Plní si váš zamestnávateľ povinnosť prispievať vám na doplnkové dôchodkové sporenie, tzv. tretí pilier?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

06.09.2024

Ilustračný obrázok autora článku bez fotky

Ing. Martina Némethová

Plní si váš zamestnávateľ povinnosť prispievať vám na doplnkové dôchodkové sporenie, tzv. tretí pilier?

 

Čo to vlastne ten tretí pilier je? Niektorí si ho zamieňame s prvým, či druhým pilierom. To sú však príspevky - povinné odvody na dôchodkové poistenie, ktoré sú z vášho príjmu odvádzané zamestnávateľom do Sociálnej poisťovne. Tá ich spravuje a prípadne prerozdeľuje podľa toho ako ste sa vy v minulosti rozhodli, či povinné odvody do Sociálnej poisťovne ponecháte len v prvom pilieri, či sú rozdeľované do prvého i druhého piliera.

 

Dôchodkový systém je v našej krajine trojstupňový, pretože ľudia by nemali zostať v starobe závislí len na jednom zdroji príjmov.

Doplnkové dôchodkové sporenie je dobrovoľný, tzv. tretí pilier dôchodkového systému. Finančné prostriedky z doplnkového dôchodkového poistenia spravujú doplnkové dôchodkové spoločnosti – DDS.

 

Pokiaľ sa rozhodnete vstúpiť dobrovoľne do tretieho piliera, príspevky vložené doňho vám umožnia prilepšiť si v starobe.

Avšak ak práce, ktoré pre zamestnávateľa vykonávate, sú zaradené do 3. a 4. kategórie rizikových prác na základe rozhodnutia orgánu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, zamestnávateľ je povinný uzatvoriť do 30 dní zamestnávateľskú zmluvu s DDS, ktorú si sami vyberiete. Rovnako i pre vás, ktorí vykonávate tzv. rizikové práce je vstup do III. piliera povinný a to do 30 dní od začatia výkonu týchto prác, preto vy uzatvárate s DDS účastnícku zmluvu. S týmto procesom vám môže pomôcť váš zamestnávateľ.

 

Dôležité však je, že za tých zamestnancov ktorí vykonávajú tzv. rizikové práce, platí príspevky zamestnávateľ, a to od prvého dňa výkonu danej práce.

Tí z vás, ktorí vykonávate rizikové práce v 3. a 4. kategórii rizikových prác, príspevky môžete, ale vôbec nemusíte platiť.

 

Doplnkové dôchodkové sporenie má samozrejme aj oporu v zákone a zaoberá sa ním priamo zákon č. 650/2004 Z.z. o doplnkovom dôchodkovom sporení v platnom znení.

 

Pokiaľ nie ste si istí, či si váš zamestnávateľ plní svoje povinnosti, či uzatvoril zamestnávateľskú zmluvu s DDS a odvádza za vás povinné príspevky, ktoré vám prináležia, máte plné právo požadovať predloženie adekvátnych dokumentov a overiť si všetko potrebné. Samozrejme bez vašej účasti a vami uzatvorenej účastníckej zmluvy s DDS to nepôjde.

Určite sa toho neobávajte, okrem zmluvy nemáte žiadne ďalšie povinnosti, vy nemusíte nič platiť, pokiaľ sami nemáte záujem.

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!