Nevieš ako povedať „nie“? Nauč sa to!

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

26.09.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Žijeme v zrýchlenom svete, kedy povedať druhej strane nie, môže byť veľmi stresujúce. Bojíme sa, že urazíme kolegov, prídeme o priateľov alebo nahneváme rodičov. Pre mnohých z nás je slovo „NIE“ jedným z najťažších a zároveň najdôležitejších momentov. Teraz si predstav seba v nejakej konkrétnej situácii. Patríš skôr k ľuďom, ktorí nevedia povedať „nie“ alebo nemáš problém asertívne odmietnuť, keď je to potrebné? Pokiaľ si sa našiel v druhej skupine, uvedom si - to že niečo dokážeš, ešte neznamená, že to musíš urobiť. Ak sa však zaraďuješ medzi tých, ktorí majú s odmietnutím problém, prečítaj si od nás pár rád.


1. Zdvorilosť pred odmietnutím


Prvým krokom k tomu, aby si povedal „nie“, môže byť akákoľvek zdvorilostná fráza, ktorá oddiali tvoju odpoveď a prípadne pripraví pýtajúceho sa na tvoje následné „nie“. Povedz, napríklad „Premýšľam o tom“ alebo „Môžem vám odpovedať neskôr?“, „Pozriem sa do svojho diára a dám vám vedieť neskôr.“ „Rád by som, ale už mám iné plány. “ Keď povieš „Budem o tom premýšľať“ dotyčná osoba ťa určite prestane obťažovať. Získaš tak čas na zváženie svojej skutočnej odpovede.

Predtým, ako povieš „nie“, začni chválou alebo poďakovaním. Ak niekoho odmietneš, zmierniš úder tým, že začneš komplimentom. Aj ty sám sa budeš cítiť lepšie, ak budeš zdvorilý. Ale povedz jasné a dôrazné „nie“, aby si dal najavo, že bude zbytočné ťa presviedčať.

2. Nastav si limity

Uvedom si, že nepotrebuješ mať dôvod na to, aby si povedal „nie“. Ak niečo nechceš urobiť, nemusíš to urobiť. Skús si na to spomenúť v situácii, keď nemáš objektívne odôvodnenie povedať to. Ak nejakú zámienku máš, vždy je to jednoduchšie.

Dôvod, prečo odmietnuť, môže byť jednoducho kvôli tvojim obmedzeniam a limitom. Akceptuj skutočnosť, že limity sú osobné a subjektívne. Nikdy neporovnávaj svoje osobné limity s druhými ľuďmi. Môžeš povedať „nie“ tomu, čo ťa vyčerpáva alebo rozptyľuje. Zamysli sa nad svojimi hranicami a nastav si, čo urobíš a čo už nie. So svojimi limitmi sa musíš cítiť pohodlne a stáť si pevne za nimi. 

 „Stanov si svoju hodnotu, aby si sa vyhol pocitu viny.“

3. Pozor na presviedčanie

Zváž potenciálne techniky presviedčania. Ľudia často neberú „nie“ ako odpoveď. Preto, ak niekoho odmietneš, buď neoblomný. Určite sa bude pokúšať zmeniť tvoj názor pomocou rôznych techník presviedčania. Niektorí ľudia by ťa mohli donútiť k tomu, aby si sa cítil vinný za to, že niečo neurobíš podľa ich predstáv. Mohli by ťa prinútiť zmeniť tvoj názor porovnávaním s inými ľuďmi. Napríklad aj tým, že ti povedia o druhom kolegovi, ktorý súhlasil, že im s prácou pomôže. Alebo by ťa mohli požiadať o láskavosť druhý či tretíkrát. Ak na niečo raz povieš „nie“, neustúp a stoj si za svojim.

4. Trénuj si odmietnutie

Precvič si to. Možno to znie hlúpo, ale v skutočnosti je potrebné nacvičovať si vyslovenie slova „nie“, len tak, sám pred sebou. Postav sa pred zrkadlo a pozeraj sa na seba. Nacvičuj si vyslovenie dôrazného „nie“, pokým nepotlačíš svoju nervozitu alebo úzkosť z tohto slova. Trénuj dovtedy, pokiaľ toto slovo nebude znieť z tvojich úst dobre a presvedčivo.

5. Jednoducho povedz NIE

Nauč sa povedať „nie“. Mnoho ľudí inštinktívne reaguje odpoveďou „áno“, keď ich niekto požiada o láskavosť. Maj na pamäti, že nemusíš vždy so všetkým súhlasiť.

Ak nikdy neodpovieš „nie“, môže to mať negatívne následky pre teba a dokonca tvoje duševné zdravie. Týmto spôsobom ľahko dovolíš druhým, aby ťa zneužívali a využívali tvoju ochotu – alebo neschopnosť povedať „nie“. Ak sa zaviažeš robiť veľa vecí, ktoré v skutočnosti robiť nechceš, nebudeš mať čas na svoje aktivity a na veci, ktoré sa ti naozaj páčia a robia ti radosť.

Byť schopný asertívne jednať, je veľmi dôležité. Všetko je len o stanovení hraníc. Pokiaľ chceš žiť zdravší a šťastnejší život, jednoducho odmietni. Urob čokoľvek, čo je pre teba najlepšie. Nie je na tom nič sebecké. Pretože vyslovením nie okolnostiam, ktoré vo svojom živote nechceš, hovoríš áno sebe a veciam, ktoré v živote chceš – a to je koniec koncov to najdôležitejšie. 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!