Reč tela na pracovnom pohovore: aký dojem urobíte aj bez jediného slova?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

09.09.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Držanie tela, gestá, mimovoľné pohyby, to všetko zaraďujeme pod tzv. reč tela. Hoci sa to nemusí zdať, prezradí o vás naozaj veľa. Na pracovných pohovoroch ide o jeden zo spôsobov, ako sa dozvedieť o uchádzačovi viac. Čo všetko o vás reč tela prezradí a ako sa ju môžete naučiť čítať aj vy?

Ak vám záleží na tom, aby ste dostali novú prácu, mali by ste svedomito pristupovať k príprave na pracovný pohovor. Pripraviť sa na prípadné otázky, naštudovať si niečo o vašom potenciálnom zamestnávateľovi, vhodne sa obliecť a prísť načas. To sú pre mnohých samozrejmé záležitosti, s ktorými sa pri väčšine pracovných pozícií počíta takpovediac automaticky. Ako je to ale s rečou vášho tela a čo takto o sebe na pohovore prezradíte? Je toho viac, ako by ste si možno pripúšťali.

Analýza reči tela je jednou z metód používanou v mnohých oblastiach. Napokon, mnohí z nás ju robia aj tak trochu podvedome. V partnerskom ale aj pracovnom živote má analýza reči tela svoj význam. Odhaduje sa dokonca, že vyše polovica všetkej komunikácie medzi ľuďmi prebieha neverbálne, teda rečou tela. Zaoberá sa ňou dokonca aj vedná disciplína – synergológia, v rámci ktorej odborníci rozlišujú cez 2 000 rôznych neverbálnych komunikačných prostriedkov založených na gestách, výrazoch tváre, pohľade a postoji tela.

V každom prípade je reč tela veľmi komplexnou témou, my sa jej však budeme bližšie venovať z pohľadu pracovných pohovorov. Tak ako ju vo svojej prospech dokáže využiť váš budúci zamestnávateľ, tak rovnako môžete aj ako uchádzač identifikovať postoj náborára voči vám. Ako na to?


Čítanie reči tela si vyžaduje cvik

Čítanie reči tela si vyžaduje cvik a skúsenosti a nejeden náborár je v tomto smere celkom dobre vycvičený, takže zrejme bude mať oproti vám navrch. Už od prvého momentu si zrejme bude všímať každý váš pohyb, pohľad či mimiku tváre. Všimnúť si tiež môžete, že náborár sa s vami na pohovore bude chcieť zladiť a preto sa vám na moment môže zdať, ako keby vaše pohyby opakoval. Prakticky už po uvítaní si aj vy môžete všimnúť prístup náborára – je odmeraný, priateľský, žoviálny alebo sa vám naopak zdá, že je v strese? Pamätajte si, že každý výraz a pohyb má svoj význam.


Robíte dobrý dojem?

Ak už máte za sebou nejaký pracovný pohovor, zrejme viete, ako veľmi stresujúci zážitok to môže byť. Či robíte dobrý dojem alebo nie spoznáte pomerne jednoducho.


Oči

Začnime očami. Ak sa vám náborár pozerá počas rozhovoru priamo do očí znamená to, že ste ho zaujali a venuje pozornosť tomu, čo hovoríte. Očný kontakt by ste mali v rozumnej miere udržiavať, rozhodne zakaždým neuhýbajte a nepozerajte do stolu. Časté uhýbanie očnému kontaktu znamená, že sa necítite pohodlne, ste v strese, prípadne nevenujete pozornosť tomu, čo sa na pohovore deje. Toto každý náborár veľmi ľahko spozná.


Držanie tela a gestikulácia

Nejde však iba o očný kontakt. O vašom aktuálnom psychickom rozpoložení a prístupe veľa napovie aj držanie tela gestikulácia. Nemusíte samozrejme náborárovi rukami nič ukazovať, no ak pri rozprávaní máte ruky pred sebou a máte „otvorený“ postoj, naznačuje to vaše pohodlie, sebaistotu a tiež priamosť. Naopak, ak máte ruky spojené a celý čas sa s nimi hráte, prípadne si škriabete v dlaniach, je to znak veľkej nervozity.


Spôsob sedenia a postoj

Veľa o vás prezradí aj spôsob sedenia. Nejde pritom o to, aby ste mali vyrovnaný chrbát nech vás nebolí ale o váš celkový prístup. Skrčený posed naznačuje znudenie, nepohodlie prípadne strach. Naopak, vyrovnaný posed je znakom toho, že venujete pozornosť tomu, čo sa okolo vás deje. Postoj s prekríženými rukami na hrudi je zas neklamným znakom toho, že si držíte odstup a nemáte prílišný záujem komunikovať.

Veľmi časté je aj podupávanie nohou, ktoré je veľmi viditeľným a jasným znakom nervozity. Škrabanie po tvári zas vo všeobecnosti naznačuje podráždenie. Mimovoľné klopkanie po stole zas o vás prezradí, že ste netrpezlivý.


Čítanie reči tela si môžete vycibriť

Vaše pozorovacie schopnosti reči tela iných osôb si môžete trénovať prakticky pri akejkoľvek bežnej komunikácii, sami zistíte, koľko ste si toho doteraz možno ani nevšímali. Rovnako sa nenechajte vystresovať tým, že chce niekto čítať vašu reč tela. Na záver sa ešte oplatí spomenúť, že reč tela je vždy potrebné vyhodnocovať v kontexte s verbálnou komunikáciou, teda tým čo bolo povedané a v neposlednom rade aj s konkrétnou situáciou.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!