Maturanti, koniec školy sa blíži. Viete, aké máte možnosti?

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

24.05.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Maturita klope na dvere a pred čerstvým absolventom - maturantom sa otvára nová životná etapa. Berieš to ako výzvu alebo ako náročnú skúšku? Správny uhol pohľadu ti zaručí lepšie sa popasovať s touto situáciou. Teraz sa dozvieš, čo môžeš robiť po škole.

 

Ako čerstvý absolvent máš 4 možnosti:

1. rozhodneš sa študovať na vysokej škole,

2. zaregistruješ sa na úrade práce,

3. nájdeš si zamestnanie,

4. budeš dobrovoľne nezamestnaným – platíš zdravotné poistenie ako samoplatca.

Maturant radosť úspešné skúšky

 

Ktorá z možností ti vyhovuje najviac?

Môžeš si vydýchnuť, si čerstvý maturant, škola skončila a ty máš nárok na posledné, riadne prázdniny. To znamená, že študentom si až do 31. augusta. Štát do tohto dátumu za teba platí zdravotné poistenie. V prípade, že chceš cestovať zadarmo vďaka ISIC, sklameme ťa. Táto možnosť už pre teba nie je aktuálnou. Hradíš si cestovné v plnej sume.

V prípade, že si si nepodal prihlášku na vysokú školu, nájdi si prácu. Ak si nenašiel vhodnú ponuku, podaj žiadosť o zaradenie do evidencie na úrade práce. Žiadosť je nutné podať 7 dní po ukončení tvojich študentských čias. Túto povinnosť máš vykonať do 7. septembra. Následne odbrzdíš žiadosť, ktorú vyplníš a odošleš príslušnému úradu práce.

Ak si si podal prihlášku na výšku a prijali ťa, si poistencom štátu počas prázdnin aj počas nasledujúcich rokov štúdia. Poistenie za teba odvádza štát.

Čo v prípade, že nie si zamestnaný, nepokračuješ v štúdiu na vysokej škole a nie si v evidencii na úrade práce? Tvojou možnosťou je prihlásiť sa v tvojej zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ, s dátumom vzniku - 1. september. Preddavky na poistné si budeš hradiť sám, a to vo výške min. 66,78 €/mesiac.

A teraz prichádza na rad skvelá ponuka! Zaujímavú prácu si môžeš nájsť aj vďaka Proplusco. Stačí sa zaregistrovať, zadať región hľadanej práce a následne ti budeme zasielať tie najlepšie pracovné ponuky formou bezplatnej SMS. Výber bude len na tebe.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!