Ako dať výpoveď? Hlavne nepáľte mosty!

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

21.01.2019

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

To, akým spôsobom dáte výpoveď, sa s Vami môže ťahať počas celej Vašej kariéry. Svet je skutočne malý a Slovensko ešte menšie. Pravdepodobnosť, že sa stretnete buď s bývalými kolegami alebo ich známymi, je viac než istá. Nehovoriac o referenciách, ktoré budete potrebovať.

 

Určite nepáľte mosty a napriek všetkému, odíďte v dobrom.

 

Povedzte to nadriadenému ako prvému

...áno, ako prvému. Nie je nič horšie, než keď sa to Váš šéf dozvie cez chodbové reči. Nie je to profesionálne a nehovorí to o Vás nič dobré. Porozprávajte sa s ním, prípadne s Vašim HR, o dôvode Vášho odchodu a dajte slušne najavo, prečo ste začali zvažovať inú alternatívu mesačného príjmu. Okrem toho si naplánujte aj výstupný rozhovor. Ak Vás na takýto rozhovor Váš manažment nevyzve sám, vyžiadajte si ho. Najhoršie čo sa Vám môže stať je, že rozhovor s Vami zamietnu, čo svedčí o nekompetentnosti a serióznosti firmy a naopak umocňuje Vašu kultivovanosť a pozitívny dojem v očiach budúceho zamestnávateľa. 

 
123













Čo pri rozhovore so šéfom nespomínať


Váš zamestnávateľ určite ocení úprimnosť, ale vyhnite sa prílišnému obviňovaniu a ľútosti. Sústreďte sa na fakty a situácie, ktoré Vás donútili k tomuto rozhodnutiu. Neveďte rozhovor v štýle ultimáta (neodídem len ak dostanem 3 dni dovolenky naviac a zvýšenie platu + notebook). Ak je vašim cieľom dostať protinávrh, porozprávajte sa otvorene o tom, čo by firmu „stálo“ za to si Vás udržať, ale nie taktikou kategorického zastrašovania. Tobôž nie, ak nemáte plán B.

 


Čo odpovedať na protinávrh?

Neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, čo je dobrý protinávrh zo strany zamestnávateľa. Dôvody, kvôli ktorým odchádzate, sa pravdepodobne tiahnu už nejaký ten piatok a pravdepodobne sa nevyriešia zo dňa na deň. Zvýšený plat, či iný benefit vždy poteší, ale často plní funkciu akejsi náplaste, pričom ľudia iba oddialia svoj odchod do času, kedy im táto náplasť prestane účinkovať a nakoniec odídu aj tak, demotivovaní ešte viac ako predtým.

 

Buďte zdržanlivý

Napriek tomu, že ste neuveriteľne šťastní, že konečne odchádzate z tejto toxickej spoločnosti, nedávajte najavo prehnanú radosť. Určite nechcete mať uvedené v referenciách, aký „hrdinský“ e-mail ste napísali celej firme o tom, čo si o nich skutočne myslíte, či opis Vášho geniálne nacvičeného Moonwalk-u, ktorý ste predviedli pri odchode z HR kancelárie.


 

Povedzte to kolegom

Nemusíte rozposielať všetkým tel. číslo, ani adresu bydliska, aby Vás hocikedy prišli navštíviť (aj tak neprídu :) ), ale minimálne zaslaný hromadný e-mail s informáciou, že odchádzate by mal byť samozrejmosťou. Spomenúť Váš Facebook alebo aspoň LinkedIn účet, na ktorom Vás môžu zastihnúť dáva jasne najavo, že sa nechcete úplne odstrihnúť.

 













Upracte si

Predpokladáme, že Váš bufeto-lekárničko-šuflík si určite vypracete, ale upracte si po sebe aj prácu. Je naozaj jedno, koľko máte práce a či budete robiť pár hodín nadčas. Určite si svoje veci dokončite. Nie len kvôli Vášmu náhradníkovi, ale najmä kvôli Vám samým. Ide tu o Vašu reputáciu, pozitívny dojem.

 


Uistite sa, že ste spravili všetko, čo ste mali. Odovzdajte kľúče, kartičku, atď...rozlúčte sa a odíďte.

 

Ak ste napriek všetkým radám iba tresli dverami a vytancovali von, v ďalšom článku Vám prezradíme, ako zvládnuť pracovné interview, ak ste odišli v zlom.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!