielen z pohľadu čerpania podpory v nezamestnanosti. Pre rok 2023 došlo v rámci registrácie na úrade práce k viacerým zmenám, ktorým sa bližšie venujeme na nasledujúcich riadkoch.

 

Zmeny v znamení väčšej flexibility

Skôr ako prejdeme ku konkrétnym novinkám týkajúcim sa registrácie na úrade práce, treba poznamenať, že stále ide o dobrovoľnú záležitosť. Medzi uchádzačov o zamestnanie sa totiž nemusíte nutne registrovať ani po skončení pracovného pomeru a tak môžete zostať „dobrovoľne nezamestnaný“. 

Hoci neexistuje jedna jediná a zároveň najlepšia možnosť aplikovateľná pre všetky prípady, vo všeobecnosti odporúčame zaevidovanie sa medzi uchádzačov o zamestnanie. Ak sa totiž rozhodnete zostať doma a hľadať si zamestnanie po vlastnej línii bez toho, aby ste sa hlásili na úrade práce, budete si musieť sami hradiť zdravotné poistenie a rovnako nebudete mať nárok ani na čerpanie dávky v nezamestnanosti, ak aj spĺňate všetky ostatné podmienky.

Jedným dychom treba dodať, že registrácia na úrade práce v roku 2023 je opäť o čosi jednoduchšia a ak sa obávate zložitej byrokracie, dlhých radov a cestovania, tak pre vás máme hneď niekoľko dobrých správ. 

Minuloročná novela zákona o službách zamestnanosti (zákon č. 5/2004 Z. z.) z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára 2023 priniesla okrem iného tri dôležité zmeny týkajúce sa registrácie na úrade práce. Ak teda vaše kroky v najbližšom období povedú na úrad práce, pretože ste prišli o prácu, alebo z iného dôvodu nebudete mať zamestnanie, určite čítajte ďalej.

 

Viac času na registráciu

Až doteraz platilo, že o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je potrebné požiadať  do 7 kalendárnych dní od ukončenia pracovného pomeru (alebo ukončení štúdia). Ak by ste to nestihli, budete do evidencie uchádzačov o zamestnanie zaradený dňom osobného podania žiadosti, čo ale môže znamenať, že si za toto obdobie budete musieť uhradiť zdravotné poistenie. Po novom sa táto lehota predĺžila na 10 kalendárnych dní, takže na návštevu úradu práce máte takpovediac viac času.

 

Nemusíte cestovať do miesta trvalého pobytu

Ďalšou dobrou správou je viac flexibility pri registrácii a následnej komunikácii s úradom práce. Zavádza sa totiž tzv. obvyklý pobyt. Nemusíte sa teda limitovať iba na miestne príslušný úrad práce podľa vášho trvalého pobytu, ale zvolíte si úrad práce tam, kde sa zdržiavate, resp. kde máte svoj obvyklý pobyt.

Vďaka novele sa tak ako uchádzač o zamestnanie môžete zaevidovať na ktoromkoľvek úrade práce, a to bez ohľadu na trvalý pobyt, pričom následne si podľa zákona budete svoje povinnosti plniť voči tomuto úradu. Nebudete tak už musieť cestovať stovky kilometrov na miestne príslušný úrad práce len aby ste sa ukázali, resp. priniesli potvrdenie o hľadaní zamestnania.

 

Jednoduchšia možnosť registrácie na úrade práce aj elektronicky

Možnosť registrácie na úrade práce elektronicky nie je síce žiadnou novinkou, no až do platnosti novely ste na tento účel potrebovali mať možnosť podpisovať kvalifikovaným elektronickým podpisom. V súčasnosti už je možné žiadosť podať aj prostredníctvom prístupového miesta a úspešnej autentifikácii, čo celý proces elektronického podania žiadosti ešte zjednodušuje.

 

Možnosť evidencie aj pre konateľov spoločností v likvidácii

Častý problém, s ktorým sa v praxi stretávali mnohí niekdajší podnikatelia, bola nemožnosť evidencie medzi uchádzačov o zamestnanie. Stačilo figurovať ako konateľ v starej spoločnosti, ktorá bola už dávno v likvidácii. Až doteraz bola v takomto prípade registrácia na úrade práce možná iba po výmaze ako konateľa z obchodného registra, resp. ukončení likvidácie a výmaze celej obchodnej spoločnosti z obchodného registra. Po novom je už do evidencie uchádzačov o zamestnanie možné zaradiť aj konateľov spoločností, ktoré sú v likvidácii

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!