Psychológovia odporúčajú: Kľúčom k motivovanému zamestnancovi je porozumenie

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

09.10.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Motivovať svojich zamestnancov ku skvelému výkonu a dostatočne oceniť ich úsilie, by mala byť priorita pre každého dobrého nadriadeného. Máte pocit, že bez ohľadu na to ako veľmi sa snažíte, to nefunguje? Práve o tom hovorí Dr. Gary Chapman, psychológ a známy autor, ktorý poukazuje na 5 spôsobov, akými viete oceniť vašich zamestnancov.

Práca s ľuďmi nie je jednoduchá

Ako zamestnávateľ alebo manažér určite viete, že práca s ľuďmi je jedna z najnáročnejších a vyžaduje trpezlivosť, empatiu a ľudský prístup. V dnešnej dobe sú nároky zamestnancov na pracovné prostredie či zamestnanecké benefity vysoké. Ktoré z nich sú naozaj kľúčové pre váš tím? Ako to rozoznať?

Poradí vám kniha dvoch  psychológov Paula Whitea a Garyho Chapmana s názvom 5 Languages of Appreciation in the Workplace (5 jazykov uznania na pracovisku, prekl. autora). Je to koncept od psychológa, ktorý hovorí o 5 jazykoch lásky. Podľa neho existuje aj 5 jazykov uznania, ktoré by mali tímlídri a manažéri využívať na pracovisku. Môžu tak optimalizovať spokojnosť a výkon svojich zamestnancov.

Ako prejaviť uznanie?

5 “jazykov” jednoducho označuje 5 spôsobov, ktorými vo všeobecnosti ľudia vyjadrujú a tiež prijímajú akékoľvek uznanie. Sú nimi:

1. slová uznania
2. skutky služby
3. fyzický dotyk
4. kvalitne strávený spoločný čas
5. hmotné dary

Ak sa naučíte jazyk vášho zamestnanca a budete ho využívať, podarí sa vám vytvoriť funkčný profesionálny vzťah s ľudským rozmerom. Dosiahnete tak vyššiu angažovanosť v tíme, väčšie zapálenie pre prácu a vo všeobecnosti vzrastie spokojnosť na pracovisku. Je však naozaj dôležité rozoznať jazyk každého člena vášho tímu. Nie všetci sú rovnakí.

Podľa údajov MBA Inventory (Motivating by Appreciation Inventory, webstránka, ktorú vytvorili autori knihy), menej než 10 % ľudí reaguje na hmotné dary ako na prejavy uznania. Dokonca vyše 70 % ich označilo za nežiaduci spôsob motivovania. Paradoxne práve tie využívajú veľké aj malé firmy. Nemusíte to hneď meniť, pokiaľ to robí aj tá vaša. Zamestnanci, ktorí absolvovali vzdelávanie v oblasti 5 jazykov uznania a vyplnili dotazník netvrdia, že nechcú vecné dary za dobre vykonanú prácu. Darčekové poukážky, zájazdy či iné benefity sú podľa nich príjemné. Avšak hmotné dary podľa nich nie sú potrebné na to, aby sa cítili motivovaní.

Problémom môže byť nedostatok pochvaly

Túto situáciu opisujú mnohí. Počas dňa sa pri nich nikto nezastaví. Nepýtajú sa ich, či niečo potrebujú alebo ako sa im darí. V takomto kontexte sú dary často vnímané len ako niečo povrchné, čo možno poukazuje na to, čo si firma môže dovoliť, ale neprejavuje to, ako si svojich zamestnancov daná firma váži. Čo môže pomôcť?

Skúste verbálne prejavy. Z času na čas sa zastavte pri stoloch vašich zamestnancov a porozprávajte sa. Využívajte aktívne počúvanie a reagujte na to, čo vám hovoria. Pamätajte si ich problémy, pochváľte ich za posun v práci a dosiahnuté výsledky. Nemusíte sa stať najlepšími priateľmi. Jediné, čo potrebujete, je ochota rozprávať ich „jazykom“ a rozumieť im.

 

Máte voľné pozície? Pomôžeme vám nájsť vhodných kandidátov. Využite naše služby.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!