Môj kolega zarába viac! Aké je riešenie tohto problému?

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

27.08.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

V súčasnosti sa každý môže rozprávať o výške svojho platu s kolegom. Nehrozí mu žiadny postih tak, ako tomu bolo kedysi. Ak ste sa dozvedeli, že váš kolega zarába viac, predýchajte to. Prezradíme vám, ako daný problém riešiť.

 

V minulosti zamestnávatelia vyžadovali mlčanlivosť v rámci výšky miezd. Jednoznačným dôvodom bolo to, aby sa zamestnanci vyhli porovnávaniu platov a následne nežiadali dorovnanie platu. Ak má váš kolega vyšší plat, dôvodov je mnoho. Ak si v duchu kladiete túto otázku a neviete sa dopátrať odpovede, my vám ju zodpovieme.  

 

Výška platu sa odvíja od praxe, skúseností, ktoré človek nadobudol. Nemenej významnú rolu zohrávajú jeho schopnosti, predošlé úspechy a schopnosť vyjednávať ohľadom výšky mzdy.

 

Ak ste mali to „šťastie“, že ste sa chtiac-nechtiac dozvedeli o rozdielnej výške platu vášho kolegu, prinášame vám manuál, ako sa zachovať.

 

V prvom rade sa ovládajte. Riešte vzniknutú situáciu s nadhľadom. Nedávajte najavo hnev ani iné negatívne emócie. Nemôžete zanevrieť na kolegu a obmedziť s ním komunikáciu na minimum. Skúste si položiť otázku a zamyslieť sa: „ Aké boli podmienky na základe ktorých mu bola udelená daná mzda?“

 

Ak má váš kolega vyšší plat a vy sa chcete rozprávať o tomto probléme so šéfom, tak spomaľte! Skúste si zistiť, aká je výška vášho platu na základe veku, regiónu, vzdelania a praxe. Práve prax, skúsenosti a vyššie vzdelanie sú kľúčovými dôvodmi, prečo váš kolega zarobí viac.

Položte si pár otázok a pokúste na ne pravdivo odpovedať:

Pracujem v tejto spoločnosti nejaký ten rok. Zaznamenal som za toto obdobie výrazný progres? Mám za sebou istý výrazný úspech?

Je moja a kolegova práca skutočne rovnaká? Ak áno, vykonávam ju na 100 %? Dokážem svojim pracovným tempom predčiť aj kolegu?

Od obdobia, kedy vám šéf udelil vyšší plat, vykonávate svoju prácu ešte precíznejšie?

 

Na základe odpovedí na tieto otázky môžete zvažovať konzultáciu s nadriadeným. Pri argumentácii je vhodné použiť informáciu o tom, že ste si zistili výšku priemerného platu v rámci vašej pozície. Vyhnite sa argumentu o vyššej mzde kolegu. Majte na pamäti, že výška platu vášho kolegu aj vášho platu, je vytvorená na základe vzájomnej dohody.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!