Kariérna rivalita a kamarátstvo: ohrozí dobré vzťahy túžba po rovnakom pracovnom mieste?

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

31.12.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Je prirodzené, že s kamarátmi nás spájajú nielen spoločné záujmy, ale neraz aj podobné vzdelanie či kariéra v rovnakom obore. Vaše cesty s kamarátom z detstva, školy či napríklad z táborov sa môžu v rámci kariéry skrížiť spôsobom, ktorý by vaše kamarátstvo mohol aj ohroziť. Zameriame sa na situáciu, kedy sa váš kamarát uchádza o rovnaké pracovné miesto ako vy a vo výberovom konaní sa tak dostanete do pozície rivalov. Ako si v tejto situácii zachovať tvár a nepokaziť si rokmi budované kamarátstvo? Možností je viac.

Kamarátstva bývajú z času na čas vystavované rôznym skúškam. Hoci sa vraví, že pravé kamarátstvo vydrží všetko, nie vždy je to také jednoduché a na obzore sa môžu objaviť rôzne prekážky, ktoré aj zdanlivo najlepších kamarátov dokážu proti sebe poštvať. Jedným zo zdrojov problémov môžu byť aj kariérne ambície, a to najmä vtedy, ak sa uberajú rovnakým smerom. Čo robiť v prípade, ak sa na rovnaké pracovné miesto hlási aj váš kamarát a ako si s touto situáciou čo najlepšie poradiť?


Nebojte sa komunikovať

Prvou a veľmi dôležitou vecou je začať o tejto veci komunikovať. Je prirodzené, že ak sa dozviete, že z vás a vášho kamaráta sa stanú „kariérni rivali“, vyvolá to vo vás rôzne emócie. Ak si vyberú vás, možno sa voči kamarátovi budete cítiť previnilo. Naopak, ak si vyberú kamaráta a vám tak ujde skvelá pracovná príležitosť, možno to vo vás vyvolá závisť a veľké sklamanie.

Ideálne je stretnúť sa s kamarátom a o celej veci sa otvorene porozprávať. Dajte najavo, že vaše úmysly sú čisté a tiež, že vaše kamarátstvo je pre vás väčšou prioritou ako kariérny postup. Ak sa už rozhodnete pre otvorenú komunikáciu, nič nezatajujte a buďte k sebe úprimní. Napokon, toto by pri každom skutočnom kamarátstve malo byť samozrejmosťou.


Pozrite sa na celú vec s nadhľadom

Nechajte si pár dní na premýšľanie a pokúste sa na celú vec pozrieť s nadhľadom. Ako túto pracovnú príležitosť vnímate vy a ako váš kamarát? Pre ktorého z vás táto príležitosť znemená viac? Pokúste sa aspoň trochu nezaujato nájsť odpoveď na otázku, kto z vás je na dané pracovné miesto vhodnejší?

Otázky však nesmerujte len na kariéru, ale zamyslite sa aj nad vašim kamarátstvom. Uprednostnili by ste dané pracovné miesto, ak by ste vedeli, že prídete o kamaráta? Prípadne, boli by ste ochotný prenechať pracovné miesto v prospech kamaráta, ak by ste vedeli, že ho potrebuje viac ako vy? Podobných otázok si samozrejme môžete klásť omnoho viac, čím úprimnejšie si ich zodpoviete, tým väčší nadhľad nad celou situáciou získate.


Nenechajte sa pohltiť negatívnymi emóciami

To posledné čo potrebujete v tejto situácii je zaslepenie negatívnymi emóciami. Ako sme už vyššie písali, cítiť hnev a trochu závisti je celkom prirodzené. Negatívne emócie skrátka patria k životu a sú nerozlučnou súčasťou toho, ako prežívame jednotlivé situácie. Nenechajte sa však nimi pohltiť a ovládať, v tom horšom prípade totiž nielenže stratíte kamaráta, ale nevyjde vám ani váš kariérny postup. Pod vplyvom negatívnych emócii sa ľahko dostanete do situácie, z ktorej vyjdete ako porazený, a to v každom smere. Nesnažte sa o to, sabotovať snahy vášho kamaráta, na strane druhej sa ale nebojte nechať vyniknúť vaše silné stránky. Nikdy to však nerobte na úkor vášho kamaráta.


Porovnávanie sa s ostatnými je bežné, ale robte to s mierou

Porovnávanie sa s ostatnými je ďalšou z prirodzených ľudských vlastností. Čo je v tejto situácii ešte horšie, že ľudia majú tendenciu porovnávať sa najmä s blízkymi, medzi ktorých kamaráti bezpochyby patria. Zlyhanie v situácii, kedy na vami vysnené pracovné miesto uprednostnia vášho kamaráta, môže byť pre vaše ego poriadnou ranou.

Skúste neskĺznuť do vzájomných porovnávaní a nastavte sa skôr tak, že úspech vášmu kamarátovi doprajete. Myslite na to, že hoci dobrých pracovných príležitostí je veľmi málo, mať šťastie na toho pravého kamaráta je omnoho cennejšie a neraz aj neopakovateľné.
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!