Ako postupovať po pracovnom pohovore a kedy sa pripomenúť?

IKona hodín

5 min čítania

Ikona kalendáru

11.02.2021

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Absolvovali ste pracovný pohovor, no ani po niekoľkých dňoch či dokonca týždňoch nemáte žiadnu spätnú väzbu? Takéto čakanie môže byť naozaj frustrujúce, a to najmä v prípade, ak vám na získaní daného miesta naozaj záleží. Po takmer dvoch týždňoch vás už „svrbia prsty“ a chceli by ste sa pripomenúť. Je to ale dobrý nápad? Ako si v tejto situácii poradiť?

Hľadanie novej práce si vyžaduje nielen nasadenie a odhodlanie, ale aj poriadnu dávku trpezlivosti. Najmä vtedy, keď po pohovore, ktorý dopadol podľa vás dobre, už iba čakáte na vyjadrenie. Ako si s touto situáciou poradiť? Je vhodné pripomenúť sa, prípadne nejako inak vyjadriť, ako vám na danom pracovnom mieste záleží? Alebo zvoliť radšej vyčkávaciu stratégiu? Pripravili sme pre vás tri tipy, ako si v tejto situácii pomôcť.


1. Myslite na túto situáciu už tesne po pohovore

Ak máte z pracovného pohovoru naozaj dobrý pocit, už teraz myslite na to, že pokojne môže nastať situácia, kedy ani o dva alebo tri týždne nebudete mať odpoveď. Slušne sa na konci pohovoru spýtajte, v akom časovom horizonte môžete očakávať vyjadrenie. Zástupca personálneho oddelenia vám určite nebude mať problém vysvetliť, ako dlho bude ešte prebiehať výberové konanie a kedy plánujú danú pracovnú pozíciu obsadiť. Nenechajte sa odbiť klasickou frázou „my sa vám potom ozveme“.

Na druhej strane, ani s prílišnou nástojčivosťou to nepreháňajte. Niekedy ani pri najlepšej vôli personalistu nie je možné celkom reálne odhadnúť, kedy sa výberový proces skončí. V tomto smere je vhodné nájsť zlatú strednú cestu – netvárte sa, že vám na vyjadrení vášho potenciálneho zamestnávateľa nezáleží, ale tiež netlačte na to, aby sa vám ozvali čo najskôr.


2. Uprednostnite e-mail

Ak ste sa podľa predchádzajúceho bodu dozvedeli, že personalista sa vám určite ozve do týždňa a už je to napríklad viac ako dva týždne, nastal ten správny čas sa pripomenúť. Pokojne sa mohlo stať, že výberový proces sa neočakávane trochu natiahol, to však pre vás nemusí znamenať žiadnu katastrofu. Určite sa neozývajte hneď na druhý deň po pohovore, nechajte vášmu (možno) budúcemu zamestnávateľovi viac času.

Z foriem, ako sa pripomenúť vám odporúčame skôr e-mail ako telefonát. Personálne oddelenie si doručené e-maily totiž určite číta a okrem toho, bude dostatok priestoru na to, aby vám odpovedali. Telefonát môže na personalistu pôsobiť viac nátlakovo, zastihne ho možno nepripraveného a nie v práve vhodnú dobu. E-mail je preto ideálny spôsob, ako sa po pohovore pripomenúť.


3. Poďakujte a dobre si rozmyslite spôsob, akým sa pripomeniete

Nie je dôležité iba to, akým spôsobom sa pripomeniete, ale tiež, aké slová zvolíte. Obsah e-mailu je v tomto prípade veľmi dôležitý, rozhodne by nemal vzbudzovať nátlak. E-mail teda začnite poďakovaním, za možnosť zúčastniť sa pohovoru, a hneď na úvod pridajte aj názov pracovnej pozície a dátum pohovoru. Slušne naznačte, že vám záleží na danom pracovnom mieste.

Platí samozrejme aj to, čo pri iných e-mailoch adresovaných potenciálnemu zamestnávateľovi, bezchybná gramatikaštylistika by mala byť samozrejmosťou.

Po tom, ako sa pripomeniete je možné, že vám príde zamietavá odpoveď. Nenechajte sa ovládnuť negatívnymi emóciami a aj na negatívnu odpoveď odpíšte s poďakovaním a prípadne žiadosťou o podrobnejšiu spätnú väzbu. Seriózny zamestnávateľ vám ju nebude mať problém poskytnúť a môže sa pre vás stať cennou pomôckou na ceste za vytúženým zamestnaním.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!