7 dôvodov, prečo neustále sťažovanie sa vytvára toxické pracovné prostredie

IKona hodín

6 min čítania

Ikona kalendáru

08.07.2020

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

V pracovnom kolektíve je to niekedy celkom náročné. Možno aj vy máte medzi sebou v práci ľudí, ktorí sa len neustále na niečo sťažujú a svojim negativizmom vám vždy spoľahlivo pokazia náladu. Neustále sťažovanie sa na pracovisku vytvára toxické prostredie, ktoré ovplyvní nielen váš pracovný výkon, ale dokonalo vám znechutí možno aj to, čo ste doteraz mali radi. Pozreli sme sa na to, prečo sa oplatí vyhnúť chronickému sťažovaniu sa.

Hneď na úvod podotknime, že je úplne normálne vyjadriť svoju nespokojnosť. Sťažovanie sa, rovnako ako chválenie či iné prejavy emócií jednoducho patria k bežnému životu. Nie je nič zlé na tom, ak sa posťažujete a vyjadríte svoju nespokojnosť s niečím, čo sa vám nepáči.

Chronické sťažovanie sa už je ale kontraproduktívne. V ničom vám nepomôže a naopak, celú situáciu na pracovisku ešte zhorší. Toto je 7 dôvodov, prečo chronické sťažovanie sa zhoršuje pracovné prostredie a ničomu nepomáha. Na záver sme pre vás pripravili tipy, ako s prejavmi nespokojnosti aj naozaj niečo dosiahnuť.


1. Veci vyzerajú horšie, než v skutočnosti sú

Ak v zamestnaní z každej strany počujete len sťažovanie sa, napokon aj vy získate pocit, že nech už sa stane čokoľvek, všetko je zlé. Ak sa ľudia sťažujú, prirodzene sa zameriavajú len na to najhoršie, čo podporí ich sťažnosti. Ak sa zameriate len na to negatívne, potom skutočne všetko, aj to čo je inak pozitívne, si automaticky vyhodnotíte ako zlé.


2. Stáva sa doslova zlozvykom

Prostredie, v ktorom sa všetci len sťažujú nie je len „nákazlivé“, ale chronické hundranie sa môže veľmi ľahko stať vašim zlozvykom, ktorý si následne môžete preniesť do partie kamarátov, prípadne domov. A predsa nechcete, aby vás vaši blízki vnímali ako hundroša.


3. Podporuje zlé vzťahy na pracovisku

V toxickom pracovnom prostredí spravidla nevznikajú dobré medziľudské vzťahy. Ľudia, ktorí sa na všetko sťažujú spoločne väčšinou držia spolu a stávajú sa „bojovníkmi proti všetkému“. Následne od každého očakávajú, že sa bude sťažovať spolu s nimi.


4. Brzdí vás v sebarozvoji

Pre akýkoľvek sebarozvoj je dôležitá určitá miera pozitívneho myslenia a motivácie. Ak sa budete stále na niečo sťažovať, prípadne sa niečím „zožierať“, ďaleko sa nedostanete. Preto nepremrhajte svoj potenciál len kvôli tomu, že sa budete stále na niečo sťažovať.


5. Budí vo vás pesimizmus

Ako sme už vyššie naznačili, chronickí sťažovatelia vnímajú prakticky všetko negatívne a majú tendenciu zveličovať. Je úplne prirodzené, ak takéto nálady na pracovisku u vás spustia pesimistický postoj ku všetkému vôkol vás. Utrpieť môže nielen váš pracovný výkon ale aj súkromný život.


6. Zabíja inovácie

Toxické pracovné prostredie doslova zabíja akékoľvek inovácie a snahy zmeniť niečo k lepšiemu. Uznanie okolia sa vám tak či tak nedostane a prečo vlastne vôbec niečo skúšať zlepšiť, keď aj tak nič nefunguje?


7. Zvýhodňuje negativistov

Viete ako sa zapáčite chronickému sťažovateľovi? Tak, že sa budete sťažovať ešte viac. S pozitívnym myslením v tomto smere nepochodíte a chronický sťažovateľ sa na vás bude pozerať ako na naivného, alebo rovno hlúpeho, človeka.


Ako si pomôcť?

Na záver niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa v práci s chronickým sťažovaním, či už priamo vašim alebo vášho okolia. Ako sme už vyššie naznačili, posťažovať sa je úplne prirodzené, treba na to však ísť s rozumom. Uvedomte si, že konštruktívna sťažnosť môže veľakrát posunúť veci vpred.

Ak na pracovisku narazíte na problém, posťažujte sa, ale tak, že vaša sťažnosť pomôže daný problém vyriešiť. Nesťažujte sa teda niekomu, kto danú vec vyriešiť nevie, prípadne na ňu nemá kompetencie. Obrátiť sa môžete aj priamo na zamestnávateľa. Okrem samotnej sťažnosti si vždy pripravte aj konštruktívny a reálny návrh, ako by bolo možné určitý problém riešiť.

Pomôcť si ale môžete aj zmenou myslenia. Snažte sa na každom probléme nájsť aspoň niečo trošku pozitívne a zamerajte sa na to. Sami sa trénujte v pozitívnom myslení a hľadaní pozitívnych stránok aj v zdanlivo beznádejných situáciách. Mať zlý deň môže mať každý, no nie každý si z neho vie zobrať to pozitívne.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!